Η Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης.

Εκτύπωση

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009 τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, με τον οποίο είχε συνεργασία στο γραφείο του στο Ηράκλειο.

Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας, που καταβάλλει η Βουλευτής του νομού για την κατά το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προς όφελος του Ρεθύμνου.

Η συζήτηση τους εστιάστηκε στην έγκαιρη προετοιμασία του νομού σε επίπεδο μελετών για την ένταξη τους ακολούθως στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε κατά τη συνάντηση της με τον κ. Τσόκα ότι η τέταρτη χρηματοδοτική περίοδος, την οποία ήδη διανύουμε, αποτελεί μια ουσιαστική ευκαιρία για την κάλυψη  μέρους του αναπτυξιακού ελλείμματος, που παρουσιάζει ο Νομός Ρεθύμνου.

Τόνισε επίσης ότι το ΕΣΠΑ είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία αναγκαίων υποδομών στο νομό μας, γεγονός, που δημιουργεί συνθήκες πιεστικές προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα του Ρεθύμνου, για τα οποία και θα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης ώστε μεθοδευμένα να δουλέψουμε για την ωρίμανση των έργων και τεκμηριωμένα να εργαστούμε για την ένταξη τους είτε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Κρήτης είτε στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων» δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης για να συμπληρώσει ότι «στην προσπάθεια μας αυτή βαρύτητα πρέπει να δοθεί στα οδικά έργα του νομού μας καθώς το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Ρεθύμνου είναι πεπαλαιωμένο και σε σημεία επικίνδυνο για τους πολίτες.»

Για ακόμα μία φορά η κ. Κεφαλογιάννη επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου του νομού Ρεθύμνου.

 

Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το οποίο αποτελεί ζητούμενο για ολόκληρη την Κρήτη και είναι γεγονός, ότι η Κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πολιτική της βούληση για την προώθηση των απαιτούμενων έργων. Από τις μελέτες, που εκπονούνται για τον ΒΟΑΚ, τρεις αφορούν το τμήμα, το οποίο διέρχεται από το νομό Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα οι μελέτες από Βρύσες Αποκορώνου έως Εσταυρωμένο, από Εσταυρωμένο έως Πάνορμο και από Πάνορμο έως Εξάντη. Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε, ότι απαιτείται η ενεργοποίηση όλων, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε μέσα από το ΕΣΠΑ να υλοποιηθούν όλα τα έργα, τα οποία προβλέπουν οι παραπάνω μελέτες. Μάλιστα το τμήμα Πάνορμο ? Εξάντη, είναι δυνατό να δημοπρατηθεί εντός του 2009.

Ένα μεγάλο έργο για το νομό Ρεθύμνου είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της Παλιάς Εθνικής Οδού Ρεθύμνου - Ηρακλείου. Για τον συγκεκριμένο οδικό άξονα έχουν εκπονηθεί μελέτες για σειρά από τμήματα του και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην χρηματοδότηση και υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων. Θεωρείται βέβαιο, ότι μέσα από το ΕΣΠΑ η Παλιά Εθνική Οδός θα τύχει ουσιαστικής βελτίωσης σε ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων των κατοίκων του Μέσα Μυλοποτάμου αλλά και όλων των χωριών από τα οποία διέρχεται ο άξονας αυτός.

Η ολοκλήρωση του Αμαριώτικου δρόμου αποτελεί προτεραιότητα για το νομό Ρεθύμνου και η Βουλευτής του νομού συζήτησε εκτενώς με τον Περιφερειάρχη για την μέχρι σήμερα πορεία του έργου και την δυνατότητα χρηματοδότησης των υπολοίπων έργων που απαιτούνται. Ο Αμαριώτικος δρόμος είναι ένα έργο που χρονίζει εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην ωρίμανση των μελετών αλλά και γιατί εντάχθηκε στο ΠΕΠ του Γ Κ.Π.Σ. και όχι στα τομεακά προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου. Προϋπόθεση για την εξέλιξη του μεγάλου αυτού έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του είναι η ύπαρξη ώριμων μελετών, τις οποίες έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.

 Ένας ακόμα σημαντικός άξονας για το νομό Ρεθύμνου είναι ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας Ηράκλειο - Ανώγεια - Γαράζο - Πέραμα. Για τον δρόμο αυτό εκπονούνται δύο μελέτες. Ο ΟΑΔΥΚ εκπονεί τις μελέτες για το τμήμα Ηράκλειο - Ανώγεια και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου για το τμήμα Ανώγεια - Γαράζο - Πέραμα. Ο άξονας αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για την σύνδεση του ορεινού Μυλοποτάμου με το Ηράκλειο και συμφωνήθηκε, ότι όλες οι ώριμες μελέτες θα προωθούνται αμέσως προς ένταξη και δημοπράτηση, ώστε να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα έργα. Και για τον άξονα αυτό είναι ξεκάθαρο, ότι από την πορεία των μελετών εξαρτάται και η πορεία κατασκευής του.

Η αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Κρήτης είναι ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα για το νομό μας. Η βουλευτής ενημερώθηκε από τον κ. Γενικό ότι η σχετική μελέτη ήδη εκπονείται και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση της. Τόνισε δε, ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συγκεκριμένη μελέτη καθώς απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη του ορεινού τμήματος του νομού μας προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στον πληθυσμό που κατοικεί στα χωριά της υπαίθρου.

Τέλος εκτενώς συζητήθηκαν οι δυνατότητες για την ένταξη σειράς μικρότερων έργων του νομού μέσα από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Κρήτης και η κ. Κεφαλογιάννη θα συνεχίσει τις επαφές τις με τις δημοτικές Αρχές και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου για προώθηση των αιτημάτων τους εφόσον βεβαίως διαθέτουν έτοιμες μελέτες προς δημοπράτηση.

 

Μετά την συνεργασία της με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, η Βουλευτής του Ρεθύμνου δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με όλους τους φορείς του νομού μας, τον Περιφερειάρχη, τις αρμόδιες υπηρεσίες και βέβαια με τα Κυβερνητικά στελέχη, ώστε η τέταρτη χρηματοδοτική περίοδος να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το Ρέθυμνο, το οποίο δικαιούται και θα έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Παράλληλα η Βουλευτής του νομού κρίνοντας ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ολοκλήρωση σημαντικών οδικών αξόνων του νομού μας, όπως η Παλιά Εθνική Οδός Ρεθύμνου - Ηρακλείου, ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας Ηράκλειο - Ανώγεια - Γαράζο - Πέραμα και ο Αμαριώτικος δρόμος, έθεσε επί τάπητος τα θέματα αυτά στον κ. Τσόκα, ο οποίος δεσμεύτηκε, ότι όλες οι ώριμες μελέτες των παραπάνω στόχων θα εντάσσονται αμέσως προς δημοπράτηση και υλοποίηση.

Επιπλέον η κ. Βουλευτής έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των έργων που αφορούν στην αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Κρήτης καθώς η σχετική μελέτη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Τόνισε δε, ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συγκεκριμένη μελέτη καθώς απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη του ορεινού τμήματος του νομού μας προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στον πληθυσμό, που κατοικεί στα χωριά της υπαίθρου.

Η συζήτηση με τον κ. Γενικό ολοκληρώθηκε με την επισήμανση ότι

υπάρχουν σίγουρα πολλά μεγάλα και μικρά έργα που απαιτούνται για το νομό Ρεθύμνου.

Οι δήμοι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, οφείλουν έγκαιρα να είναι έτοιμοι για την ένταξη των έργων αυτών στα αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε, ότι θα συνεχίσει την συνεργασία της με όλους τους

φορείς του νομού μας, τον Περιφερειάρχη, τις αρμόδιες υπηρεσίες και βέβαια με τα Κυβερνητικά στελέχη, ώστε η τέταρτη χρηματοδοτική περίοδος να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το Ρέθυμνο, το οποίο δικαιούται και θα έχει ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία