Ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη για τα ιστορικά μνημεία του Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη για τα ιστορικά μνημεία του Ρεθύμνου


22/4/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την συνεχιζόμενη απραξία του αρμοδίου Υπουργείου για τη διάσωση του Μιναρέ στο Τέμενος Γαζή Χουσεΐν Πασά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου είναι το Τέμενος Γαζή Χουσεΐν Πασά, γνωστό ως «Νερατζέ Τζαμί», το οποίο αρχικά λειτούργησε ως καθολικό της Μονής των Αυγουστινιανών μοναχών την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη.

Ο μιναρές του τεμένους, από τους ωραιότερους στη Κρήτη, βρίσκεται πλέον υπό κατάρρευση. Το 2005 τοποθετήθηκε μεταλλικό ικρίωμα σε όλο το ύψος του μιναρέ, για στατικούς λόγους, αφού κατέπεφταν κομμάτια από το ανώτερο τμήμα του.  Για το ζήτημα αυτό είχε ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο με προηγούμενες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου, με τις οποίες ζητούσα την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να διασωθεί ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία του νησιού. 

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία σωστική παρέμβαση στο μνημείο, για το οποίο, μετά από πρόσφατη αυτοψία διαπιστώθηκε, ότι η κορυφή του μιναρέ, αφημένη στην επιβάρυνση του χρόνου, έχει αρχίσει και αποσυντίθεται, με την υποχώρηση λίθων ενώ τίθεται ζήτημα και για την περαιτέρω στατική αντοχή του. Παράλληλα, διαπιστώνεται πρόβλημα και στο ικρίωμα, με το οποίο στηρίζεται, αφού πρόσφατα υποχώρησε και κατέπεσε σανίδα, η οποία τυχαία και μόνο δεν τραυμάτισε περαστικούς.

Καθίσταται σαφές, ότι εκτός από την ανάγκη διάσωσης του ίδιου του μιναρέ ως πολιτιστικό αγαθό, η κακή κατάσταση της διατήρησής του έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη για τους περαστικούς. Το ίδιο το τζαμί λειτουργεί ως ωδείο, ενώ νότια και δυτικά του μιναρέ βρίσκεται το 1ο πολυθέσιο Δημοτικό Σχολείο, η Πλατεία Μικρασιατών και το Σπίτι του Πολιτισμού. Σε αυτούς του χώρους συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες παιδιά, κάτοικοι της πόλης και τουρίστες, γεγονός, που αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος από την ενδεχόμενη πτώση τμημάτων της σκαλωσιάς ή του ίδιου του μιναρέ.

Επειδή λοιπόν το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης,


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τι προτίθεται να κάνει για την άμεση αποκατάσταση του μιναρέ του τζαμιού του Γαζή Χουσεΐν Πασά (Νερατζέ Τζαμί) στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου;


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία