Σταματούν να εφημερεύουν στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού

Εκτύπωση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ


12/05/2010


Στη  Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου και των ΚΥ του Ρεθύμνου συζητήθηκαν οι  πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Υγείας.  Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου εκτιμούν ότι τα σκληρά, άδικα και εξοντωτικά μέτρα για τους εργαζόμενους και την κοινωνία που περιλαμβάνει ο «μηχανισμός» στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ και εγκρίθηκαν στη Βουλή από την κυβέρνηση και τους «συμμάχους» της, ανατρέπουν ριζικά το εισοδηματικό, εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο, κατεδαφίζοντας όλο το πλέγμα των κοινωνικών εγγυήσεων στον τόπο μας. Η χώρα, οι πολίτες της, οι κατακτήσεις δεκαετιών, τα κοινωνικά δικαιώματα, ακόμα και η λειτουργία των δημοκρατικών  θεσμών βρίσκονται πλέον υπό την οικονομική κηδεμονία και πολιτική επικυριαρχία του ΔΝΤ, εξέλιξη που άρχισε ήδη να πυροδοτεί κοινωνικές συγκρούσεις και να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς και ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. 

 

Σ? αυτό το ζοφερό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, το μέλλον του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνο. Ο τομέας της Υγείας έχει στοχοποιηθεί από της κυβέρνηση  και τους «τοποτηρητές» της χώρας και αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες  περικοπές στη  χρηματοδότηση των  νοσοκομείων που θα δώσουν  τη «χαριστική βολή» στο ετοιμόρροπο και προβληματικό  δημόσιο σύστημα υγείας .  Οι «σωτήρες» της εθνικής οικονομίας ετοιμάζονται να «θυσιάσουν» τη δημόσια περίθαλψη με το πρόσχημα του «εξορθολογισμού» των δαπανών.

 

Στα πλαίσια των τελευταίων μέτρων «δημοσιονομικής πειθαρχίας» , η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη «λεηλασία» των τακτικών μας αποδοχών, έχει ανατρέψει την κλαδική μας συμφωνία κωλυσιεργώντας στο θέμα των προσλήψεων και αλλάζοντας  το φορολογικό καθεστώς των εφημεριών  και τώρα ετοιμάζεται να «σφαγιάσει» τα κονδύλια για την αποζημίωση των εφημεριών που υποχρεωτικά - και κατά παράβαση του νόμου -πραγματοποιούμε για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία.  

 

Και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο με χρόνια και ζωτικά  προβλήματα, με άθλιες υποδομές που δεν τηρούν στοιχειωδώς τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, με το έργο της  επέκτασης να έχει «βαλτώσει» εδώ και 13 χρόνια χωρίς προοπτική  άμεσης ολοκλήρωσης , με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με ένα  ξεπερασμένο  Οργανισμό που δεν λέει να αναμορφωθεί , με συσσωρευμένη κόπωση και απογοήτευση   του ανθρώπινου δυναμικού,  χάρις στο ζήλο και το φιλότιμο του οποίου κρατούνται ακόμα σε αξιοπρεπές επίπεδο οι υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης στο Νομό μας. 

 

Με δεδομένο λοιπόν όλο αυτό το δυσμενές περιβάλλον , η έλλειψη οποιασδήποτε δέσμευσης από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για την κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων μας από τον Μάρτιο  του 2010 και μετά  , αποτελεί τη «σταγόνα  που ξεχειλίζει το ποτήρι»  της οργής και της αγανάκτησης των γιατρών.  Η έγγραφη απαίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου προς την Ιατρική Υπηρεσία να περικοπεί  κατά 60.000 ευρώ το μήνα το πρόγραμμα εφημεριών για να «συμμορφωθεί» προς τις διατεθειμένες πιστώσεις ,  δεν μπορεί παρά να προκαλεί την καθολική αντίδραση όλων των ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών. Η ΓΣ επιστρέφει ως απαράδεκτη αυτή την απαίτηση και προειδοποιεί  τον Διοικητή του Νοσοκομείου να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε ανεύθυνη  και επικίνδυνη  για την ασφαλή λειτουργία  του Νοσοκομείου , «χειρουργική επέμβαση» στις εφημερίες .   

 

Με βάση  όλα τα παραπάνω , οι νοσοκομειακοί  γιατροί του Ρεθύμνου δεν συναινούν πλέον στην παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας και από τη Δευτέρα 17 Μαΐου σταματούν να εφημερεύουν στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, έχοντας ήδη εξαντλήσει το νόμιμο αριθμό των 4 εφημεριών το  μήνα ανά γιατρό .

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε την απαξίωση της προσφοράς μας στο Σύστημα Υγείας , ούτε πολύ περισσότερο τον εκβιασμό της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας.

 

Διεκδικούμε :

  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων για εφημερίες από τον Ιανουάριο και μετά.
  • Εξασφάλιση των αναγκαίων συμπληρωματικών πιστώσεων για να καλυφθούν με ασφάλεια και χωρίς περικοπές οι εφημερίες των επομένων μηνών .
  • Απαρέγκλιτη  υλοποίηση της κλαδικής συμφωνίας Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ και  επανεπιβεβαίωση της  με νέα διαπραγμάτευση  μέχρι τις 17 Ιουνίου , όπως ρητά ορίζει ο νόμος 3754/2009. 
  • Άμεση προκήρυξη από τη Διοίκηση των 9 θέσεων ειδικευμένων γιατρών που έχουν εγκριθεί  από το Υπουργείο Υγείας .
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα και χωρίς άλλη χρονοτριβή  η επέκταση του Νοσοκομείου .
  • Να αναμορφωθεί ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και να στελεχωθούν οι κλινικές και τα τμήματα του με το αναγκαίο ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. 
  • Να αποκτήσουν επιτέλους οι πολίτες του Ρεθύμνου τις σύγχρονες και αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται  .
  • Να μην πληρώσει την κρίση  η δημόσια περίθαλψη  και το Κοινωνικό Κράτος. 

Γιατί, έχοντας πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης,  εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι  οι ανάγκες Υγείας των ανθρώπων είναι πάνω από τις επιταγές  των αγορών, του  Προγράμματος Σταθερότητας και του  ΔΝΤ  .
 

Οι πολίτες του Ρεθύμνου να είναι σίγουροι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τα θέματα της δημόσιας υγείας  και ότι , ειδικά στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας , θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας και θα πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες  έμπρακτης αλληλεγγύης προς όσους θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και κοινωνική προστασία το επόμενο διάστημα .
 

Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου , την ΔΥΠΕ Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις την εύρυθμη και αναβαθμισμένη  λειτουργία του Νοσοκομείου  Ρεθύμνου .
 

  


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία