Μανώλης Όθωνας για το χωροταξικό

Εκτύπωση

Μανώλης Όθωνας για το χωροταξικό
 

  • Αντίθετος με τους 5 Δήμους ο Βουλευτής Ρεθύμνου.

            3/5/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Ο κυβερνη-τικός Βουλευτής του Νομού Ρεθύμνου κ. Μανώλης Όθωνας προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα για την παρουσίαση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη στο Ρέθυμνο.
Οι 5 Δήμοι κατά τον Βουλευτή δεν είναι αυτό που ο ίδιος επιθυμούσε για την εκλογική του περιφέρεια, διαχωρίζοντας με σαφήνεια τη θέση του από τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση σχετικά με την παρουσίαση ενός χωροταξικού σχεδίου ? με όσο το δυνατό ολιγώτερες αντιδράσεις!
Σύμφωνα με την κοινή γνώμη αυτό εγείρει πλήθος από διαφορετικά συναισθήματα.

Αν και πολλοί δεν ταυτίζονται με την άποψη Όθωνα για λιγότερους Δήμους στο Ρέθυμνο αφού καθίσταται σαφές ότι για την πλειονότητα του κόσμου, οι 5 Δήμοι θεωρήθηκαν προσωπική νίκη του Ρεθύμνου, δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για μια θαρραλέα πράξη του βουλευτή αφού στο Ρέθυμνο δεν είμαστε συνηθισμένοι, οι κυβερνητικοί βουλευτές να έρχονται σε ανοιχτές διαφωνίες με την παράταξή τους.
Τα ίδια βέβαια είδαμε και προ ημερών από την Νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο όπου θυμόμαστε τις θέσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. του κ. Βαονάκη, ο οποίος έθεσε και εκείνος πρώτος θέμα περί μη αποδοχής του κυβερνητικού σχεδίου.

Ακολούθως η ανακοίνωση του Βουλευτή κ. Μανώλη Όθωνα.

"Η χωροταξία των νέων Δήμων στο Νομό μας απέχει από τις απόψεις μου και τις προτάσεις που πιστεύω ότι θα υπηρετούσαν το πνεύμα της μεταρρύθμισης και θα έδιναν την μεγαλύτερη δυνατή αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας.

Αυτό συνέβη για Δύο κυρίως λόγους.

Ο Πρώτος σχετίζεται με την πολίτική και κυρίως οικονομική συγκυρία που οδήγησε το Υπ. Εσωτερικών ΚΑΚΩΣ στη λογική ελαχιστοποίησης των αντιδράσεων και ικανοποίησης ακόμα και ακραίων αιτημάτων για τη δημιουργία και διατήρηση μικρών και μη βιώσιμων Δήμων.
Ο Δεύτερος λόγος που αφορά ιδιαίτερα την Κρήτη σχετίζεται με το ότι υπήρξε μια συνολική ¨συντεταγμένη¨ κίνηση σ? όλους τους άλλους νομούς σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την δική μου άποψη. Πολιτικές παρεμβάσεις δηλαδή που ήταν στην λογική του πολυτεμαχισμού και δημιουργίας μικρών δήμων.

Αυτό διαμόρφωσε μια συνολική εικόνα σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης στην οποία το Ρέθυμνο, κατά τη λογική του Υπουργείου, δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να αποτελεί μια ακραία εξαίρεση ή αντίφαση.
Σε ότι με αφορά παραμένω απόλυτα βέβαιος για την ορθότητα των απόψεων που έχω διατυπώσει σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είμαι επίσης βέβαιος ότι οι απόψεις αυτές θα δικαιωθούν από την εξέλιξη των πραγμάτων σε βάθος χρόνου.

Έχω την ικανοποίηση ότι ανταποκρίθηκα στο ρόλο μου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο Ρέθυμνο και τους Ρεθεμνιώτες. Πήρα το ρίσκο να πάρω θέση, να συζητήσω, να αντιπαρατεθώ με κατεστημένες αντιλήψεις και λογικές χωρίς μικρό-υπολογισμούς πολιτικού κόστους.
Έδειξα την κατεύθυνση, άνοιξα δρόμους που ήξερα ότι ήταν κόντρα στο ρεύμα και που
προσέκρουσαν και τοπικά όχι μόνο σε εύλογους και καλοπροαίρετους προβληματισμούς και επιφυλάξεις αλλά και σε ένα τείχος ανασφαλειών, σκοπιμοτήτων, κοινωνικών προκαταλήψεων.

Εγώ θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με τις ιδέες μου, μαζί με τους Ρεθεμνιώτες για ένα καλύτερο Ρέθυμνο.
Σε λίγες μέρες το νέο μοντέλο Αυτοδιοίκησης θα είναι νόμος του κράτους. Με τα όποια λάθη, τις όποιες κριτικές παρατηρήσεις που μπορεί κανείς να έχει (και πρώτος εγώ) θα δίνει μια νέα ευκαιρία, μια νέα δυνατότητα. Οι ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις αυτής της κοινωνίας της κοινωνίας του Ρεθύμνου, σε όλο το Νομό, να ανατρέψουν τις λογικές και τις αντιλήψεις του παλαιοκομματισμού του ρουσφετιού της αδιαφάνειας, της αναπτυξιακής στασιμότητας
.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία