Παρέμβαση του κ. Σκουλάκη για τα καύσιμα

Εκτύπωση

Παρέμβαση του κ. Σκουλάκη για τα καύσιμα


  • Μ. Σκουλάκης: «Εφαρμογή του πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων»

29/3/10
 

Την «εφαρμογή του πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων (διυλιστήρια - χονδρική-λιανική)» ζητά με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς την αρμόδια Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λ. Κατσέλη, ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης. Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε το πρωί της Δευτέρας,, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό.

 

Ειδικότερα, στην ερώτηση του κ. Σκουλάκη επισημαίνεται πως «οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάγκασε τη περασμένη εβδομάδα το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας να προβεί στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε 8 Νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Ν. Χανίων. Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία καλώς λήφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο -ειδικά από τη στιγμή που δε μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλο τρόπο η ομαλή λειτουργία της αγοράς και ο ανταγωνισμός - επέβαλλε ανώτατη τιμή πώλησης μόνο στη λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων αφήνοντας ωστόσο εκτός ρύθμισης τα υπόλοιπα στάδια της διακίνησης των πετρελαιοειδών (διυλιστήρια ? χονδρική). Συνέπεια αυτού ήταν - όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) - πολλά πρατήρια στις περιοχές που επιβλήθηκε το πλαφόν (Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Φωκίδα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία) να προμηθεύονται από τις εταιρείες, βενζίνη με τιμές χονδρικής πάνω από το πλαφόν, αναγκαζόμενοι έτσι να πουλάνε φθηνότερα από ότι αγοράζουν. Την ίδια ώρα οι βενζινοπώλες καταγγέλλουν ως αποκλειστικά υπαίτιους για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που καταγράφονται στο κλάδο των πετρελαιοειδών -ειδικά στη Περιφέρεια - συγκεκριμένα κυκλώματα ανατιμήσεων στους κλάδους διύλισης και εμπορίας καυσίμων».

 

Πέραν των παραπάνω ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι:

οι πρατηριούχοι δηλώνουν πως δεν διαφωνούν με το πλαφόν αρκεί να υπάρξει εφαρμογή αυτού σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων.

οι βενζινοπώλες της Κρήτης προχωρούν τη Μ. Τετάρτη 31/3 και την Μ Πέμπτη 01/4 σε 48ωρη απεργία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς εν όψει της κορύφωσης της εορτής του Πάσχα.

παρά τις όποιες κανονιστικές παρεμβάσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς Πολιτείας για τον κλάδο των πετρελαιοειδών, εξακολουθούν και καταγράφονται σημαντικές στρεβλώσεις και προβλήματα που δεν είναι συμβατά με τη λειτουργία μιας απελευθερωμένης αγοράς, όπως άλλωστε έχει επισημάνει με πορίσματα της και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης ζητά από την αρμόδια υπουργό:
α) να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει εφαρμογή ενός πλαισίου διαφανούς λειτουργίας των εμπλεκομένων σε όλα τα στάδια της διακίνησης των υγρών καυσίμων, ιδιαίτερα στο στάδιο της διύλισης, ώστε να λειτουργήσει σωστά ο ανταγωνισμός, σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και
β) να επανεξετάσει την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης καυσίμων σε όλα τα στάδια της διακίνησης του, δηλαδή και στα διυλιστήρια και στις εταιρείες και στη λιανική τιμή.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία