Δήλωση της κ. Κεφαλογιάννη για το πρόγραμμα ορεινών όγκων Κρήτης

Εκτύπωση

Δήλωση της κ. Κεφαλογιάννη για το πρόγραμμα ορεινών όγκων Κρήτης 


9/4/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μετά την ανακοίνωση του Προγράμματος «Κρήτη - Πράσινη Ανάπτυξη» από τον Υφυπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010 στο Ηράκλειο, προέβη στην εξής δήλωση:

 

«Βασικός στόχος μας είναι η χάραξη πολιτικών ανάπτυξης και παράλληλα η στήριξη θετικών πρωτοβουλιών για το κοινωνικό σύνολο.

Η Κρήτη, και ειδικά οι ορεινές περιοχές του νησιού, έχουν ανάγκη ενός σύγχρονου και φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Με γνώμονα τα παραπάνω η προηγούμενη Κυβέρνηση εκπόνησε και εξήγγειλε την υλοποίηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους ορεινούς όγκους της Κρήτης.

Το ίδιο πρόγραμμα, με διαφορετικό τίτλο ονομασίας, ανακοίνωσε και ο υφυπουργός  Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό της προηγούμενης Κυβέρνησης, με αυξημένο προϋπολογισμό, την υλοποίηση του οποίου,  είχαμε ζητήσει και με σχετικές παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Τo πρόγραμμα για τους ορεινούς όγκους της Κρήτης ανακοινώθηκε από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο αμέσως μετά τα γεγονότα στα Ζωνιανά και αρχικά εξαγγέλθηκε, ότι θα υλοποιηθεί για την περιοχή του Ψηλορείτη. Στη συνέχεια αποφασίστηκε όπως η μελέτη συμπεριλάβει το σύνολο των ορεινών όγκων του νησιού, όπως και έγινε.

Η μελέτη ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στην Εταιρεία Αναπτυξιακών Μελετών (ΕΤΑΜ), ολοκληρώθηκε το 2009, παραδόθηκε, και το τότε Υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών ανακοίνωσε την υλοποίηση του μέσα από τα τομεακά προγράμματά του με χρηματοδότηση ύψους 60.000.000 ευρώ για την εφαρμογή της Α Φάσης του σχεδιασμού.

Μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων της Κρήτης προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών με βασικό στόχο την εξάλειψη των συνθηκών απομόνωσης και εγκατάλειψης των χωριών μέσα από  την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Σχεδιάστηκε δε, ώστε να  διαμορφώσει δυνατότητες τέτοιες, που το αποτέλεσμα τους να είναι μετρήσιμο και οι παρεμβάσεις, οι οποίες προβλέφθηκαν να υλοποιηθούν, να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, να δοθούν καθοριστικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα και να διαμορφώσουν ελπίδα και προοπτική για τα χωριά, τα οποία βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες των ορεινών όγκων του νησιού και τα οποία σήμερα λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, σε καθεστώς πληθυσμιακής συρρίκνωσης  και απομόνωσης.

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των χωριών γύρω από τους ορεινούς όγκους της Κρήτης ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν δικαιολογείται η εξάμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του  από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν αποτελεί λοιπόν πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης το πρόγραμμα αυτό και δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι θα έπρεπε αυτό να αναφερθεί.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε σωστό που συνεχίζεται η συγκεκριμένη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, έστω και με καθυστέρηση, στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται για την Κρήτη, και δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του  σημαντικού αυτού αναπτυξιακού προγράμματος, για το οποίο και εργαστήκαμε για να σχεδιαστεί, απαιτήσαμε την άμεση εφαρμογή του και πιστεύουμε, ότι έχει ρεαλιστικό και αποτελεσματικό προσανατολισμό»   


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία