Οι σέφ ψηφίζουν αρνί - Οι διαιτολόγοι κατσίκι

Εκτύπωση

Οι σέφ ψηφίζουν αρνί
Οι διαιτολόγοι κατσίκι

02/04/2010

Του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

Ανάμεσα στο αρνί και το κατσίκι, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Οι διατροφολόγοι ψηφίζουν κατσίκι, γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και άρα είναι πιο λάιτ. Γι΄ αυτό και συνιστούν σε όσους προσέχουν τη γραμμή τους να το προτιμήσουν.

Εάν ρίξει κανείς μία πρώτη ματιά στην ανάλυση της θρεπτικής αξίας του αρνιού και του κατσικιού θα αποφανθεί χωρίς δεύτερη σκέψη πως το κατσίκι είναι συγκριτικά πιο ελαφρύ- τα 100 γραμμάρια έχουν 217 θερμίδες. Αντίθετα, η αντίστοιχη ποσότητα αρνιού τροφοδοτεί τον οργανισμό με επιπλέον 100 θερμίδες.

Η διαφορά είναι μεγάλη και στο λίπος: το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος, ενώ του κατσικιού δεν ξεπερνά τα 4,2 γραμμάρια. Μια πιο λεπτομερής εξέταση όμως δείχνει πως και το κατσίκι κρύβει διατροφικές παγίδες. «Στα θετικά είναι ότι το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο ολικό και κορεσμένο λίπος και λιγότερη χοληστερόλη.
Άλλωστε, μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», τονίζει ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Δεν αμελεί ωστόσο να αριθμήσει και τα αρνητικά του κατσικιού. «Έχει περισσότερα τρανς λιπαρά, λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερο νάτριο», προσθέτει.

Μάλιστα, ο κ. Παπαλαζάρου υπογραμμίζει πως ακόμη και το αρνάκι γάλακτος- που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο- είναι γεμάτο λίπος. «Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος». Η περίπτωση να αφαιρέσουν οι λάτρεις του αρνιού το λίπος είναι απίθανη, αφού στα μικρά ζώα είναι κρυμμένο ενδομυϊκά.*
ο κ.Παπαλαζάρου είναι κλινικός
διαιτολόγος διατροφολόγος της
nutrimed και συνεργάτης της Ρ.Α.
σε θέματα διατροφής« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία