ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΣΤΟ ΜΥΘΟ-ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΣΗΜΕΡΑ

Εκτύπωση

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΤΟ ΜΥΘΟ - ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΣΗΜΕΡΑ

  • "ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΣΕΛΗΝΑΡΙ" (ΜΕΡΟΣ 1Ο)


του Γιάννη
Ταβερναράκη
Ιστορικού
Ερευυνητή
 
 istorikesgrammes@yahoo.grεπιμέλεια κειμένου: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παλαιές πληροφορίες για το αξιόλογο αυτό μοναστήρι που βρίσκεται στο μέσο περίπου της διαδρομής Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου, δεν υπάρχουν, η λαϊκή παράδοση το θέλει ένα παλιό ησυχαστήριο με κελιά γύρω από το ναό του Αγ. Γεωργίου, οι ντόπιοι έχουν ακούσει από τους παλαιότερους για ερημίτες και ασκητές που κατέφευγαν στον ειδυλλιακό αυτό χώρο ζητώντας τη γαλήνη και τη πνευματική ανάταση. Πράγματι το τοπίο που περιβάλλει τον Αγ. Γεώργιο το Σεληνάρι καθηλώνει τον επισκέπτη, το βαθύ πράσινο της άγριας χλωρίδας, οι λόφοι που ορθώνονται γύρω γύρω, το καταγάλανο του ουρανό και η θέα μέσα από το φαράγγι προς το Κρητικό πέλαγος, που αφήνει ένα κομμάτι της θάλασσας να φαίνεται, χαρίζουν στον επισκέπτη μια εικόνα από τις ωραιότερες της Κρήτης.

     Η κατασκευή του Βόρειου οδικού Άξονα δίπλα από το παλαιό ερημητήριο, έδωσε στον ήσυχο αυτό τόπο μεγάλη ζωντάνια, οι δραστήριοι μοναχοί με την αρωγή της Επισκοπής μετέβαλλαν το χώρο σ? ένα πανέμορφο προσκύνημα, με καινούρια εκκλησία δίπλα στη παλιά, κατοικίες, καταστήματα, χώρους πάρκινγκ. Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι επισκέπτες που σταματούν να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του Αγίου.

     Υπάρχει μια παράδοση που αναφέρει, πως όταν φτιαχνόταν ο δρόμος επειδή έχει πολλές στροφές και ήταν στενός θα γινόταν πολλά τροχαία ατυχήματα, γεγονός όμως είναι ότι ποτέ δεν έγινε εκεί κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα, αυτό αποδόθηκε στη χάρη του Αγίου Γεωργίου.
Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι περνώντας απ΄ έξω από την εκκλησία περιφρόνησαν τον Άγιο και πάτησαν γκάζι, όμως λίγο πιο πέρα το όχημα από άγνωστη αιτία ακινητοποιήθηκε, πηγαίνοντας φοβισμένοι στον Άγιο να προσκυνήσουν μετανιωμένοι, επιστρέφοντας δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στη πορεία τους.
Η παράδοση αναφέρει ότι σε μια σπηλιά ψηλά στο βουνό απέναντι από το μοναστήρι, ζούσε κάποτε ένας ασκητής από τη Ρόδο, οι ντόπιοι του έβαζαν σε ένα καλαθάκι τρόφιμα, τα οποία ανέβαζε με ένα σχοινί στη σπηλιά-ερημητήριο. Μάλιστα πριν πεθάνει είχε σκάψει ο ίδιος μέσα στο σπήλαιο τον τάφο του, ο οποίος βρίσκεται ακόμα εκεί, λένε πως ήταν Άγιος. Πολλά χρόνια μετά το θάνατο του περνώντας ένα ροδίτικο καράβι, λέγεται, πως οι ναύτες είδαν ένα αστέρι που σταμάτησε πάνω από το σπήλαιο, πήγαν εκεί οι ναυτικοί πήραν τα κόκαλα του και τα μετέφεραν στη Ρόδο.

     Η παράδοση πολλές φορές διασώζει την Ιστορική Αλήθεια. Γεγονός είναι πάντως πως από θρύλους και παραδόσεις που αφορούν τον Σεληνάρι εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα, ότι η περιοχή υπήρξε κέντρο μοναχισμού, αν και σήμερα λίγες πληροφορίες έρχονται στο φως λόγω έλλειψης γραπτών στοιχείων.
Ο Άγιος Γεώργιος στο Σεληνάρι είναι μια Μονή που αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος και να νιώσει μια ανάταση ψυχής μέσα σ΄ ένα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο από μοναστικές μνήμες.

    Βιβλιογραφία: Νίκου Ψιλάκη  "Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης"   Επ. Πλατάκη Περιοδικό "Αμάλθεια"

 


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία