Μάχη για την έδρα του Δήμου Αμαρίου

Εκτύπωση

Μάχη για την έδρα του Δήμου Αμαρίου

  • Δήμαρχος Κουρητών, Δημοτικών Συμβούλιο και νέοι Φουρφουρά κάτα Όθωνα
  • Τι απαντά ο βουλευτής

18/5/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Σοβαρές αντιδράσεις από το Δήμαρχο Κουρητών και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου σχετικά με την υπουργική απόφαση που θέτει ως νέα έδρα του υπό σύσταση νέου Δήμου Αμαρίου, την Αγία Φωτεινή.

Ο Δήμαρχος κ. Σημαντήρας εξέφρασε την αγανάκτηση αλλά και την οργή των συμπολιτών του, ενώ επισήμανε ότι όλα έγινα με δόλιο και ύπουλο τρόπο. Ως προσβολή θεωρεί μάλιστα την μετεγκατάσταση της έδρας από τον Φουρφουρά στην Αγία Φωτεινή λέγοντας χαρακτηριστικά: "Γιατί δεν έκαμαν το κέφι τους από την αρχή, αλλά εκ των υστέρων προσβάλουν και θέλουν να ατιμάσουν μια ολόκληρη περιοχή;"

Ακολούθως ο Σύλλογος Νέων Φουρφουρά εκφράστηκε σκληρά κατά του κυβερνητικού βουλευτή μέσω επιστολής που απηύθυνε προς τα ΜΜΕ.  

«Μετά τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας και παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι η υφαρπαγή της έδρας του δήμου Αμαρίου από το Φουρφουρά προς άλλο οικισμό θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, εσείς κύριε βουλευτά, επιλέξατε το δικό σας δρόμο. Η αλλαγή της έδρας του Δήμου Αμαρίου ως μοναδική αλλαγή στο χωροταξικό σχεδιασμό του Νομού Ρεθύμνου προκαλεί ερωτηματικά που εσείς είστε υποχρεωμένος δημοσίως να απαντήσετε:

  • 1. Ποιο αρμόδιο όργανο όρισε τον Φουρφουρά ως καταλληλότερο οικισμό για την έδρα του Δήμου Αμαρίου;
  • 2. Ζήτησε ποτέ επίσημα θεσμικό όργανο της περιοχής του Αμαρίου να ορισθεί κάποιος οικισμός ως έδρα του Δήμου Αμαρίου;
  • 3. Τι μεσολάβησε ώστε να θεωρηθεί ο Φουρφουράς ακατάλληλος οικισμός ως έδρα του Δήμου Αμαρίου;
  • 4. Ποιος άλλος εκτός του κυβερνητικού βουλευτή θα μπορούσε να προτείνει αλλαγή έδρας δήμου, χωρίς αυτό να έχει ζητηθεί επίσημα από κανένα θεσμικό όργανο της περιοχής του Αμαρίου ή να υπάρχουν αντιδράσεις;
  • 5. Μήπως υπάρχει δόλος; Μήπως υπάρχει πονηριά; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο;
  • Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να απαντήσετε ευθέως και χωρίς περιστροφές στα ερωτήματά μας.

Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να συμβάλετε, ώστε ο Φουρφουράς να οριστεί ως έδρα του Δήμου Αμαρίου. Αυτό που επίμονα ζητήσαμε ήταν η δημιουργία του Δήμου Αμαρίου. Μετά τον ορισμό, όμως, του Φουρφουρά ως έδρας του δήμου από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου, θεωρούμε μεγάλη προσβολή την όποια αλλαγή.
Δεν θα μείνουμε μόνο στις επιστολές, αλλά σας προειδοποιούμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες μας για να δείξουμε τις διαδρομές που ακολούθησε η έδρα από το Φουρφουρά για να καταλήξει σε άλλο οικισμό. Αυτό πάντως, σας υπενθυμίζουμε, δεν είναι σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου
».

Εις απάντηση των ανωτέρω ο κυβερνητικός βουλευτής Μανώλης Όθωνας έστειλε την πιο κάτω επιστολή:

«Σε σχέση με τα όσα έχουν προκύψει για το θέμα του ορισμού της έδρας του υπό σύσταση Δήμου Αμαρίου στην Αγία Φωτεινή θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

·      Όλο το προηγούμενο διάστημα που κάτοικοι και φορείς της Επαρχίας διατύπωναν το αίτημα της δημιουργίας του Δήμου Αμαρίου, κανείς και σε κανένα δεν έθετε το θέμα έδρας του υπό σύσταση Δήμου. Αντίθετα υπήρχαν επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις των Δημάρχων των δυο σημερινών Δήμων σύμφωνα με τις οποίες το θέμα της έδρας δεν απασχολεί κανένα αφού είναι θέμα άνευ ιδιαίτερης σημασίας.

·      Όταν αποφασίστηκε επιτέλους και σύμφωνα με το καθολικό αίτημά σας, η σύσταση του νέου Δήμου Αμαρίου, με σχετική συνεννόηση  μου με το Υπουργείο Εσωτερικών συμφωνήθηκε, να μείνει το θέμα προσδιορισμού της έδρας μεταξύ Αγίας Φωτεινής και Φουρφουρά ανοικτό, ως αντικείμενο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει. 

·      Παραδόξως της επόμενη μέρα δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η σχετική για το Νομό Ρεθύμνου πρόταση στην οποία αναφέρεται ως έδρα του Δήμου Αμαρίου ο Φουρφουράς. Σε άμεση επικοινωνία με το Υπουργείο μου είπαν ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής και ότι το θέμα του ορισμού της έδρας του Δήμου Αμαρίου παραμένει ανοικτό προς διαβούλευση όπως είχαμε συνεννοηθεί. Για τα παραπάνω ενημέρωσα μεταξύ άλλων και τον Δήμαρχο Κουρητών κ. Σημαντήρα σε σχετική συνάντηση μας.

·       Σε επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου Κουρητών το Σάββατο 9 Μαΐου στο γραφείο μου για να μου μεταφέρουν τις απόψεις τους για το θέμα του ορισμού της έδρας παρακάλεσα, παράλληλα με την σχετική για τα παραπάνω ενημέρωση, να εξετάσουν την δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας για κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων και των προέδρων των Τοπικών συμβουλίων των δύο Δήμων με στόχο να καταλήξουν από κοινού στην πρόταση για την έδρα του νεοσύστατου Δήμου τους. Δυστυχώς καμία σχετική ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή δεν έγινε.

·      Σε όλες τις συζητήσεις γύρω από το θέμα, με όλους ανεξαιρέτως τους συνομιλητές μου από το Δήμο Κουρητών εξεφράζετο η άποψη ότι αν ως έδρα είχε ανακοινωθεί η Αγία Φωτεινή δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα και το πρόβλημα δημιουργείται απ την στιγμή που έστω εκ παραδρομής, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε, ανακοινώθηκε ως έδρα ο Φουρφουράς. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στα έγγραφα που ακολούθησαν την ανακοίνωση της Αγίας Φωτεινής ως έδρα (και του δικού σας συμπεριλαμβανομένου) το βασικό επιχείρημα - κριτήριο επιλογής του Φουρφουρά ως έδρα είναι η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου και το υποτίθεται τετελεσμένο που αυτή δημιούργησε.

·      Κανείς απ όσους σήμερα επικαλούνται τα υποτιθέμενα «αντικειμενικά» και «τεχνοκρατικά» κριτήρια του υπουργείου με βάση τα οποία δήθεν προσδιορίστηκε ο Φουρφουράς ως έδρα δεν μπαίνει στον κόπο να τα αναφέρει.

·      Αντί κανείς να επιδίδεται σήμερα σε κακόβουλες ερμηνείες περί ύπουλων παρεμβάσεων, ανυπόστατων φημών και άθλιων κατηγοριών μήπως θα ήταν χρησιμότερο να αναρωτηθεί πως εξυπηρετείται καλύτερα η πλειοψηφία των κατοίκων του Νέου Δήμου Αμαρίου, ξεπερνώντας τις λογικές του μεγαλύτερου χωριού των μεν ή του μεγαλύτερου Δήμου των δε, δει με μια ματιά στον χάρτη ποιο είναι το μοναδικό σημείο της επαρχίας στο οποίο διασταυρώνονται πάνω στην οδική ραχοκοκαλιά της επαρχίας οι βασικοί άξονες πρόσβασης προς το Ρέθυμνο κυρίως αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση; Πράγμα που προφανώς είδαν εν τέλει και οι «τεχνοκράτες» του Υπουργείου.

Προσωπικά, ειλικρινά κατανοώ την αυθόρμητη αντίδραση ακόμα και την οργή που πραγματικά άστοχοι χειρισμοί, του Υπουργείου Εσωτερικών, προκάλεσαν. Ούτε στέκομαι στις επιθέσει που στρέφονται προσωπικά εναντίον μου όσο και αν είναι υπερβολικές και άδικες. Έχω επίγνωση ότι ο ρόλος του μοναδικού κυβερνητικού Βουλευτή του Νομού έχει αυτό το «προνόμιο».

Καλώ και παρακαλώ όλους τους Αμαριώτες να κοιτάξουμε όλοι μαζί τα κοινά προβλήματα, τις κοινές αγωνίες, αλλά και το κοινό μέλλον του Αμαρίου σηκώνοντας το βλέμμα μας πάνω από ακόμα και θεμιτούς τοπικισμούς αλλά και αδιέξοδες αντιπαλότητες και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου μάχες γοήτρου

Σε αυτή την προσπάθεια ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα παρόν».

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία