Νέος ευκολότερος τρόπος ίδρυσης εταιρίας

Εκτύπωση

Νέος ευκολότερος τρόπος ίδρυσης εταιρίας

16/4/10

Τη θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), ώστε να επιτευχθεί η ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα βήμα και σε μία ημέρα, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στις 15/4/2010 στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Λούκα Κατσέλη.


Όπως ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το επιχειρηματικό κόστος αυτής της διαδικασίας μειώνεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει και η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα από την θέση 109 στην θέση 90.

Από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται σημερα για την ίδρυση μιας επιχείρησης με τη βοήθεια του Γενικού Εμπορικού Μητρώου αυτά θα γίνουν 1 βήμα και μια ημέρα. Το δίκτυο εξυπηρέτησης που συγκροτείται αποτελείται από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των επιμελητηρίων, που συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας.

Συγκεκριμένα, για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις:


- Εισπράξουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα


- Συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρούν την επωνυμία και εγγραφούν την επιχείρηση σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, και στο ΦΕΚ


- Συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και την χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης


- Συνδέονται με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ

Μιλώντας λίγο νωρίτερα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση της «Ελληνο-Αμερικάνικης Πρωτοβουλίας» γνωστοποίησε πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο, ενώ σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο.

Διευκρίνισε μάλιστα πως οι διατάξεις του ν/σ για τη απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφισή του. 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία