Συζητώντας ... του Νίκου Νίνου

Εκτύπωση

Συζητώντας ... του Νίκου Νίνου

  • ...Καλούμαστε να πληρώσουμε με το «αίμα» μας, εκείνα που κάποιοι άλλοι έκλεψαν χωρίς να μας σεβαστούν και χωρίς κανένας να τους τα «ζητήσει» πίσω!

11/5/10

του Νίκου
Νίνου


Συνέχεια ,σαν από μόνιμο ψιλοβρόχι, ακούγαμε ,[ και δυστυχώς συνεχίζουμε να ακούμε!], αναλύσεις αρμοδίων ή αναρμοδίων, ειδικών ή «ειδικών», [μη ξεχνούμε ,ότι στην χώρα μας ,όλοι μας είμαστε (κατά την άποψη μας), παντογνώστες!],οι οποίοι αναφέροντο ,και μας ενημέρωναν, για όλα όσα συνέβησαν ή συνέβαιναν ή συμβαίνουν, στον τόπο μας.

Το «όμορφο» σε όλη αυτή την διαδικασία, είναι πώς ούτε εκείνοι [ οι ομιλούντες!] ούτε εμείς [ οι ακροατές τους!], αυτοκοιταχθήκαμε ούτε αυτοσκοπηθήκαμε, ούτε συνειδητοποιούσαμε , ότι μιλούσαμε για τον τόπο μας ,μιλούσαμε για την «τσέπη» μας!

Ενδεχομένως [ τι ,ενδεχομένως, δηλαδή?],οι ομιλούντες να έκαναν «την δουλειά» τους «σκεπάζοντας» το πραγματικό πρόβλημα και ασχολούμενοι με τις «παρυφές» του, «παραμυθιάζοντας» μας με τις ροζ ή ροζίσουσες αποχρώσεις του.

Αλλωστε είναι «γνωστό» ,ότι σε όλους μας αρέσουν τα κουτσομπολιά, οι πονηρές και «πονηρές» ιστορίες, το ρόζ χρώμα, οι «κλέφτες κι αστυνόμοι», κάτι που ,ασφαλώς, το γνώριζαν οι παραμυθιαστές μας.
Ετσι ,όπως γίνεται με την γνωστή μέθοδο κατά την οποία με παραμύθια κοιμίζουμε τα μικρά παιδιά, οι κύριοι αυτοί μας «κοίμιζαν» ,γιατί ο λαός πάντα είμαστε καλοπροαίρετοι και αγνοί σαν μικρά παιδιά.

Ωσπου ήρθε η «καταιγίδα» και από τα αστραποβρόντια της «ξυπνήσαμε» όλοι μας!

Όμως ,αυτοί οι κύριοι εξακολουθούν το «βιολί» τους, και δεν «καταλαβαίνουν» τίποτε!

Δεν πήραν κάν είδηση ,από όλη αυτή τη κοσμοχαλασιά που γίνεται έξω από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο μέσα στα οποία «διαλογίζονται» και φιλοσοφίζουν.
Είναι ? γνωστό ,πλέον, σε όλους μας, ότι επί χρόνια ,επί δεκαετίες, κάποιοι, [ «γνωστοί ,«άγνωστοι»!] ,μας κατάκλεβαν είτε σαν απλοί φυσικοί αυτουργοί είτε σαν κακοί και διάτρητοι θεματοφύλακες του εθνικού μας θησαυρού!

Όπως και νάχει, οι ευθύνες τους είναι απεριόριστες, γιατί πρόδωσαν την λαϊκή εμπιστοσύνη, κάτι που πρέπει να θεωρείται σαν την μέγιστη ιεροσυλία!

Ολοι μας το συζητούσαμε ,όλοι μας το «βλέπαμε» ,όλοι μας το σχολιάζαμε [ μέχρις εκεί φτάναμε?.] σαν να αφορούσε μια άλλη χώρα και όχι τη δική μας ,κάποιοι το κατακρίναμε [ για λόγους αρχών και διαφάνειας ], όμως κανείς μας δεν επαναστάτησε!

Οφείλουμε ,βεβαίως, να επισημάνουμε και την «ελαχιστότητα» μας, ενώπιον των «κτισμένων τειχών» με τα οποία η νομοθεσία μας, μάς εμπόδιζε να φτάσουμε πιο πέρα από εκεί που ήταν «αποστασιακά» ασφαλείς όλοι εκείνοι που ηθελημένα ή αθέλητα έφταιγαν για όσα εγίνοντο. Οι «τρακατρούκες» και οι «σφεντόνες» ,που διαθέταμε δεν μπορούσαν να ρίξουν τείχη ,ούτε να τα διαπεράσουν!

Σήμερα ,κάποιοι στρέφονται σε μας ,στρέφονται στην οντότητα μας την οποία είχαν «διαγραμμένη» από τα λεξικά τους,[να και μια θετική παρενέργεια όλης τούτης της καταστροφής!], και μας ζητούν ,να μην διαμαρτυρόμαστε, αλλά να ανασκουμπωθούμε και να δώσουμε στο δημόσιο ταμείο, για να το ξελασπώσουμε, την τελευταία ικμάδα χυμού της λιπόσαρκης επαγγελματικής μας δραστηριότητας, αγνοούντες το καθημερινό εξουθενωτικό «κυνηγητό» μας από τις πελέκυες υποχρεώσεις μας.

Και ,βεβαίως, κανείς Ελληνας δεν αποστρέφεται τις προσκλήσεις της Πατρίδας του, όπως αποδεδειγμένα έχει κάνει πολλές φορές, δίνοντας ο,τι πολύτιμότερο υπάρχει, την ίδια τη ζωή του ,για την Πατρίδα!

Όμως τούτη η περίπτωση είναι διαφορετική!
Δεν καλούμαστε να υπερασπίσουμε την Πατρίδα μας, τα Ιερά και τα Οσια μας, την εθνική μας Αξιοπρέπεια, που τα επιβουλεύονται οι εχθροί μας!

Καλούμαστε να πληρώσουμε ,με το «αίμα» μας, εκείνα που κάποιοι άλλοι έκλεψαν, χωρίς να μας σεβαστούν και χωρίς κανένας να τους τα «ζητήσει» πίσω!

Είπαμε και πιο πάνω ,ότι κάποιοι «γνωστοί - άγνωστοι», μας τα πήραν ,και είναι συζητημένο το ποιοι μπορεί να είναι ή ποιοι είναι! Αλλωστε, λίγο να ψάξουν οι αρμόδιοι, λίγες απαντήσεις επί αυτονόητων ερωτήσεων να ληφθούν, και θα καταγραφούν όλες οι «κινήσεις» λογαριασμών σε ατραπούς και μονοπάτια έξω από τις λεωφόρους της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, και του δικαίου!

Δεν είναι νοητό ,δεν επιτρέπεται , να σφυρίζουν αδιάφορα, να μην «ξέρουν» τίποτα για τα «εγκλήματα» και να μας ζητούν να «θυσιαστούμε» εμείς όλοι που , πραγματικά, δεν φταίμε και δεν ξέρουμε τίποτα.
Η κοινή γνώμη απαιτεί ,λογικά και αυτονόητα, «φέρτε πίσω τα κλεμμένα»!

Εκτός αν έχουμε άδικο και δεν υπάρχουν «κλεμμένα»!
Αυτά που διαβάζαμε περί υπερκοστολογήσεων, περί πλασματικών μισθών, περί διαφθοράς, περί, περί, περί, να ήταν όλα ,απλώς, συκοφαντίες κάποιων εναντίον κάποιων άλλων.
Να μας εκδώσουν μια τέτοια γραπτή βεβαίωση, να πάψουμε να υποπτευόμαστε ? φαντάσματα και συνωμοσίες εναντίον του κρατικού μας ταμείου!

Και τότε ,όμως, δεν «κλείνει» το θέμα, γιατί υπάρχει αναπάντητο ένα λογικό ερώτημα, μια λογική απορία. Πού πήγαν τόσα λεφτά που μπήκαν στο κρατικό ταμείο από όλες εκείνες τις πηγές που υπήρξαν και που υπάρχουν.
Να μας δώσουν ένα δημόσιο απολογισμό ,με κοστολόγια και πληρωμές και να μας δικαιολογήσουν τα ύψη των κοστολογίων!
Γιατί δεν αρκεί η επίδειξη ενός τιμολογίου για το κλείσιμο μιας πληρωμής,[ είναι αυτονόητο ,ότι θα υπάρχουν και τιμολόγια και αποδείξεις είσπραξης!],αλλά χρειάζεται και η κοστολογική και αιτιολογική αξιολόγηση του!

Πχ αν αγοράσθηκε ένα μηχάνημα ,θα υπάρχει το ισόποσο ,της πληρωμής του, τιμολόγιο, όμως αυτό ,μπορεί να, είναι υπερκοστολογημένο και να εκταμιεύτηκαν πολλαπλάσια χρήματα της πραγματικής αξίας του.

Εχουμε μπεί σε διαδικασίες ενός φαύλου κύκλου δανεισμών, και «βουλιάζουμε» όλο και περισσότερο στο χρέος της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ,ακόμη και των δισέγγονων μας.
Ηδη «εκχωρήσαμε το μάνατζμεντ» σε τρίτους, όπως και αν λέγονται αυτοί.

Προβλέπονται απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων, γιατί θεωρούμαστε σαν χώρα με «φορτωμένο» δημόσιο τομέα! Απάντησε κανένας στην αυτονόητη ερώτηση, ως προς το ποιος βαρυφόρτωσε αυτόν τον δημόσιο τομέα;
Μας κατηγορούν ,ότι είμαστε «τεμπέληδες», και ,ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έχουμε «κακές συνήθειες» και αποτελούμε κακούς πολίτες.
Απάντησε κανείς στο αυτονόητο ερώτημα, ως προς τον «καλλιεργητή» της όποιας ,ενδεχόμενης, κακής μας «συνήθειας»!

Αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα στριφογυρίζουν στο «τρελαμένο» μυαλό μας, αυτές τις μουρμούρες δυσαρέσκειας βγάζουν τα «αλλοπαρμένα» χείλη μας ,καθώς περπατούμε έρμαιοι ,μέσα στην «καταιγίδα» των μειώσεων των μισθών, ( όταν έχουμε δεδομένους προγραμματισμούς που πλέον «δεν βγαίνουν»!), των αυξήσεων των τιμών, της δυσκολίας της επιβίωσης!

Και ενώ έχουμε αυτήν την καταιγίδα να μας εξοντώνει, στις τηλεοράσεις συνεχίζουν οι ίδιοι ειδικοί και «ειδικοί» ,να μας «πετροβολούν» με τις ίδιες αναλύσεις τους, σαν να μην ξέρουν τίποτα «για την ταμπακιέρα»!

Ισως οι άνθρωποι να μην φταίνε σε τίποτα, και γι αυτό δεν έχουν κανένα προβληματισμό και ,αντιθέτως, προσπαθούν ,ακόμη, να μας ενημερώνουν επί του προβλήματος ( να κοιτάζουμε μπροστά ...)!

Επειδή κάποιες επιστήμες επιμένουν ,σαν τον Γαλιλαίο, να λένε ,ότι χωρίς αίτιους δεν υπάρχει αποτέλεσμα, ας ψαχτούμε γιατί μπορεί να φταίνε άλλοι, ίσως εμείς , ίσως?

Να ,λοιπόν, που η  ενημέρωση μάς έβαλε στον σωστό δρόμο, και βρήκαμε ποιος φταίει! Μεγάλη η αξία του διαλόγου ,ιδιαίτερα άμα είναι .βομβαρδιστικός, μονόλογος!

YΓ . Αναπολώντας πολλές φορές το παρελθόν,[ φυσιολογική συνέπεια ,στο πέρασμα της ηλικίας!], βρίσκω να έχω πεί πολλές φορές την δημοτική απορία μου, «γιατί δεν υπάρχουν λεφτά», χωρίς να έχω πάρει ,ποτέ, καμιά απάντηση.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία