Διστακτικοί οι νυν Δήμαρχοι για τις υποψηφιότητες

Εκτύπωση

Διστακτικοί οι νυν Δήμαρχοι για τις υποψηφιότητες

  • Ταταράκης: Θα είμαι υποψήφιος
  • Τσίβης : Δεν θα είμαι υποψήφιος

30/4/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου χωροταξικού επί του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, έχουν ξεκινήσει ήδη οι «ζυμώσεις» για τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα δημιουργηθούν.

Τις τελευταίες μέρες τόσο από το ραδιοφωνικό μας σταθμό (ΜελωδίαFM 102,7) όσο και από το βήμα της εφημερίδας μας, συζητούμε σχεδόν με όλους τους νυν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αλλά και με νέα πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν εκφράσει επιθυμία να μετέχουν στα νέα αυτά σχήματα.

Ταυτόχρονα με την περίοδο κοινής διαβούλευσης που έθεσε το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και έως την ψήφιση του νομοσχεδίου, έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις επί χάρτου εντός των στρατοπέδων των πολιτικών προσώπων που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επόμενες εκλογές του Νοεμβρίου για την νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.
Άλλωστε στην πλειονότητα οι νυν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν στραμένη την προσοχή τους τόσο στην ολοκλήρωση του έργου της τωρινής του θητείας, όσο και στην μελέτη του νέου κώδικα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που σημειωτέων, ο όγκος του ξεπερνά τις 900 σελίδες.

Έως τώρα πάντως κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης. Μαρινάκης ο οποίος την περασμένη Τρίτη μας είπε ότι ίσως να είναι υποψήφιος, αλλά θα περιμένει λίγο ακόμα μέχρι να αποφασίσει τελικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Αρκαδίου κ. Μανώλης Μανωλακάκης, ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης και ο Δήμαρχος Κουρητών κ. Στέφανος Σημαντήρας με τους οποίους συνομιλήσαμε ζωντανά στον σταθμό.

Σήμερα στο «Πρωινό Δελτίο» του Μελωδία FM ο Δήμαρχος Λάμπης κ. Γιάννης Ταταράκης ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να είναι τελικά υποψήφιος για την νέα υπερδημαρχία Αγίου Βασιλείου, αν τελικά αυτή δημιουργηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα πρόταση Ραγκούση.
Ο κ. Ταταράκης είπε επίσης ότι η θέση ταυτίζεται στο απόλυτο με την παρουσίαση του νέου χωροταξικού σχεδίου και ότι πιστεύει ότι ο νέος Δήμος Αγίου Βασιλείου που προκύπτει από την συνένωση των Δήμων Λάμπης & Φοίνικα, θα είναι απόλυτα βιώσιμος και γόνιμος.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορέσει η νέα δημοτική αρχή να ανταπεξέλθει στις νέες προσαρτώμενες υπηρεσίες, ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει στο νέο κώδικα και η παράγραφος που αναφέρει ότι δύο ή τρείς όμοροι δήμοι θα μπορούν από κοινού να μοιράζονται τις νέες 256 αυτές αρμοδιότητες με σκοπό αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να έχουν ηπιότερο εργασιακό όγκο και λιγότερα λειτουργικά έξοδα.

Από την άλλη πλευρά ο Δήμαρχος Νικηφόρου Φωκά κ. Στέλιος Τσίβης μιλώντας επίσης σήμερα στην εκπομπή μας, ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος είτε στον νέο Μητροπολιτικό Δήμο που έως στιγμής φαίνεται να μετέχει ο Δήμος Ν. Φωκά είτε υπό κανενός άλλου σχήματος. Μάλιστα ο κ. Τσίβης είπε: «Έχουμε
αντιρρήσεις & αντιδράσεις ως δημοτική αρχή, αφού δεν επιθυμούμε να μετέχουμε στον Μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου, εκφράζοντας την άποψη και θέση των δημοτών μου. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται με έτερο σκεπτικό αφού ούτως ή αλλιώς έχω αποφασίσει να μην δηλώσω υποψηφιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου

Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να παρουσιάσουν οι αποφάσεις των νυν Δημάρχων αλλά και των νέων προσώπων που θα διεκδικήσουν μια δημαρχιακή θέση στις εκλογές στα τέλη του έτους. Και λέμε ενδιαφέρον, διότι πλέον οι νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να αναζητήσουν το σταυρό προτίμησης μέσα από ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα, το οποίο θα είναι εκτός των ορίων της πρώην περιφέρειάς τους αλλά μέσα από μια νέα μεγαλύτερη περιφέρεια-υπερδημαρχία και από ψηφοφόρους οι οποίοι δεν θα τους γνωρίζουν προσωπικά.

Εκτιμούμε λοιπόν ότι αμβλυνόμενο το εκλογικό σώμα αφού έτσι κι αλλιώς πλέον οι νέοι δημότες των νέων δημαρχιών θα είναι υπερπολλαπλάσιοι  των προγενέστερων, η διαδικασία εκλογής θα είναι αξιοκρατικότερη και δεν θα χαρακτηρίζεται από φιλίες, κουμπαριές, συγγένειες, κλπ. Όπως τυχόν συνέβαινε σε κάποιες δημαρχίες στο παρελθόν.

Συνεπώς χρειάζεται πλέον σκληρή δουλειά από τους νέους υποψηφίους, όπου μέσω των προγραμμάτων που θα παρουσιάσουν, θα κληθούν να πείσουν ανοιχτά τους νέους ψηφοφόρους τους στις μεγάλες πλέον εκλογικές περιφέρειες.

Είκοτέσσερις τον αριθμό για τη Κρήτη - Πέντε για το Νομό Ρεθύμνου!
Είδομεν λοιπόν και καλή επιτυχία σε όλους!

Με τσι γειές μας ...
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία