Η θέση του κ. Όθωνα για τις πρόσθετες αρμοδιότητες του "Καλλικράτη"

Εκτύπωση

Η θέση του κ. Όθωνα για τις πρόσθετες αρμοδιότητες του "Καλλικράτη"


13/4/10

M
ετά την δημοσιοποίηση του αναλυτικού περιεχομένου του προσχεδίου που αφορά την Διοικητική Μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», o βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Όθωνας, προέβη στην εξής δήλωση:

«Κανείς δεν δικαιούται και δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν ξέρει ή δεν κατάλαβε. Το πλήθος, το εύρος αλλά και το βάθος των νέων πρόσθετων αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στους  Νέους Δήμους αλλά και ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης τους δείχνει με σαφήνεια την κατεύθυνση.

Οι Νέοι Δήμοι στους οποίους μεταφέρεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών, πρέπει να είναι ισχυροί, πληθυσμιακά και οικονομικά αυτάρκεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, για την τοπική ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

 

Οι θεμιτές φιλοδοξίες για την διατήρηση ή επιδίωξη ρόλων και αξιωμάτων ούτε μπορούν ούτε πρέπει να επισκιάσουν αυτή την αναγκαιότητα. Η άποψη μου ήταν και παραμένει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση που ενώνει καθημερινά ολοένα και περισσότερους απλούς Ρεθεμνιώτες, ενεργούς πολίτες και Φορείς.  Τη δημιουργία δηλαδή ακόμα και ενός και μόνο δήμου στα όρια του Νομού Ρεθύμνου.

 

 

Ο καλοπροαίρετος προβληματισμός για την λειτουργικότητα ή την αμεσότητα σε ένα τέτοιας έκτασης σχήμα μπορεί να μετριασθεί  αξιοποιώντας τις δυνατότητες που το ίδιο το Σχέδιο Καλλικράτης παρέχει. Ούτως ή άλλως τα πολύ περισσότερα, για το Ρέθυμνο και την προοπτική του, πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης δεν την καθιστούν ούτε απαξιωτική για την αυτοδιοίκηση ούτε  πολύ περισσότερο «αστεία».

 

Εν πάση περιπτώση ο Νέος Αυτοδιοικητικός Χάρτης στο Ρέθυμνο, ακόμα και αν οι Δήμοι είναι περισσότεροι του ενός δεν επιτρέπεται να αναπαράγει αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, που κρατούν περιοχές του Νομού μας στην στασιμότητα, στην πελατειακή λογική και την αδιαφάνεια.» 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 26 Μάι 2018

Αρθρογραφία