Η Όλγα παίρνει θέση για τον σχεδιασμό του "Καλλικράτη"

Εκτύπωση

Η Όλγα παίρνει θέση για τον σχεδιασμό του "Καλλικράτη"

7/4/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη σχετικά με τις κινήσεις και τη στάση που τηρεί η Κυβέρνηση για την εκπόνηση του «Σχεδίου Καλλικράτης» προέβη στην εξής δήλωση:

"Ο τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές.
Απαιτείται ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική για ολόκληρη τη χώρα.
Στόχος, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της υπαίθρου, η συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια, η ενδυνάμωση και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Στο πνεύμα αυτό ήμασταν όλοι διαθέσιμοι να συμμετάσχουμε στην περίφημη «διαβούλευση», που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, να εκφράσουμε την άποψη μας με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και στην οργάνωση μιας λειτουργικής και αποδοτικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέχρι σήμερα η «διαβούλευση», διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσοχή, παρέμεινε στα λόγια.
Με ευθύνη της Κυβέρνησης περιορίστηκε εντός των κομματικών ορίων του ΠΑΣΟΚ!

Εξαγγέλθηκαν οι βασικές Αρχές του σχεδίου «Καλλικράτης» και ακολούθως οι μόνοι φορείς που κλήθηκαν να εκφραστούν ήταν οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ!

Το σχέδιο και οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν, δεν επιδόθηκαν επίσημα στους Βουλευτές ή στα Δημοτικά ή στα Νομαρχιακά Συμβούλια της χώρας.
Μέχρι στιγμής δεν ζητήθηκε η γνώμη κανενός θεσμικού εκπροσώπου.

Ακόμα και οι συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο τοπικών ή κεντρικών ενώσεων δήμων και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, έγιναν με πρωτοβουλία των ίδιων των φορέων.
Για ποια διαβούλευση μιλάμε λοιπόν;
Για ποιες δημοκρατικές διαδικασίες;
Από πότε οι κομματικές οργανώσεις υποκαθιστούν του αιρετούς εκπροσώπους του Ελληνικού λαού;
Ενδιαφέρεται τελικά η Κυβέρνηση να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή απλά λειτουργεί με καθαρά μικροπολιτικά κίνητρα;

Όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση ανακοίνωσε το αρχικό της σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητήθηκε επίσημα η γνώμη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, των θεσμικών φορέων και των Βουλευτών. Υπάρχουν πρακτικά και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο για τη θέση που εξέφρασε ο κάθε φορέας επίσημα.

Τώρα δεν ρωτήθηκε κανένας άλλος παρά μόνο τα κατά τόπους κομματικά στελέχη, τα οποία σαφώς και σχεδιάζουν επί χάρτου με μοναδικό κριτήριο την εκλογή «πράσινων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών».
Η παραπάνω πρακτική είναι πολιτικά απαράδεκτη και θεσμικά ανυπόστατη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στις ανάγκες των κοινωνιών και όχι στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που επί της ουσίας προσβάλλουν την ίδια τη λειτουργία και τον ρόλο των κομμάτων.»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία