Αρχαία και ιστορικά ελαιόδενδρα.

Εκτύπωση

Αρχαία και ιστορικά ελαιόδενδρα.

                                 
20/4/10
του κ. Σταύρου Φωτάκη

 

 

Μια ξεχωριστή μέρα για το χωριό μας, τον Άη Γιάννη Αμαρίου Ρεθύμνου ,ήταν το  Σάββατο 10 Απριλίου του 2010. Ξεχωριστή γιατί και οι επισκέπτες ήταν ξεχωριστοί και αγαπητοί, μα και ο σκοπός της επίσκεψής τους ήταν, πέρα για πέρα, αποδεκτός και επαινετός.

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται από πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κρήτης, για την καταγραφή των αρχαίων και ιστορικών ελαιοδένδρων του νησιού, με σκοπό την ανάδειξη και την σωτηρία τους. Η πρωτοβουλία αυτή των Πολιτιστικών Συλλόγων υποστηρίζεται επιστημονικά, από το Τ.Ε.Ι Κρήτης και στηρίζεται από όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ξεκίνησε η καταγραφή, σε ψηφιακή βάση δεδομένων, των επί μέρους χαρακτηριστικών των ελαιοδένδρων, από επιστήμονες καθηγητές του Τ.Ε.Ι Κρήτης.

Το ξεκίνημα λοιπόν αυτής της ψηφιακής καταγραφής έγινε από τον Άη Γιάννη Αμαρίου. Η πρόκληση είχε γίνει από τον γράφοντα τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε καταγράψει δύο από τα πιο παλιά ελαιόδενδρα του χωριού, με μετρήσεις, φωτογραφίες και συλλογή ιστορικών στοιχείων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον τύπο. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, σε συνεργασία με τους καθηγητές του Τ.Ε.Ι Κρήτης, έδειξαν αμέσως το ενδιαφέρον τους και έτσι έγινε η αρχή από τον Άη Γιάννη.

Στην περιοδεία συμμετείχαν περίπου 25 άτομα και αρκετοί Αηγιαννιώτες, προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια και πληροφορία στους εκλεκτούς επισκέπτες μας. Καταγράφηκαν πέντε μεγάλα και ιστορικά ελαιόδενδρα με κορυφαίο την μεγαλύτερη, την πιο παλιά ιστορική ελιά, την Γεροντολέ, που ενδεχομένως είναι η μεγαλύτερη ελιά που έχει βρεθεί μέχρι σήμερο, όπως αφέθηκε να εννοηθεί από τους ειδικούς επιστήμονες. Γεροντολέ=γέρικη ελιά. Η ελιά αυτή είναι ιδιοκτησία του Αγίου, δηλαδή της εκκλησίας, δεδομένου ότι δωρήθηκε στον ιερό ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων, πολυούχος του χωριού, πριν από πολλά χρόνια, από συγγενικό πρόσωπο του εκ των Τεσσάρων Μαρτύρων Νεομάρτυρα ΑΓΓΕΛΗ, προς τιμήν και στη μνήμη του, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες που μου δόθηκαν, προφορικά και γραπτά.


Επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου ήταν, ο καθηγητής-Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Κρήτης κ.Βαγγέλης Καπετανάκης, ο καθηγητής-Διευθυντής της Σχολής Γεωπονίας κ.Δημήτρης Λυδάκης, ο καθηγητής Δενδροκομίας κ.Σπύρος Λιονάκης, βοηθοί καθηγητές, σπουδαστές και απόφοιτοι του Τ.Ε.Ι. Στη συνάντηση μετείχε επίσης ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου κ.Γιάννης Νικολούδης, η διακεκριμένη και δραστήρια δημοσιογράφος κ.Πέλλα Λασηθιωτάκη και αρκετοί Πρόεδροι του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων. Μετείχε επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αηγιαννιωτών Αθήνας Νίκος Παραδεισανός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αηγιαννιωτών του χωριού Παντελής Παραδεισανός, που σε συνεργασία με το Δ.Σ του Συλλόγου και τις νοικοκυρές του χωριού μερίμνησαν για την απαιτούμενη φιλοξενία στο Πολιτιστικό κέντρο του χωριού.

Θέλω να πιστεύω πως έγιναν τα πρέποντα από όλους ,ώστε οι εκλεκτοί μας επισκέπτες τους οποίους συγχαίρομε και ευχαριστούμε από καρδιάς, να φύγουν ικανοποιημένοι.

Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο τους.

 

 

 « επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία