Αναφορά της κ. Κεφαλογιάννη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Αναφορά της κ. Κεφαλογιάννη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το Ρέθυμνο


26/3/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή τις εξαγγελίες που έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την περασμένη Τρίτης στην Κρήτη.

Σχετικά με την ίδρυση της εταιρείας «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε, ότι αυτή η εταιρεία μπορεί όντως να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.
Τόνισε όμως, ότι
«δεν ανακοινώθηκε τίποτα περισσότερο, ούτε δόθηκε συγκεκριμένο περιεχόμενο αρμοδιοτήτων ή άλλων στοιχείων σχετικά με την λειτουργία της. Για το λόγο αυτό είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε ακριβώς ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις λειτουργία της εταιρείας αυτής.»

Σε ό,τι αφορά τα έργα, τα οποία εξαγγέλθηκαν, η Βουλευτής Ρεθύμνου δήλωσε, ότι οι ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Ρέππα δεν είναι ικανοποιητικές.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν ειπώθηκε τίποτα καινούργιο. Η απόφαση για τις μελέτες αυτές, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Γ ΚΠΣ, ελήφθη πριν πέντε χρόνια, μετά από συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν για να καλυφθεί το τεράστιο κενό που είχαν δημιουργήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό ότι το 2004 δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός, δεν υπήρχε καμία μελέτη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Ανακοινώθηκε απλά η υλοποίηση των έργων που προγραμματίστηκαν μετά το 2004 για το ΒΟΑΚ μέσα από τις μελέτες που ήδη εκπονούνται και που ούτως ή άλλως επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν και να δημοπρατηθούν.»

Παράλληλα η βουλευτής σχολίασε τις ανακοινώσεις για τα έργα του Αμαριώτικου δρόμου και του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της και επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη υλοποίησης σειράς έργων, τα οποία είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δυστυχώς την περασμένη Τρίτη δεν έγινε η παραμικρή αναφορά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, για το ποιος είναι ο σχεδιασμός ως προς την συνέχιση τους.

Επίσης η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

 

 • Για την μελέτη και κατασκευή του Νότιου Περιφερειακού Οδικού Άξονα της πόλης του Ρεθύμνου.
 • Για την εφαρμογή των μελετών βελτίωσης της Παλιάς Εθνικής Οδού Ηρακλείου - Ρεθύμνου και εκπόνηση των μελετών για όποια τμήματα υπολείπονται.
 • Για την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Ηράκλειο - Ανώγεια - Αξός - Γαράζο - Πέραμα.
 • Για την εφαρμογή του προγραμματισμού των Δήμων του Νομού ως προς την βελτίωση των οδικών αξόνων και υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων, που εμπίπτουν στη αρμοδιότητα του συγκεκριμένου Υπουργείου, όπως το αίτημα για την βελτίωση του κάθετου άξονα Ρέθυμνο - Σπήλι - Αγία Γαλήνη και άλλων αντίστοιχων έργων που έχει ανάγκη ο νομός μας.

 

Για όλα τα παραπάνω έργα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά, όπως ανέφερε η βουλευτης λεγοντας:

«Εμείς θα συνεχίσουμε να τα απαιτούμε και να διεκδικούμε την ολοκλήρωση τους.

Όπως θα κάνουμε για όλα τα μεγάλα θέματα του νομού μας, τα οποία μέσα από ερωτήσεις συνεχώς θέτουμε ως αιτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να δούμε το παραμικρό θετικό βήμα από την πλευρά τους για την υλοποίηση τους.

 

Σε κάθε περίπτωση για το νομό μας οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας:

 

 • Για την ανέγερση νέου σύγχρονου και λειτουργικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, έργο το οποίο έχει «κολλήσει» στην αδυναμία της τοπικής κοινωνίας να βρει τον κατάλληλο χώρο για την ανέγερση του.
 • Για την διασύνδεση του νομού με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού μας απαιτώντας την άμεση δημοπράτηση του Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Χανίων και την κατασκευή του κάθετου άξονα από το αεροδρόμιο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ με τον ΒΟΑΚ.
 • Για την κατασκευή του Φράγματος Πλατύ Ποταμού και των δικτύων άρδευσης 45.000 στρεμμάτων γης στο Αμάρι και το νότο του Νομού μας.
 • Για νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
 • Για την ανέγερση νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
 • Για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα του Υπουργείου από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο καθυστερεί επίσης εξαιτίας προβλημάτων στη χωροθέτηση του.
 • Την εφαρμογή του σχεδιασμού των Δήμων του νομού που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, στον οποίο η σημερινή κυβέρνηση έβαλε φρένο χωρίς καμία σοβαρή αιτιολογία,.
 • Τον εκσυγχρονισμό της σχολικής στέγης και υποδομής.
 • Την συνέχιση των μεγάλων έργων ανάδειξης των Εκκλησιαστικών Μνημείων και Μονών, των Αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημειακών κτιριακών συγκροτημάτων που υπάρχουν στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και στα χωριά του νομού.
 • Την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ορεινών Όγκων της Κρήτης μέσα από το οποίο προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών με βασικό στόχο την εξάλειψη των συνθηκών απομόνωσης και εγκατάλειψης των χωριών μέσα από  την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού. 

Το αναπτυξιακό έλλειμμα του νομού απαιτούσε όλες αυτές τις παρεμβάσεις.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση τις ξεκίνησε.

Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να τις προωθήσει.

Εμείς εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την πολιτική της απραξίας που ακολουθείται και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα κονδύλια και τα έργα που ο Νομός Ρεθύμνου δικαιούται.»

 

Βέβαια σαν διορισμένη από τη ΝΔ εκπρόσωπος του τουρισμού δεν θα μπορούσε να παραλείψει την αναφορά της σε αυτό τον τομέα. Ανέφερε λοιπόν τα εξής:

 «Με την κρίση να διαμορφώνει πτωτικό αποτέλεσμα στην τουριστική κίνηση για την περσινή χρονιά, η κυβέρνηση αποφάσισε ελαφρά τη καρδία, αύξηση του Φ.Π.Α., υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η ενέργεια αυτή, φοβάμαι ότι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ένα τόπο σαν την Κρήτη, που ζει από τον Τουρισμό.

Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει η μείωση του τουριστικού εισοδήματος τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους απασχολούμενους του κλάδου.

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον τουριστικό κόσμο του νησιού και λαμβάνω διαρκώς μηνύματα κινδύνου.

Μηνύματα που εγείρουν την επιτακτική ανάγκη για μέτρα.

Μέτρα που δίνουν μακροπρόθεσμες λύσεις στις προκλήσεις της ιδιαίτερα σκληρής και ανταγωνιστικής τουριστικής αγοράς, όπως ο περιορισμός της εποχικότητας με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η επιδότηση της απασχόλησης και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών.»

 

Η κ. Κεφαλογιάννη κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ έφτασε στο συμπέρασμα ότι:

«Ο τουρισμός αποτελεί τον κύριο οικονομικό κλάδο που σε συνθήκες κρίσης, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική εισροή ρευστότητας στη χώρα.

Για να αξιοποιηθεί η δυναμική του, χρειάζεται επιθετική πολιτική. Χρειάζεται στόχευση με ιεραρχημένες προτεραιότητες.

Όχι σπασμωδικές κινήσεις και λαϊκίστικες κορόνες.

Χρειάζεται τόλμη και εξωστρέφεια.

Όχι ατολμία και φόβος.

Βούληση για γενναία μέτρα, όχι μέτρα «κόψε-ράψε».

Χρειάζεται υπευθυνότητα και προνοητικότητα, που δυστυχώς η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα, με τους παράλογους χειρισμούς και την αδράνειά της, αποδεικνύει πως ούτε διαθέτει, ούτε και πρόκειται να αποκτήσει.»

Μετά το πέρας της συνέντευξης η κ. Κεφαλογιάννη κλίθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το μετασχηματισμό «Καλλικράτη» και είπε:
«Περιμένουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η χωρική κατανομή. Το σχέδιο του ΙΤΑ για το νομό Ρεθύμνου δεν ήταν ικανοποιητικό. Ελπίζω η οριστική πρόταση να περιλαμβάνει δήμους που να είναι ισομερείς, δήμους που θα έχουν την ίδια δύναμη και δυνατότητα να αξιοποιήσουν κονδύλια που θα τους δοθούν. Να μην δούμε πάλι μια ανισορροπία ανάμεσα στους δήμους που θα προκύψουν. Μέχρι να δούμε το τελικό σχέδιο καλό είναι να αποφεύγουμε τις κορώνες και τις έντονες τοποθετήσεις. Η Ν.Δ. είναι απολύτως έτοιμη να μπει στη νέα εποχή»

Τέλος, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τα εσωκομματικά της Ν.Δ δήλωσε:
«Στην πορεία προς το συνέδριο έχουμε μια μεγάλή ευκαιρία να δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις, τα οποία πλήρωσε η Ν.Δ. στις εκλογές του Οκτωβρίου. Η πορεία αυτή περνά μέσα από ένα ιδεολογικό προσυνέδριο που θα γίνει στο Ηράκλειο στις 22 Μαϊου και πιστεύω οτι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα καινούριο στίγμα για το τι εκπροσωπεί η Ν.Δ. του 2010, ένα κόμμα που μετρά ήδη 35 χρόνια ζωής και που έχοντας περάσει μια σκληρή δοκιμασία στις εκλογές του Οκτωβρίου μπαίνει σε μια νέα πορεία. Είναι σαφές άλλωστε αυτό και από το μήνυμα του προέδρου του κόμματος, ο οποίος μιλά για την αυτοκάθαρση που πρέπει να γίνει. Όσοι πλήγωσαν την παράταξη καλό θα ήταν από μόνοι τους να καταλάβουν ότι δεν έχουν θέση σε μια παράταξη που προσπαθεί να μπει σε καινούρια προοπτική, να δώσει μια άλλη εικόνα στους πολίτες. Η παρουσία του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, η προσπάθεια που γίνεται για τη στήριξη του πρωθυπουργού σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα μας, δείχνει ότι το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από όλα, είναι μια τελείως διαφορετική πολιτική τοποθέτηση και θεωρώ ότι οι πολίτες θα πρέπει αυτή την πολιτική τοποθέτηση να τη δουν θετικά».
 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία