Ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη για τη θαλάσσια μόλυνση στον Κουμπέ

Εκτύπωση

Ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη για τη θαλάσσια μόλυνση στον Κουμπέ


9/4/10

Ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απηύθυνε η βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ κ. Όλγα Κεφαλογιάννη με θέμα τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του Κουμπέ στο Ρέθυμνο

Σε συχνά χρονικά διαστήματα παρατηρείται ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του Κουμπέ στην πόλη του Ρεθύμνου, γεγονός, που προκαλεί την δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας, η οποία απαιτεί καθαρές θάλασσες και προστασία του περιβάλλοντος.

Η παραλία του Κουμπέ φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδες λουόμενους, υπάρχουν ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αποτελεί μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ακτή της πόλης.

Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν και πάλι φαινόμενα με αφρίζουσες κηλίδες λυμάτων στην θαλάσσια περιοχή του Κουμπέ και έντονη δυσοσμία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους λόγους της ρύπανσης, όπως άλλωστε ποτέ κατά το παρελθόν δεν έδωσαν πειστική απάντηση για τη συχνή επανάληψη του φαινόμενου αυτού.

Πάντα οι απαντήσεις, που δίδει το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Ν.Α. Ρεθύμνου είναι αόριστες και γενικόλογες.

Παράλληλα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης ? Αποχέτευσης Ρεθύμνου (ΔΕΥΑΡ) αρνείται τυχόν αστοχία των αγωγών και δικτύων της, προσδιορίζοντας, ότι πιθανότατα η ρύπανση προέρχεται από βιομηχανικά ή ζωικά απόβλητα και όχι από αστικά λύματα.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει ακόμα περισσότερο ως προς την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, που υποτίθεται πραγματοποιούνται, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την διαχείριση των λυμάτων αν και στην περιοχή λειτουργεί σύγχρονη μονάδα βιόλυσης των λυμάτων, η οποία μάλιστα διαθέτει ειδική μονάδα για να δέχεται τα ζωικά και τα βιομηχανικά λύματα.

Επειδή ο Κουμπές αποτελεί μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου και οι παραλίες της ήδη αξιοποιούνται από τουριστικές επιχειρήσεις και από πολίτες που τις επιλέγουν για το καλοκαιρινό τους μπάνιο αλλά και επειδή δεν ικανοποιούν οι απαντήσεις των αρμοδίων για τη συχνή θαλάσσια ρύπανση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:
Τι προτίθεται να κάνει για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής του Κουμπέ πόλεως Ρεθύμνου και την σωστή οργάνωση και λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου.

« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία