Έφυγε μια μεγάλη Ρεθυμνιώτισσα

Εκτύπωση
Έφυγε μια μεγάλη Ρεθυμνιώτισσα
  • Μαρία Χουρδάκη Καθηγήτρια Ψυχολογίας
18/5/10

Έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών, η τ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Επίτιμος πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων και ιδρύτρια των «Εκπαιδευτηρίων Χουρδάκη», Μαρία Χουρδάκη.

Η Μαρία Χουρδάκη, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, το 1918 και αφιέρωσε όλη τη μακροχρόνια επιστημονική της δράση στο μεγάλο πρόβλημα της ψυχικής υγείας του ατόμου ...

Οι αναζητήσεις της προς τον Άνθρωπο την οδήγησαν στη Φιλοσοφική Σχολή, απ? όπου πήρε το πτυχίο της.

Συνέχισε τις σπουδές της στη Γενεύη, στο Ινστιτούτο J. J. Rousseau σε θέματα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής. Ακολούθως, φοιτά στο Παρίσι, στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Σορβόννης, καθώς και στο Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Institut de l? Orientation Professionnelle).

Επιστρέφει στην Αθήνα και αρχίζει αμέσως τη δράση της με διαλέξεις γύρω από τη νέα επιστήμη της Ψυχολογίας και την αξία της ψυχικής υγείας. Θέλοντας να τονίσει το ρόλο της οικογένειας ως προς τη διαμόρφωση της ψυχικής υγείας του παιδιού, στράφηκε προς την ίδρυση των Σχολών Γονέων.

Στη συνέχεια, ιδρύει τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ένα μορφωτικό σωματείο που συντονίζει τη λειτουργία των Σχολών Γονέων σε όλη την Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Μελέτησε και εφάρμοσε, από το 1966 μέχρι σήμερα, αντιαυταρχικό σύστημα στο ιδιωτικό σχολείο, το οποίο ίδρυσε, στην Αθήνα, με άριστα αποτελέσματα ως προς τη συγκροτημένη προσωπικότητα και την υπευθυνότητα των μαθητών στην κοινωνική τους ένταξη. Τα αποτελέσματα αυτά της άνοιξαν το δρόμο να μελετήσει και να οργανώσει το μέγα θέμα της πρόληψης των ναρκωτικών.

Η ευαισθησία της για το μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα την οδήγησε στην οργάνωση δικού της συστήματος Πρόληψης των Ναρκωτικών, το οποίο πήρε την ονομασία ?Hourd System?, έπειτα από έγκριση της FIEP και της UNESCO.

Πέρα από το βιβλίο της και τις ειδικές σπουδές της στο θέμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ιδρύει το «Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού».

Έχει συγγράψει πολλά βιβλία και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Πήρε μέρος και οργάνωσε αρκετά συνέδρια, Πανελλήνια και Διεθνή. Τέλος, είναι γνωστό ότι η Μαρία Χουρδάκη, ύστερα από δεκαετείς προσπάθειες (1976-1986) με το Υπουργείο Παιδείας και τους Υπουργούς, ίδρυσε το πρώτο Πανεπιστημιακό Τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο της Κρήτης, του οποίου υπήρξε πρώτος Πρόεδρος. Το 1995 της απονεμήθηκε ο τίτλος της Επίτιμης Προέδρου του Τμήματος.

Η Μαρία Χουρδάκη τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο της. Από την Ακαδημία Αθηνών, το 1996, τον Ερυθρό Σταυρό (Χρυσούς Σταυρός), από τη Διεθνή FIEP, από τα Πανεπιστήμια, από το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, από σωματεία, από Δήμους, από Κοινότητες και το σπουδαιότερο, όπως συνήθιζε να λέει, από την Αγάπη του Ανθρώπου.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η δράση της στην κατοχύρωση της Ειρήνης στον κόσμο είναι σημαντική.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου 2010, στον Ι. Ναό του κοιμητηρίου της Νέας Σμύρνης και ώρα 14:30.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία