Παρέμβαση του κ. Κριτσωτάκη για τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλληλων

Εκτύπωση

Παρέμβαση του κ. Κριτσωτάκη για τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλληλων

14/4/10


Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης με θέμα :
«Προβλήματα του κλάδου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων»

 

Η φετινή τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, αναμένεται να κινηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν πως μπορεί να είναι και χειρότερη.

Την κρίση όμως στον τομέα του τουρισμού βιώνουν όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι του, αφού στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων παρατηρούνται όλο και συχνότερα φαινόμενα μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας ενώ συστηματικά καταστρατηγούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Όπως αναφέρει ο Συνδέσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι αντιμέτωποι με αισθητή μείωση του εισοδήματος τους που βρίσκεται πια κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας είναι αδιαμφισβήτητη ενώ συχνό φαινόμενο αποτελούν πια οι στρεβλώσεις των ατομικών συβάσεων, οι απολύσεις και η μη επαναπρόσληψη περυσινών εργαζομένων, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων να ανέρχεται στο 10%.

Επειδή με αφορμή την οικονομική κρίση που έχει πλήξει και τον τομέα του τουρισμού, τη μείωση της τουριστικής σεζόν που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ημερών απασχόλησης, του αριθμού των ενσήμων και του εισοδήματος των εργαζομένων και την απασχόληση των μαθητευόμενων αλλοδαπών σπουδαστών αναμένεται μια κακή χρονιά για τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού.

Επειδή το πρόβλημα της ανασφάλιστης-αδήλωτης εργασίας συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επειδή οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό θα πληγούν σημαντικά από τις νέες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για τις ειδικές συνθήκες που αφορούν στην ασφάλιση, τη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη του συγκεκριμένου κλάδου και με ποιες ρυθμίσεις θα εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά?ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό στο νέο Ασφαλιστικό Ν/Σ;
  • Με ποια μέτρα προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων;
  • Πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από το Ι.Κ.Α., το Σ.Ε.Π.Ε. και τον Ο.Α.Ε.Δ. στην Κρήτη την τελευταία πενταετία και ποια ήταν τα αποτελέσματα τους;« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία