Μανωλακάκης: Ένας ή τέσσερις Δήμοι!

Εκτύπωση

Μανωλακάκης: Ένας ή τέσσερις Δήμοι!

  • Ο Δήμαρχος Αρκαδίου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μανώλης Μανωλακάκης καλεσμένος στο studio του «Πρωινού Δελτίου» στον Μελωδία FM 102,7
  • Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Το Χωροταξικό: «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», η τυχόν συνέχεια του κ. Μανωλακη στα κοινά, τα του ... Δήμου του, και βέβαια ο Φάκελος CRETAN LINES.

        23/4/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Με την ιδιότητα του Δημάρχου Αρκαδίου, ο κ. Μανωλακάκης εξέφρασε σήμερα την άποψη του αλλά και θέση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου του σχετικά με το χωροταξικό του νέου σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Χωροταξικό: «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν έλαβαν ομόφωνα τις εξής αποφάσεις που σήμερα στήριξε στο απόλυτο και ο κ.Μανωλακάκης:

           

  • Σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να δοθεί λύση χωρίς να ληφθεί υπόψη η γειτνίαση του Δήμου Αρκαδίου με το Δήμο Ρεθύμνης, ως μία γεωγραφική ενότητα (επαρχία Ρεθύμνου). Εξάλλου, οι έδρες των δύο Δήμων απέχουν μόνον οκτώ (8) χιλιόμετρα.
  • Όλος ο προγραμματισμός αλλά και το υπάρχον οδικό δίκτυο, δημιουργούν μια κυκλοφοριακή ροή που κατευθύνεται προ τη πόλη του Ρεθύμνου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τη ροή αυτή. Είναι βασικός κανόνας που δείχνει ότι ο Δήμος Αρκαδίου και Ρεθύμνου αποτελούν μια ενότητα.
  • Όσον αφορά τα έργα υποδομής και τα δίκτυα υποδομών όπως για παράδειγμα η Διαχείριση υδάτινων πόρων, η ύδρευση, αποχέτευση, η αντιπλημμυρική προστασία, το Βιοτεχνικό Πάρκο, αντιμετωπίζουν γεωμορφολογικά τους δύο δήμους ως μια Γεωγραφική ενότητα και πληρούν επακριβώς τις προϋποθέσεις του νέου Νομοσχεδίου για ισομερή και ισοδύναμη ανάπτυξη.
  • Όλες οι προηγούμενες διαιρέσεις, δηλαδή οι αναπτυξιακοί σύνδεσμοι, τα Συμβούλια της περιοχής, οι Συνεταιρισμοί, έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο και έχουν άμεση σχέση με το Δήμο Ρεθύμνου.
  • Τέλος τα σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης, όπου φοιτούν και θα φοιτήσουν στο μέλλον οι μαθητές της περιοχής μας, είναι τα σχολεία της Πόλης του Ρεθύμνου και προφανώς, το κόστος που θα δημιουργούν οι εν λόγω μαθητές θα επιβαρύνει το Δήμο Ρεθύμνου.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Αρκαδίου πρότεινε ότι για να παραμείνουν όλα τα παραπάνω αδιατάρακτα και να αποφευχθούν πιθανές κοινωνικές συγκρούσεις κάτι που απευχόμαστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όλοι  κάνουμε δύο προτάσεις για το Νομό μας.

  • Πρόταση 1η "Όλος ο Νομός ένας Δήμος. Ο οποίος σίγουρα θα διαφυλάξει όλα όσα προαναφέραμε και σίγουρα θα οδηγήσει ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια νέα εποχή που όλοι μας διακαώς επιθυμούμε."
  • Πρόταση 2η "Οριζόντια κατάτμηση με δημιουργία δύο Δήμων στο Νομό. "


Ο σχεδιασμός για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση με το οδικό δίκτυο, τον τουρισμό, τα λιμάνια και γενικότερα τις υποδομές του βορείου τμήματος του Νομού, οι επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων όπως και λόγοι πληθυσμιακής και κοινωνικής ισορροπίας, αντίστοιχα δε η σχετική ομοιομορφία των προβλημάτων του Νότιου τμήματος του Νομού, επιβάλουν την οριζόντια κατάτμηση του Νομού σε δύο μόνο Δήμους , τον Βόρειο και το Νότιο.

Την οποία πρόταση ήδη έχουν υλοποιήσει και βάσει της οποίας λειτουργούν σήμερα οι δύο Μητροπόλεις του Νομού μας (Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου - Λάμπης - Συβρίτου & Σφακίων).

Μετά από όλα όσα αναφέραμε παραπάνω εκτιμούμε ότι όποια λύση και αν δοθεί οι Δήμοι Αρκαδίου - Ρεθύμνου αποτελούν μια κοινωνικά συμπαγή περιοχή, ώστε να ικανοποιείται η απαίτηση ισότιμης εκπροσώπησης στις πολιτικές δομές της. Ταυτόχρονα υπάρχουν στο εσωτερικό της ενότητας αυτής κοινές πολιτισμικές και πολιτιστικές παραδόσεις και έθιμα, συμπλήρωσε ο κ. Μανωλακάκης.

Ως πρόεδρος όμως της ΤΕΔΚ εξέφρασε την απόδαση που έλαβε το Σώμα της Ένωσης και που εκφράζεται ως μια νέα περιφέρεια Ρεθύμνου με 4 Δήμους ως τις πρώην επαρχίες Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου & Αγ. Βασιλείου.
Σε καμία περίπτωση όπως τόνισε, δεν αντιφάσκει η μία πρόταση της άλλης, αφού την μια την καταθέτει ως Δήμαρχος Αρκαδίου και την άλλη με την ιδιότητα του Προέδρου της ΤΕΔΚ, εκφράζοντας το σύνολο της τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων.

Συνέχεια στα κοινά;

Ακολούθως στον κ. Μανωλακάκη θέσαμε την ερώτηση για το αν θα τον δούμε υποψήφιο σε κάποια θέση των νέων «Υπερδημαρχειών» , επί του νέου σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα περιμένει πρώτα τις εξελίξεις, κυρίαρχα της επόμενης εβδομάδας και έπειτα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.

Τα του ... Δήμου!

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Αρκαδίου τοποθετήθηκε ύστερα από ερώτηση των δημοσιογράφων στα «του οίκου του». Αναφέρθηκε στην υλοποίηση το αποχετευτικού δικτύου που αυτή τη στιγμή εκτελείτε στο Δήμο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έως το πέρας της Δημαρχίας του θα υλοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του επί δεκαετιών οράματος του συνόλου των δημοτών του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς και στα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα και χαρατηριστικά αναφέρουμε την δημιουργία του νέου νηπιαγωγείου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, το βιομηχανικό πάρκο, την ανάπλαση και φωταγώγηση οδών σε τουριστικές και όχι μόνο περιοχές του Δήμου, την επίσπευση και ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης του υδάτινου όγκου προερχόμενο από το Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, την αντιπλημμυρική προστασία, κλπ.

Φάκελος : CRETAN LINES  

Θα ήταν παράλειψης αν δεν ρωτούσαμε τον κ. Μανωλακάκη με την ιδιότητα που φέρει ως Πρόεδρος του ναυτιλιακού σχήματος (εταιρίας) CRETAN LINES, να μας πει τις εξελίξεις επί αυτού του ζητήματος.
Ο Πρόεδρος μας ανέφερε ότι ενώ ήταν κοντά στην εξασφάλιση δανεισμού από ξένες τράπεζες, εντούτοις ... «μαγικά χέρια» όπως τα χαρακτήρισε, σφράγισαν ξαφνικά τις στρόφιγγες και έτσι και αυτό το σχέδιο ναυάγησε, για να χρησιμοποιήσουμε τον ναυτικό όρο.
Ταυτόχρονα μας ανέφερε ότι απέβησαν άκαρπες και οι συνομιλίες με την εταιρία NEL LINES, αφού η Λεσβιακή εταιρία μετά την αγορά του νέου της καραβιού, έστρεψε αλλού την προσοχή της.
Έτσι και επί της παρούσης δεν αναμένεται λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νομού με τον Πειραιά, στοιχείο άκρως απογοητευτικό για το Νομό μας.

Είναι βέβαιο όπως ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν πολλοί αυτοί οι οποίοι πολέμησαν «ανελέητα» όπως χαρακτηριστικά είπε, το όραμα των Ρεθυμνιωτών να φέρουν καράβι στο Ρέθυμνο δίνοντας λύση στο μείζον ακτοπλοϊκό μας ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Μανωλακάκης μας είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και παρόλες τις δυσκολίες με μεγαλύτερη εκείνη της οικονομικής κρίσης, η CRETAN LINES θα κάνει τα δέοντα με σκοπό την εξυγίανση του προβλήματος.
Το ρεζουμέ είναι βέβαια ότι για φέτος δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να δούμε Ρεθυμνιώτικο «καταπέλτη» στο λιμάνι της πόλης του Ρεθύμνου.


Με τσι γειές μας ...


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία