Στίγμα Όθωνα για τον Μιναρέ

Εκτύπωση


ο μιναρές την "προ σκαλωσιάς" εποχή
Στίγμα Όθωνα για τον Μιναρέ

  • "...Το πολύπαθο μνημείο μας μπορεί να γίνει ξανά στολίδι του ιστορικού μας κέντρου και όχι μνημείο γραφειοκρατίας και πολιτικής ανικανότητας."

24/4/10

O Βουλευτής του κυβερνώσας παράταξης στο Ρέθυμνο, κ. Μανώλης Όθωνας με αφορμή την επικινδυνότητα της κατάστασης των τελευταίων ημερών σχετικά με τον Μιναρέ στο Τζαμί Νεραντζέ, έκανε παρέμβαση για το φλέγον αυτό θέμα της Παλιάς Πόλης.
Ο κ. Όθωνας σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει αλλά και να πάρει θέση στα όσα λέγονται, έστειλε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη θέση της πολιτείας αλλά και την προσωπική του άποψη επ΄αυτού του ζητήματος.

Ακολούθως η σχετική ανακοίνωση:

"Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την αποκόλληση εξαρτήματος των ικριωμάτων που στέκονται εδώ και χρόνια και ασχημαίνουν την όψη του, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του πολύπαθου μνημείου. Πολλοί φυσικά σπεύδουν και επισημαίνουν την έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία και έχουν απόλυτο δίκιο.
Οι φωνές και εκκλήσεις για δράση ενάντια στη γραφειοκρατία και την πολιτική ατονία
σχεδόν πάντα λειτουργούν ευεργετικά.
Δεν δέχομαι όμως να εκμεταλλεύεται κανείς πολιτικά ένα τόσο σοβαρό θέμα και να υποκρίνεται ενδιαφέρον και αγανάκτηση, ευκαιριακά και εκ του ασφαλούς.

Καλό λοιπόν είναι να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα προς αποκατάσταση της αλήθειας. Τόσα χρόνια το πρόβλημα αυτό διαιωνίζεται και κωλυσιεργεί μπλεγμένο ανάμεσα σε γραφειοκρατικά γρανάζια μεταξύ πολλών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Καλό είναι να θυμηθούμε ότι η προσωρινή λύση των «μόνιμων» τελικά σκαλωσιών είχε πραγματοποιηθεί με διαδικασίες υπερεπείγοντος από το 2004, με τη λογική ότι άμεσα θα προχωρήσει η οριστική αποκατάσταση. Από τότε λοιπόν μέχρι και σήμερα μόνο αραιά ενημερωτικά διαβιβαστικά μεταξύ των υπηρεσιών έχουν πραγματοποιηθεί. Υπενθυμίζω και τη σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που είχε καταθέσει από τις 23.2.2009 ο τέως εκπρόσωπος του νομού μας αγαπητός Κος Ηλίας Λαμπίρης η οποία δεν επέφερε καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την τότε ηγεσία του Υπουργείου (τον Κο Αντώνη Σαμαρά).

 Γνωρίζοντας την παραπάνω σημαντική εκκρεμότητα για την πόλη του Ρεθύμνου και με την διαρκή παρότρυνση της ακούραστης φωνής του Προέδρου του Συνδέσμου Διαδόσεων καλών τεχνών Κου Μανόλη Καλλέργη έχω ήδη λάβει δράση από τον πρώτο κιόλας καιρό της θητείας μου. ΄Ηδη, από τα μέσα του Ιανουαρίου ξεκίνησα επαφές και ενημερώθηκα αναλυτικά από τις σχετικές υπηρεσίες περί εκκρεμοτήτων και αρμοδιοτήτων επί του θέματος. Τελικώς, μετά από αρκετές προσωπικές συνομιλίες με αρμοδίους του υπουργείου απέστειλα αναλυτικό και εκτενές ενημερωτικό σημείωμαπρος την Κα Λίνα Μενδώνη την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού στις 9 Φεβρουαρίου 2010.

Ακολούθως και μέχρι και σήμερα, παρακολουθώ και επεμβαίνω, σε κάθε στάδιο που βρίσκεται το θέμα, προσπαθώντας να επιταχύνω κάθε γραφειοκρατική και μη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος των περασμένων ετών.

Αναλυτικά, σας αναφέρω, και μπορεί να επιβεβαιώσει εύκολα όποιος επιθυμεί, τις παρακάτω κινήσεις μου.
Καταρχήν, η ανταπόκριση του υπουργείου στην επιστολή μου ήταν άμεση, καθώς έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης να αναλάβει δράση. Από τότε ακολούθησαν διαδοχικές αυτοψίες από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Κο Παλατζά στα μέσα Φεβρουαρίου και την Αρχιτέκτωνα Κα Ηλιάκη πριν δύο εβδομάδες η οποία και έχει αναλάβει πλέον το έργο. Και με τους δύο είχα και έχω συνεχή επικοινωνία απευθείας ή μέσω των συνεργατών μου για ότι χρειαστούν. Από την Κα Ηλιάκη, που έχει πλέον τον πρώτο λόγο στη φάση που βρίσκεται το θέμα, ζητήθηκε η επίσπευση της συνεργασίας που έχουν ζητήσει από την ΔΑΒΜΜ, την σχετική υπηρεσία του Υπουργείου που είχε υπό την εποπτεία της το έργο των ικριωμάτων. Εδώ και δέκα ημέρες βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με την υπηρεσία της ΔΑΒΜΜ στην Αθήνα για την κινητοποίηση της και την αποστολή προς την Κα Ηλιάκη της σχετικής μελέτης και λοιπών πληροφοριών που απαιτούνται.

Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε οι διαδικασίες αυτές πολλές φορές καθυστερούν παράλογα πολύ, όμως προσωπικά διαβεβαιώνω ότι καταβάλλεται από μένα κάθε δυνατή πίεση προς την επίσπευσή τους. Ο δρόμος δυστυχώς είναι ακόμα μακρύς και ο χρόνος που χάθηκε πολύτιμος, όμως έχει γίνει πλέον η αρχή και στο χέρι μας είναι να πιέσουμε να φτάσουμε στο τέλος γρήγορα. Το πολύπαθο μνημείο μας μπορεί να γίνει ξανά στολίδι του ιστορικού μας κέντρου και όχι μνημείο γραφειοκρατίας και πολιτικής ανικανότητας."

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία