Ικανοποίηση στο Ρέθυμνο - 5 οι δήμοι!

Εκτύπωση

Ικανοποίηση στο Ρέθυμνο - 5 οι δήμοι!

 • Ευφορία έφερε το νέο χωροταξικό στο μεγαλύτερο μέρος των κεφαλών της τοπικής αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου
 • Δυσμενή σχόλια και αντιδράσεις από το Δήμο Γεροποτάμου
 • Πολλαπλές συνεντεύξεις με δημάρχους από όλο το Ρέθυμνο στον Μελωδία FM 102,7 & στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ»

        29/4/2010

του Βασίλη
Κασιμάτη
Σαν εφημερίδα δεν βιαστήκαμε στην δημοσίευση στοιχειών για το νέο χωροταξικό που αφορά το Νομό Ρεθύμνου, καθόσον θέλαμε να συγκεντρώσουμε ενδελεχώς και εμπεριστατωμένα όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της παρουσίασης του σχεδίου Ραγκούση σε συνδυασμό με το τόπο μας.
Από τους 1034 Δήμους λοιπόν περνάμε σε ένα νέο μοντέλο με 333 έως 343 Δήμους σε όλη τη χώρα και βέβαια με 250 περίπου νέες αρμοδιότητες και υπηρεσίες να περνούν στα χέρια των νέων υπερδημαρχιών.

Με ορισμένες εκπλήξεις παρουσιάστηκε χθες ο «Καλλικράτης», η νέα αρχιτεκτονική δομή του κράτους, με την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει  περίπου1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της Ελλάδας θα αποτελείται έτσι, από 333 - 343 δήμους, καθώς για 14 δήμους δίνονται δύο εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα τεθούν προς διαβούλευση.
Επίσης, δημιουργούνται 13 δυναμικές αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και επτά κρατικές περιφέρειες.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές - εκπλήξεις που φέρνει ο «Καλλικράτης» είναι η μετατροπή της θητείας του δημάρχου και του περιφερειάρχη από τετραετή σε πενταετή. Στόχος αυτής της θεσμικής παρέμβασης είναι να συμπίπτει ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές για λόγους μείωσης της προεκλογικής δαπάνης. Η αλλαγή θα ισχύει από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ιούνιος 2014).

Κρήτη

24 Δήμοι τελικώς φαίνεται να είναι ο αριθμός που θα επικρατήσει ύστερα από το μικρό διάστημα διαβούλευσης του έθεσε το αρμόδιο Υπουργείο.

Νομός Ρεθύμνου

 

Για το νομό μας το νέο χωροταξικό άγγιξε την πλειονότητα από τις ψυχές των Ρεθυμνιωτών καθόσον η απόφαση του πρωθυπουργού και εντολή προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ραγκούση ήταν - μοντέλο με όσο το δυνατόν ολιγότερες αντιδράσεις, αφού ήδη η χώρα αλλά και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα σε πολλά επίπεδα.

Τελικώς και αφού το Ρέθυμνο όλο το τελευταίο διάστημα φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις των αντιδράσεων Πανελλαδικά (μαζί με το Νομό Ηρακλείου) επικράτησε η λογική και έτσι οι πρώην 4 επαρχίες Ρεθύμνου μετατραπήκαν σε 4 νέες υπερδημαρχίες συν ακόμα ενός, του Δήμου Ανωγείων που παρέμεινε ύστερα και από απαίτηση του συνόλου της εκεί τοπικής κοινωνίας, ως ανεξάρτητος ιστορικός δήμος με το χαρακτηριστικό της ορεινότητας που επίσης τον διακρίνει.
Επομένως πλέον κάνουμε λόγο για πέντε δήμους οι οποίοι προέρχονται από την συνένωση των 10 Καποδιστριακών Δήμων και της κοινότητας των Ζωνιανών.

Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται ο χάρτης σύμφωνα πάντα με το μοντέλο που τίθεται προς διαβούλευση τριών περίπου εβδομάδων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι 5 ΔΗΜΟΙ!

 • 1. Μητροπολιτικός Δήμος Ρεθύμνου με έδρα το Ρέθυμνο: Από την συνένωση των δήμων Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά, Ρεθύμνου & Αρκαδίου.
 • 2. Δήμος Μυλοποτάμου με έδρα το Πέραμα: Από την συνένωση των δήμων Γεροποτάμου, Κουλούκωνα & της κοινότητας Ζωνιανών.
 • 3. Δήμος Αμαρίου με έδρα τον Φουρφουρά αλλά την τελευταία στιγμή παρουσιάστηκε και εναλλακτικό σενάριο του Υπουργείου, που παρουσιάζει ως έδρα την Αγία Φωτεινή: Από την συνένωση των δήμων Συβρίτου & Κουρητών
 • 4. Δήμος Αγίου Βασιλείου με έδρα το Σπήλι: Από την συνένωση των δήμων Λάμπης & Φοίνικα.
 • 5. Δήμος Ανωγείων με έδρα τα Ανώγεια, παραμένει μόνος κρατώντας την ιστορικότητά του.

Ικανοποίηση των δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασαν δια στόματος των Δημάρχων τους, τα τοπικά συμβούλια των Δήμων και κοινοτήτων του Νομού Ρεθύμνου με μόνη ηχηρή εξαίρεση, το Δήμο Γεροποτάμου.

Μιλώντας στο «Πρωινό Δελτίο» όπου βρέθηκε καλεσμένος στο studio του Μελωδία FM 102,7 ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης είπε ότι η παρουσίαση των νέου αυτοδιοικητικού χάρτη του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» είναι σύμφωνη με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και εκφράζει στο απόλυτο της τροποποίηση του νέου νομοσχεδίου.

Δυστυχώς όμως εκτός του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου θα πρέπει να μας απασχολούν και άλλα ζητήματα αυτή τη στιγμή, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κρίση των τελευταίων μηνών. «Όπως μάθαμε τόσα χρόνια να ζούμε ως νεόπλουτοι με τον υπερκαταναλωτισμό ως κυρίαρχο στοιχείο μας, θα πρέπει τώρα να μάθουμε να ζούμε και ως ... νεόπτωχοι!!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Ο Δήμαρχος Αρκαδίου & πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μανώλης Μανωλακάκης μιλώντας την Παρασκευή επίσης από το studio του σταθμού εξέφρασε την άποψή του ως Δήμαρχος για 2 δήμους με οριζόντια κατάτμηση αλλά ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ αναφέρθηκε στην απόφαση των τεσσάρων υπερδημαρχιών.
Σήμερα είναι σύμφωνος με την απόφαση του Υπουργείου για τους πέντε Δήμους αφού άλλωστε η πρωτεύουσα θέση του δημοτικού του συμβουλίου ήταν η συνένωση με τον Μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου.

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης ο οποίος μιλώντας στο «Πρωινό Δελτίο» είπε ότι τελικώς εισακούστηκε η μεγάλη φωνή των δημοτών Αμαρίου που ζητούσαν να κρατηθεί η ιστορική ταυτότητά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του Δημάρχου Κουρητών κ. Στέφανου Σημαντήρα, ο οποίος σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους της εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και του Μελωδία FM, είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τον πολύμηνο αγώνα που κατέβαλλαν σύσσωμοι και ομόψυχοι όλοι οι Αμαριώτες και οι τοπικοί άρχοντες του τόπου.
«Δύο υγιείς δήμοι συνενώνονται και πιστεύω ότι ο νέος Δήμος Αμαρίου θα είναι ένας απόλυτα βιώσιμος Δήμος αφού μεγάλα έργα είναι σε εξέλιξη και οι Αμαριώτες μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εξαίρεση στο γενικότερο κλίμα ευφορίας που έφερε η παρουσίαση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, αποτέλεσε η σημερινή δήλωση του Δημάρχου Γεροποτάμου, κ. Βαγγέλη Μαυρομάτη, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο «Πρωινό Δελτίο» του Μελωδία FM 102,7 είπε:

«Οργή & αγανάκτηση έφερε στους κόλπους του Δήμου Γεροποτάμου, η απόφαση Ραγκούση, που μας συνενώσει με το Δήμο Κουλούκωνα και την κοινότητα των Ζωνιανών. Όποιος Δήμαρχος αναλάβει τα καθήκοντά του σε αυτό το δήμο, θα είναι σαν να κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα αφού σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Με νέα πολεοδομία, νέα υπηρεσία ανάπτυξης και 250 νέες αρμοδιότητες στο Δήμο Μυλοποτάμου και υπό αυτό το νέο αυτό καθεστώς, θεωρώ ότι θα είναι πέρα για πέρα ένας «ΜΗ» βιώσιμος δήμος.

 • Εμείς θα αντιδράσουμε και θα κινηθούμε δυναμικά. Ήδη σε χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη του δημοτικού μας συμβουλίου, πήραμε τις εξής αποφάσεις:
  Άμα την ψήφιση του νομοσχεδίου θα παραιτηθεί άμεσα το όλο δημοτικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Δήμαρχος.
 • Θα κλείσουμε το Δήμο και ας γνωρίζουμε εκ πρωιμίου ότι είναι παράνομη πράξη.
 • Θα καλέσουμε σήμερα τους 2 Βουλευτές, τον Νομάρχη και τα μέλη του Νομαρχιακού συμβουλίου που κατάγονται από τον Μυλοπόταμο για να τους εκφράσουμε τα προβλήματα και την δυσαρέσκειά μας σε όλα τα ανωτέρω».

Με αυτά λοιπόν που δήλωσε ο κ Μαυρομάτης έχουμε την πεποίθηση ότι μπαίνουμε τις προσεχείς εβδομάδες σε ένα νέο κύκλο σκληρών διαβουλεύσεων και κινητοποιήσεων από πλευράς του Δήμου Γεροποτάμου.

Επίσης σθεναρές αντιδράσεις εισακούστηκαν από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φοίνικα, οι οποίοι ζητούσαν εξ αρχής την συνένωσή τους με των Μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κάτοικοι φαίνεται να αποδέχονται σε μεγάλο βαθμό το νέο αυτό διοικητικό σχήμα στη περιφέρειά τους.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης έχει δηλώσει την απόλυτη ικανοποίηση των δημοτών και του ιδίου προσωπικά αφού τελικά η ιστορικότητα του Δήμου Ανωγείων σε συνδυασμό με ορεινότητα του χώρου, δικαίωσε το πάγιο αίτημα των δημοτών του για να παραμείνουν ως μόνος Δήμος, δίχως την συνένωσή του με άλλους όμορους δήμους.

Εν κατακλείδι πάντως αξίζει να σχολιάσουμε ότι η Ρεθυμνιώτικη κοινωνία στο μέγιστο βαθμό της είδε με πολύ θετικό μάτι την νέα χωροθέτηση επί του Σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και κρίνουμε ότι σε γενικές γραμμές τα πράγματα πλέον θα πάρουν το δρόμο τους όσων αφορά την ομαλή και σταδιακή εισαγωγή μας στον νέο αυτοδιοικητικό τρόπο διακυβέρνησης.

Με τσι γειες μας ...
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία