Υπόμνημα του Δήμου Κουρητών στον κ. Ραγκούση

Εκτύπωση

Υπόμνημα του Δήμου Κουρητών στον κ. Ραγκούση


26/4/10

Y
πόμνημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννη  Ραγκούση έστειλαν οι Εκπολιτιστικοί και Αθλητικοί Φορείς που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή του Δήμου Κουρητών.
                                                          

Κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνούμε μαζί σας ως Εκπολιτιστικοί και Αθλητικοί Φορείς που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή του Δήμου Κουρητών, της πρώην Επαρχίας Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνης με σκοπό να σας γνωρίσουμε τους προβληματισμούς μας αλλά και τις τοποθετήσεις μας σχετικά με σχέδιο «Καλλικράτης» που πρόκειται να δώσετε προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι τώρα δεν μιλήσαμε δημόσια και δεν γράψαμε αλλά αρκεστήκαμε να ακούμε και να διαβάζουμε όσα λέγονται και όσα γράφονται. Για το Νομό Ρεθύμνου  αρχικά το Ι.Τ.Α, ως αδέσμευτο και ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν 4 Δήμοι στα όρια των παλαιών επαρχιών, για την επίτευξη των στόχων του «Καλλικράτη». Ύστερα εκφράστηκαν απόψεις για την δημιουργία ενός Δήμου, δύο ή τριών. Με την λογική αυτή παραγκωνίστηκε η περιοχή της πρώην επαρχίας Αμαρίου. Έτσι ξαφνικά όλοι οι γειτνιάζοντες με αυτήν επιδόθηκαν σ? ένα αγώνα προκειμένου να προσαρτήσουν στις περιοχές τους την περιοχή μας, ακόμα και από το νομό Ηρακλείου, προκειμένου να καταστήσουν ισχυρότερο τον υπό δημιουργία Δήμο τους.

Βλέποντας λοιπόν όλα αυτά να συμβαίνουν δίπλα μας και άλλοι να προσπαθούν να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς, αγνοώντας τις αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής μας (Δήμων Κουρητών και Συβρίτου),οι οποίες μας εκφράζουν απόλυτα, συναποφασίσαμε και να σας κοινοποιήσουμε το Αίτημα μας που ταυτόχρονα είναι και αίτημα  όλων των Αμαριωτών για την συγχώνευση των σημερινών Δήμων Κουρητών και Συβρίτου σε ένα Δήμο, τον «ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΙΩΤΩΝ», αφού στο επίκεντρο του οργάνου-δήμου θα πρέπει να είναι οι δημότες, τα πρόσωπα, οι άνθρωποι.

Τα επιχειρήματα μας για το αίτημα μας αυτό σας αναφέρουμε παρακάτω:

H πρώην Επαρχία Αμαρίου (σήμερα Δήμοι Κουρητών και Συβρίτου) βρίσκεται στο κέντρο του νομού Ρεθύμνης και τα φυσικά της όρια μεταξύ των ορεινών όγκων Ψηλορείτη και Κέδρους την απομονώνουν από τις άλλες περιοχές και την καθιστούν ως  μια  ενιαία γεωμορφολογική ενότητα. Ταυτόχρονα τα όρια αυτά ταυτίζονται και με τα γεωγραφικά της όρια που για πολλούς αιώνες την καθιστούσαν ξεχωριστή και ιδιαίτερη περιοχή και σμίλευσαν στις καρδιές των Αμαριωτών την ιδιοσυγκρασία που μας χαρακτηρίζει. Άλλωστε ακόμα κι αν πέρασαν 12 χρόνια από την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» δεν συνηθίσαμε ν? αποκαλούμαστε ούτε Κουρήτες, ούτε Συβρίτοι αλλά πεισματικά συνεχίσαμε και συνεχίζομε να καλούμαστε ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ.

Το φυσικό μας περιβάλλον. Οι δυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, τ? άλλα μικρότερα βουνά, ο Πλατύς ποταμός, το φράγμα των Ποταμών τα φαράγγια, τα μνημεία όλων των εποχών και των περιόδων και γενικά το αλώβητο και το παρθένο μέρος μας ολοένα κερδίζει και περισσότερο λάτρεις και θαυμαστές με αποτέλεσμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την  ήπια ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και καταλυμάτων, προϊόν που ζητά ο σύγχρονος άνθρωπος.

Το σύνολο των χωριών και των οικισμών. Οι σημερινοί 2 Δήμοι αποτελούνται από 26 πρώην Κοινότητες και συνολικά 40 οικισμούς διασπαρμένους σε 300.000 στρέμματα και 6.200 ανθρώπους σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2001. Θεωρούμε ότι αυτά είναι υπολογίσιμα μεγέθη.

Το έλλειμμα ανάπτυξης που ισχυρίζονται κάποιοι. Γνωρίζεται ότι στην περιοχή μας ήδη ξεκίνησε την λειτουργία του το γνωστό Φράγμα των Ποταμών που πρόκειται να υδρεύσει και να αρδεύσει την πόλη του Ρεθύμνου και ολόκληρο το τουριστικό και γεωργικό βόρειο μέτωπο του Νομού μας. Επίσης γνωρίζεται ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες και ήδη έχει προενταχθεί με απόλυτη προτεραιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το περιώνυμο Φράγμα του Πλατύ που όπως διαβεβαιώνουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και πρόκειται να αρδεύσει αφ? ενός την περιοχή της πρώην επαρχίας Αμαρίου και αφ? εταίρου την περιοχή της Μεσσαράς Ηρακλείου που κινδυνεύει με ερημοποίηση. Η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σύντομα θα ενταχθούν σε τομεακό πρόγραμμα τα υπόλοιπα τμήματα που θα συνδέουν το Ρέθυμνο με την Μεσσαρά δια του Αμαρίου. Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι το 2015 ο Αμαριώτικός δρόμος θα είναι ολοκληρομένος. Eίναι άραγε έλλειμμα ανάπτυξης για μια περιοχή η διαχείριση τόσων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και η γενικότερη ανάπτυξη που θα προκύψει γύρω από τις λεκάνες των δύο φραγμάτων και η κατασκευή ενός από τους κάθετους άξονες της Κρήτης;

Ιστορικότητα. Εάν θελήσει η Πολιτεία να λάβει υπόψη της την ιστορικότητα των περιοχών σας υπενθυμίζουμε  ότι στο Αμάρι μας παραδόθηκαν 7 χωριά στις φλόγες των Γερμανών κατακτητών με δεκάδες ψυχές θυσία στο βωμό της ελευθερίας. Κατά την άποψη μας δεν πρέπει να γίνει αυτό γιατί δεν υπάρχει γωνιά της αιματοβαμμένης Πατρίδας μας που να μην έχει την δική συμβολή στην μαρτυρική  πορεία του Έθνους μας.


Κύριε Υπουργέ,

Θα μπορούσαμε να σας γράψομε περισσότερα. Πιστεύομε όμως ότι ήδη τα γνωρίζετε όλα από τα επιστημονικά όργανα του Υπουργείου σας όσο και από τους τοπικούς φορείς. Ζητούμε το αυτονόητο, δεν αδικούμε ούτε προσβάλλομε κανένα. Είμαστε κάτοικοι αυτού του τόπου και επιθυμούμε να παραμείνομε σ? αυτόν. Η περιοχή μας έχει ήδη αδικηθεί πολύ αλλά και αποψιλωθεί από Υπηρεσίες λόγω της ανεκτικότητας και της ανωτερότητας μας που πολλές φορές εκλαμβάνεται από τους άλλους ως αδυναμία.

Μετά από όλα αυτά κύριε Υπουργέ θεωρούμε ότι η περιοχή μας συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για την δημιουργία ενός βιώσιμου ορεινού δήμου με ενιαία ανθρωπογεωγραφική ενότητα που εγγυάται την κοινωνική συνοχή και την περαιτέρω συνεργασία όλων για την ανάπτυξη του τόπου μας.  Με όλο τον σεβασμό όμως σας δηλώνουμε χωρίς περιστροφές ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη αδικία του Κεντρικού Κράτους προς το Αμάρι.  Φτάνει πια!

Σε περίπτωση που δημιουργηθεί έστω και ένας Δήμος πανελλαδικά  μικρότερος σε πληθυσμό,έκταση, συνοχή κ.τ.λ από αυτό που σας προτείνουμε (εκτός από τους νησιωτικούς) ή

Εάν δημιουργηθεί νέος Δήμος μικρότερος σε πληθυσμό από αυτό των Αμαριωτών, δήθεν ότι είναι απομονωμένη ή ορεινή περιοχή (και η δική μας πως δεν είναι) ή

Εάν συσταθεί νέος Δήμος μικρότερος σε πληθυσμό από αυτό των Αμαριωτών ως δήθεν παλαιά Επαρχία με τα γνωστά κοινά χαρακτηριστικά των παλαιών Επαρχιών.

Τοτέ σας γνωρίζουμε ότι θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα μας βρεί απέναντι. Είμαστε όλοι οι Αμαριώτες ενωμένοι αλλά ταυτόχρονα και εξοργισμένοι με όσα κατεργάζονται τρίτα πρόσωπα που νομίζουν ότι για ακόμη μια φορά θα αποδεχτούμε την αδικία.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε το Δήμο Αμαρίου.

Με τιμή,

 • Ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Ψηλορείτη Μουρτζανός Χριστόφορος
 • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Φουρφουρά  Ρουκούδης  Εμμανουήλ
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής Τζεκάκης Στυλιανός
 • Ο εκπρόσωπος  του Δ.Σ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη Καλογεράκης Αντώνιος
 • Ο εκπρόσωπος του Δ.Σ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αποδούλου Λίτινας Ελευθέριος
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βιζαρίου Επιμενίδης Σταυρουλάκης
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λαμπιωτων Σταυρακάκης Ευάγγελος
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λοχριάς Κωστάκης Μιχαήλ
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νίθαυρης Ανδρουλιδάκης Ιωάννης
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πετροχωρίου Μανωλιτσάκης Εμμ.
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίων Λίτινας Σταύρος
 • Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου Τρουλλινός Ιωάννης
 • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αποδούλου-Νίθαυρης Τρουλλινού Ελευθερία
 • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λοχριάς Σταυρακάκη Μαρία
 • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πλατάνου Μπικάκη Χρυσούλα
 • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φουρφουρά Διαμαντάκη Χρυσούλα
« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία