ορθή σκέψη + ορθή λογική = ορθή μετακίνηση...

Εκτύπωση

ορθή σκέψη + ορθή λογική  = ορθή μετακίνηση...

  •  «?ούτε σούπερ που κοστίζει, ούτ? απλή που μαγαρίζει?»

 

11/05/2010
31 πόλεις, 10.000 ποδηλάτες ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 9 Μαίου 2010 έστειλαν το μήνυμα για πιο ανθρώπινες πόλεις, ποιότητα ζωής και « αθόρυβο», «άκαπνο»   πολιτισμό.

Στο Ρέθυμνο 120 περίπου ποδηλάτες ποδηλάτησαν στους ποδηλατόδρομους, στα στενά της Παλιάς πόλης, στον Περιφεριακό, στην παραλία.

Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη συμμετοχή πολλών μικρών παιδιών.

Η τάση πολλών παιδιών (μαθητών) να μετακινούνται με Ποδήλατο, ενισχύει το μήνυμα για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ασφαλέστερη πρόσβαση τους στα Σχολεία με αυτό.

Επί πλέον στα πλαίσια και των προσπαθειών για την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη μας, υποβάλλουμε τις ακόλουθες προτάσεις ? αιτήματα:

 

1. Σύνδεση των Σχολείων της πόλης με το υπάρχον δίκτυο Ποδηλατόδρομων. Με αυτή την ενέργεια επιτυγχάνεται:

α) η ασφαλέστερη πρόσβαση των μαθητών στα Σχολεία μειώνοντας την χρήση αυτοκινήτων από τους γονείς,

 β) η αξιοποίηση υπάρχουσας υποδομής Ποδηλατοδρόμων,

γ) συνδυαστικά βοηθάει και στην πρόσβαση των μαθητών σε Φροντιστήρια, γυμναστήρια και λοιπές μετακινήσεις.

2. Να συνεχιστούν οι εύστοχες και επιτυχημένες παρεμβάσεις του Δήμου  δημιουργίας ασφαλών διαβάσεων και δημιουργίας η  αποκατάστασης πεζοδρομίων γύρω από όλα τα Σχολεία.  

3. Να επιτραπεί (υπό όρους βέβαια) η είσοδος των Ποδηλάτων των μαθητών στα προαύλια των Σχολείων για φύλαξη και προστασία τους.

4. Να τοποθετηθούν σχάρες στάθμευσης Ποδηλάτων μέσα στα προαύλια των Σχολείων για να κλειδώνουν οι μαθητές τα Ποδήλατά τους.

5. Να προβλεφθεί η σύνδεση του Πανεπιστήμιου Ρεθύμνου με την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της δυτικής πλευράς της πόλης (Κουμπέ).

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να μετακινούνται αρχικά όσοι φοιτητές μπορούν με το Ποδήλατο στο Πανεπιστήμιο. Για νεαρά άτομα που χρησιμοποιούν ποδήλατο το πρόβλημα δεν είναι η ανηφόρα (όσο αδιανόητο και αν φαίνεται για όσους δεν ποδηλατούν). Το πρόβλημα είναι η ασφάλεια της διαδρομής.

Μελλοντικά το πρόβλημα της ανάβασης μπορεί να λυθεί με ειδικές σχάρες στα λεωφορεία όπως σε Ευρωπαϊκές πόλεις από χρόνια έχει γίνει.

6. Δημιουργία ασφαλών χώρων φύλαξης Ποδηλάτων (στα υφιστάμενα αλλά και στα  σχεδιαζόμενα) πάρκινγκ αυτοκινήτων. Έτσι θα μπορούν όσοι εργάζονται στην πόλη αλλά μένουν περιφερειακά να αφήνουν τα ποδήλατά τους εκεί για να τα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους.

 7. Επανασχεδιασμός και αναδιάρθρωση διαχείρισης, συντήρησης, φύλαξης και διάθεσης των Δημοτικών Ποδηλάτων ως εργαλείου για μια «βιώσιμη» πόλη και ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της.

 

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους Σαμαρίτες του Ερυθρού Σταυρού και όλους όσους βοήθησαν να ποδηλατήσουν τα παιδιά ασφαλέστερα.

 

Επίσης αξίζει να επισημάνουμε ότι οδηγοί λεωφορείων και ταξί παραχωρούσαν χωρίς να το ζητήσουμε προτεραιότητα στους Ποδηλάτες.

 

 

 « οι ΦΙΛΟΙ του ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ»  & Ποδηλατικός Σύλλογος «η Εναλλακτική Κίνηση» 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία