ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εκτύπωση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

  • Προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας των γιατρών
  • Ο αγώνας για την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης συνεχίζεται

8/4/10
 

Στη  ΓΣ των γιατρών του Νοσοκομείου και των ΚΥ του Νομού Ρεθύμνου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της Υγείας και τα νέα δεδομένα από τις συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ.

Εκτιμήθηκε ότι με την καθολική συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στις επισχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα ΚΥ όλης της χώρας , με την ανάδειξη των γενικότερων προβλημάτων του ΕΣΥ και την ευνοϊκή απήχηση στην κοινή γνώμη του κεντρικού συνθήματος μας «να μην πληρώσει την κρίση η δημόσια περίθαλψη» , αναγκάστηκε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να δεσμευτούν ότι θα καταβληθούν στο σύνολο τους τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου . 

Η έγκριση συμπληρωματικού κονδυλίου
11 εκ. ευρώ , έστω και μόνο για το δίμηνο αυτό,  συνιστά μια σημαντική κυβερνητική υποχώρηση από την σκληρή γραμμή του «δωδεκατημορίου» και του «εξορθολογισμού» που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και η οποία οδηγούσε σε σοβαρές περικοπές εφημεριών που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί . 

Η έκβαση αυτής της συνδικαλιστικής μάχης που δώσαμε, αποκτά ευρύτερη πολιτική σημασία  αφού αποδεικνύει τη δυνατότητα των συλλογικών αγώνων να προκαλούν διαφοροποιήσεις  και «ρωγμές»  στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης , παρά το ασφυκτικό κλίμα  «δημοσιονομικής τρομοκρατίας» και «κοινωνικής μοιρολατρείας» που μεθοδικά προωθείται στη δημόσια ζωή .

Βεβαίως , το συνολικό πρόβλημα της πληρωμής των εφημεριών δεν λύθηκε αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πιστώσεις για τους επόμενους μήνες. Ούτε φυσικά υπήρξε καμιά θετική εξέλιξη στα κομβικά   θέματα των προσλήψεων , της εφαρμογής ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας, της τήρησης  της κλαδικής συμφωνίας και της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών . Ακόμα και η  δέσμευση της Υπουργού Υγείας για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων είναι αυτή τη στιγμή  στον «αέρα» και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της . 

Παρ? όλα αυτά ,  οι  νοσοκομειακοί  γιατροί  του Ρεθύμνου  θεωρούν  ότι επιβάλλεται μια προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας όχι ως ένδειξη κακής θέλησης προς την κυβέρνηση αλλά ως ένδειξη κοινωνικής υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το σημερινό προβληματικό αλλά αναντικατάστατο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ειδικά στην σημερινή  συγκυρία της   οικονομικής κρίσης.

 Δηλώνουμε όμως προς κάθε κατεύθυνση ότι  ο αγώνας μας για την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης θα συνεχιστεί. Θέτουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προ των ευθυνών της για την διασφάλιση  της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των ΚΥ από δω και πέρα.

Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ την επόμενη εβδομάδα και θεωρούμε το τέλος του Απριλίου ως απαράβατο χρονικό όριο για να διευθετηθούν τα παρακάτω  θέματα μείζονος σημασίας : 

  • η αποπληρωμή των εφημεριών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
  • η δέσμευση κανονικής καταβολής των εφημεριών και των υπολοίπων μηνών, χωρίς «λογιστικές  αλχημείες» και ανεύθυνους «εξορθολογισμούς» που θέτουν σε κίνδυνο  την ασφαλή  λειτουργία των νοσοκομείων την ώρα της εφημερίας.
  • η άμεση προκήρυξη των 915 νέων ιατρικών θέσεων που συστήθηκαν στα νοσοκομεία
  • η έναρξη επαναδιαπραγμάτευσης της κλαδικής συμφωνίας

Αν δεν αντιμετωπιστούν οριστικά  όλες αυτές οι εκκρεμότητες  , προειδοποιούμε την κυβέρνηση και την Υπουργό Υγείας ότι από τον Μάιο οι νοσοκομειακοί γιατροί θα περάσουν πλέον σε κατάσταση ρήξης και μετωπικής αντιπαράθεσης μαζί τους  , με αιχμή το εφημεριακό καθεστώς και την  παραβίαση της νομοθεσίας για τα ανώτατα όρια  υπερωριακής εργασίας . 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία