ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Εκτύπωση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

18/5/10

Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Ρεθύμνου συζήτησαν τις εξελίξεις μετά την τελευταία απόφαση της ΓΣ( 11/5/2010) , με την οποία ως γνωστόν προειδοποιούσαμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι θα σταματήσουμε να πραγματοποιούμε πάνω από 4 εφημερίες το μήνα ανά γιατρό   αν δεν διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του σημερινού προγράμματος εφημεριών και δεν διασφαλιστεί η κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων μας από δω και πέρα , στα πλαίσια πάντα της επαναδιαπραγμάτευσης της κλαδικής μας συμφωνίας.
 
Με την απόφαση μας αυτή αναδείξαμε το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης του Νοσοκομείου και των ΚΥ , αφού για να τηρηθούν τα νόμιμα όρια εβδομαδιαίας υπερωριακής εργασίας και οι προδιαγραφές ασφαλείας για το ιατρικό έργο , θα έπρεπε να υπηρετούν διπλάσιοι περίπου γιατροί . Ταυτόχρονα δηλώσαμε με σαφήνεια τη μη συναίνεση μας στη διαιώνιση του σημερινού παράνομου και εξοντωτικού καθεστώτος εφημερίας , στο βαθμό που η Πολιτεία δεν τηρεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της έναντι των νοσοκομειακών γιατρών και καταστρατηγεί μονομερώς την Κλαδική Συμφωνία Υπουργείου Υγείας-ΟΕΝΓΕ και το νόμο 3754/2009. 

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης μας αυτής , υπήρξε αλλαγή στάσης από την πλευρά του Διοικητή του Νοσοκομείου. Ο κ.Μοσχοβάκης απέσυρε την αρχική του απαίτηση για περικοπή του προγράμματος εφημεριών κατά 60.000 ευρώ μηνιαίως και με παρέμβαση του στο Υπουργείου Υγείας ζήτησε τη συμπληρωματική επιχορήγηση με το ποσό που χρειάζεται για να υλοποιηθεί το σημερινό  πρόγραμμα που εισηγείται το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και η Ιατρική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα , ο κ.Διοικητής από κοινού με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΌΘωνα , μας μετέφεραν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την πλήρη αποζημίωση και των εφημεριών του Μαρτίου , παράλληλα με την πρόθεση της Υπουργού Υγείας να συζητήσει με την ΟΕΝΓΕ μια συνολική ρύθμιση του εφημεριακού ζητήματος και της κλαδικής συμφωνίας. Τέλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας κοινοποίησε έγγραφη εντολή προς όλο το ιατρικό προσωπικό να πραγματοποιήσουμε τις εφημερίες που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και των ΚΥ.

H ΓΣ θεωρεί κατ?αρχήν ότι είναι απαράδεκτο να εξαναγκάζονται οι γιατροί να εργαστούν υπό το κράτος «διοικητικής εντολής» , δηλαδή μιας άτυπης «πολιτικής επιστράτευσης» ,  και ότι την αποκλειστική ευθύνη γι? αυτό την έχει το Υπουργείο Υγείας που άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν στο σημερινό αδιέξοδο. Αυτές δεν είναι συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας μιας Υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και αποδεικνύουν την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να περικόψουν δραστικά , στο όνομα της δημοσιονομικής «πειθαρχίας» και του «εξορθολογισμού των δαπανών , πόρους ( υλικούς και ανθρώπινους) εντελώς αναγκαίους για τη στήριξη του σημερινού «ετοιμόρροπου» ΕΣΥ, που διατηρεί ακόμα ένα αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών χάρις στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων. 

Παρά τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου γι? αυτή την προσβλητική μεταχείριση του κλάδου από την Πολιτεία, κρίναμε ότι δεν μπορούμε στην σημερινή συγκυρία να αφήσουμε χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς ένα ολόκληρο Νομό και γι? αυτό συνεχίζουμε να υλοποιούμε κανονικά το πρόγραμμα εφημεριών .  Οι γιατροί έχουν δείξει επανειλημμένα την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα της Υγείας των πολιτών , σε αντίθεση με την αδιαφορία , την ανευθυνότητα και την κοινωνική αναλγησία των εκάστοτε κυβερνώντων. 

Προειδοποιούμε τη Διοίκηση , τη ΔΥΠΕ Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας ότι το χρονικό όριο τήρησης των δεσμεύσεων για τις πληρωμές μας είναι το τέλος Μαΐου και ότι σε περίπτωση που υπάρξουν νέες κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις , θα αναγκαστούμε πάλι να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας από τον Ιούνιο.

Έχουμε τονίσει κατ?επανάληψιν ότι στόχος μας δεν είναι απλώς η εξασφάλιση της αμοιβής μας , όσο σημαντικό κι? αν είναι και αυτό σήμερα που όλα τα μισθολογικά , εργασιακά και ασφαλιστικά δεδομένα στη χώρα είναι κυριολεκτικά «στον αέρα». Κύριο μέλημα μας είναι η διαφύλαξη της καθολικής , δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης από τις «επιβουλές» των αγορών , του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας και του ΔΝΤ.   Δεν θα επιτρέψουμε στους «σωτήρες» της εθνικής οικονομίας να «ακρωτηριάσουν» το ΕΣΥ, συγχωνεύοντας ή καταργώντας κλινικές , τμήματα , Κέντρα Υγείας ή και ολόκληρα νοσοκομεία , όπως συνέβη σε άλλες χώρες που βρέθηκαν υπό την «προστασία» του ΔΝΤ. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου , την αντιστροφή του κλίματος εγκατάλειψης και απαξίωσης που επικρατεί χρόνια τώρα στις υπηρεσίες Υγείας του Νομού. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αβοήθητο , ειδικά στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, κανένα συμπολίτη μας και θα πρωτοστατήσουμε σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς όσους θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και κοινωνική προστασία το επόμενο διάστημα .

Τέλος, Η ΓΣ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό την Πέμπτη 20 Μάη και την προσυγκέντρωση-πορεία από το χώρο του Νοσοκομείου στις 9,30πμ .  


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 20 Μάρ 2018

Αρθρογραφία