Ευχαριστήρια επιστολή για το νέο χωροταξικό στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Ευχαριστήρια επιστολή για το νέο χωροταξικό στο Ρέθυμνο

  • Θετική όψη παρουσιάζει το νέο χωροταξικό
  • Ευχαριστήριες επιστολές

30/4/10

Ευχαριστήρια επιστολή μας έστειλε σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρίου την οποία την υπογράφει ο πρόεδρος και Πολιτικός Επιστήμων κ. Μανώλης Ακουμιανάκης, ο οποίος μίλησε σήμερα στις 09.10 στην εκπομπή "Πρωινό Δελτίο".
Στην επιστολή αλλά και στο λόγο του προέδρου αναλύονται όλοι εκείνοι οι λόγοι που έπρεπε αλλά και οι προσπάθειες που έγιναν, ούτως ώστε να γίνεται λόγος σήμερα για το νέο Δήμο Αμαρίου και την ανακούφιση των Αμαριωτών που κρατούν όπως οι ίδιοι λένε, την τοπική και ιστορική τους ταυτότητα αναλλοίωτη.

Ακολούθως το κείμενο της επιστολής:

Κυριακή 25 Απριλίου 2010. Ώρα 10.00 το πρωί. Γερακάρι Δήμου Συβρίτου. Ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Έχει διαμορφωθεί κατάλληλα σε συνεδριακό χώρο. Με μικροφωνική εγκατάσταση, με πίνακα προβολής παρουσιάσεων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, με μπουφέ για καφέ & εδέσματα, με τον κατάλληλο φωτισμό, με συγκεκριμένες θέσεις ομιλητών & κοινού & φυσικά με τους απαιτούμενους χώρους για τη διεξαγωγή της ημερίδας που έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας που ακούει στο όνομα του αρχιτέκτονα «Καλλικράτη».

Προσκεκλημένοι στη συζήτηση ήταν οι δύο Βουλευτές του Νομού κ. Μανώλης Όθωνας και κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο κ. Όθωνας επικοινώνησε μαζί μας έγκαιρα και μας ενημέρωσε ότι αδυνατεί να παρευρεθεί. Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη απέστειλε χαιρετισμό ο οποίος διαβάσθηκε και παρουσιάσθηκε στην ημερίδα και μας ενημέρωσε για τους λόγους αδυναμίας προσέλευσης της και για τις θέσεις της σχετικά με το θέμα της ημερίδας. Η συνεδρίαση αρχίζει. Μετά από μια σύντομη εισήγηση του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαρίου σχετικά με το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κυβέρνηση ο λόγος δίνεται στο Δήμαρχο Συβρίτου κ. Πετρακάκη Μιχάλη ο οποίος ξεκάθαρα τοποθετείται υπέρ της ένωσης των Δήμων Συβρίτου και Κουρητών σε έναν ενιαίο Δήμο Αμαρίου.
Ακολουθεί ο Δήμαρχος Κουρητών κ. Στέφανος Σημαντήρας, ο οποίος τάσσεται μετά από μια επαρκή και αιτιολογημένη ανάλυση υπέρ της ένωσης των Δήμων Κουρητών και Συβρίτου σε έναν ενιαίο Δήμο.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λάμπης κ. Ταταράκης Ιωάννης ξεκαθαρίζει την θέση του λέγοντας ότι η πρώτη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου είναι υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων Δήμων στο Ρέθυμνο στα πρότυπα των πρώην Επαρχιών.

Με την τοποθέτηση αυτή αίρονται οι όποιες επιφυλάξεις των Αμαριωτών όσον αφορά την παρουσία του Δημάρχου Λάμπης στην ημερίδα-συνέδριο του Γερακαρίου.

Ο Δήμαρχος Φοίνικα κ. Μαστορογιαννάκης παρότι προσκεκλημένος δεν παρέστη στη συζήτηση.  Ακολουθούν σε τοποθετήσεις οι Αντιδήμαρχοι Συβρίτου και Κουρητών, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Διαμερισμάτων των Δήμων Συβρίτου και Κουρητών και οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων της πρώην Επαρχίας Αμαρίου. Όλες οι τοποθετήσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: Ένας Δήμος το Αμάρι.

Ένα κρασί μετά στον πλάτανο του Δημοτικού Σχολείου.
Το ελάχιστο δείγμα φιλοξενίας εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαρίου. Ευχαριστούμε δημόσια τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Κωστή Ι. Ταταράκη, το Μέλος κ. Μιχαήλ Στ. Στρατιδάκη, το Ζαχαροπλαστείο «Νέκταρ» και την κ. Μαρία Λαγγουβάρδου για τον καταπληκτικό μπουφέ το επαγγελματικό service και το εξαιρετικής έμπνευσης ψήσιμο των κρεάτων, το «Πολύφωνο» και τον Κώστα το Βερδινάκη για την εξαιρετική ποιότητα και καθαρότητα ήχου μέσα σε μια αίθουσα με κάκιστη ακουστική, τον κ. Γιώργο το Νικολούδη για το επαγγελματικό ψήσιμο του βραστού και του σουβλιστού και τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Γερακαρίου κ. Ακουμιανάκη Εμμανουήλ για τη βοήθειά του στην υλοποίηση ενός εξαιρετικά φιλόδοξου στόχου, όπως το υψηλού επιπέδου συνέδριο που έλαβε χώρα στο Γερακάρι. 

Με συμπόνια και κατανόηση περιβάλλουμε τους λίγους -ευτυχώς- χωριανούς που ενώ δεν προσέφεραν τίποτα προσήλθαν ακάλεστοι στο τραπέζι για την ικανοποίηση των υπέρμετρων αναγκών κορεσμού της πείνας τους.
Τον οίκτο και την περιφρόνησή μας εκφράζουμε και καταθέτουμε επίσης και σε εκείνο το ελεεινό ανθρωπάριο που πρόσβαλλε κάποιον από τους επισκέπτες του χωριού μας. Καλούμε τους συγγενείς του οι οποίοι προκλητικά αδιαφορούν να τον μαζέψουν. 
Αν δεν το κάνουν, εμείς θα ενεργοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν.
Τέλος ευχαριστούμε όλους τους θεσμικούς προσκεκλημένους μας για το υψηλό επίπεδο του διαλόγου χωρίς εντάσεις και λεκτικές εκτροπές, συνεισφέροντας στην επιτυχία της ημερίδας και σε επίπεδο φραστικού πολιτισμού.

Ένα συνέδριο, ένα ψήφισμα, ένας Δήμος.  
Γιατί η περιοχή της πρώην Επαρχίας Αμαρίου που περιγράφεται στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Κουρητών και Συβρίτου  συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται με βάση το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Γιατί μπορεί να υπάρξει ως βιώσιμος ορεινός Δήμος με ενιαία ανθρωπογεωγραφική ενότητα, ως περιοχή με ικανότητα προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις και ως Αυτόνομη Μονάδα Αυτοδιοίκησης   με εγγύηση της κοινωνικής συνοχής που θέτει ως επίκεντρο το σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Γιατί υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις για τη δημιουργία Δήμων στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι δεν πληρούσαν ούτε τα γεωγραφικά ούτε τα πληθυσμιακά κριτήρια που απαιτούνται για τη σύστασή τους. Γιατί στην απευκταία περίπτωση επαλήθευσης τέτοιων σεναρίων, δηλαδή ίδρυσης Δήμου μικρότερου σε πληθυσμό και έκταση από την πρώην Επαρχία Αμαρίου με παράλληλη μη ικανοποίηση του αιτήματός μας, οι αντιδράσεις των αρχών και των τοπικών κοινωνιών θα ήταν απρόσμενες και απρόβλεπτες. 

Γιατί είναι δεδομένα:  το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, η έκταση των 300.000 στρεμμάτων, τα σαράντα (40) Δημοτικά Διαμερίσματα και οικισμοί, τα δύο φράγματα Ποταμών και Πλατύ Ποταμού με διαχείριση πολλών εκατομμυρίων κυβικών νερού η οποία συνεπάγεται τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη, η ύπαρξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και βυζαντινών ναών, καθώς επίσης και η ιστορική διάσταση που συμπυκνώνεται στο Ολοκαύτωμα (7) χωριών του Κέδρους από τους Γερμανούς κατακτητές με παράλληλες εκτελέσεις 164 ανθρώπων τον Αύγουστο του 1944.

Γιατί στο συνέδριο του Γερακαρίου έγινε γνωστό, ότι τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Συβρίτου και Κουρητών έχουν ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της σύστασης ενιαίου δήμου, με συστατικά μέρη τους Δήμους Κουρητών και Συβρίτου. Γιατί το σύνολο των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Διαμερισμάτων των Δήμων Κουρητών και Συβρίτου  τάχθηκε υπέρ της ένωσης των Δήμων Συβρίτου και Κουρητών σε ένα ενιαίο Δήμο. Τέλος επειδή και οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου Δήμου με την συνένωση των Δήμων Συβρίτου και Κουρητών.

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ, ΑΞΙΩΣΑΜΕ, ΕΥΛΟΓΑ ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ:

Την ένωση των υφιστάμενων Δήμων Συβρίτου και Κουρητών σε έναν ενιαίο Δήμο όπως υπήρχε πριν την ίδρυση των Καποδιστριακών Δήμων η πρώην Επαρχία Αμαρίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έκανε δεκτό το αίτημά μας και δημόσια τον ευχαριστούμε για αυτό.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ
ΕΔΡΑ : ΓΕΡΑΚΑΡΙ ΔΗΜΟΥ ΣΥΒΡΙΤΟΥ
ΤΗΛ.6977-742575 & 6970-360384
Ε-mail :
gerakaris12@gmail.com

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία