Παρέμβαση του κ. Σκουλάκη για το ΕΣΠΑ

Εκτύπωση

Παρέμβαση του κ. Σκουλάκη για το ΕΣΠΑ

  • Μ. Σκουλάκης: "Απλοποιώντας τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, κάνουμε πράξη τη ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων"

26/3/10
 

 «Η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το ΕΣΠΑ θα συμβάλλει στην αποκέντρωση στη διαχείριση των πόρων, στην απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και στην αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει ταχεία απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων και διοχέτευσή τους σε έργα και δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος».

 

Τα παραπάνω επισήμανε στη Βουλή, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας, κ. Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και άλλες διατάξεις» τη Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010.

 

Όπως τόνισε ο κ. Σκουλάκης «το προηγούμενο σύστημα (διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ), υστερούσε πάρα πολύ, καθώς υπήρχε σε αυτό μια αυξημένη πολυπλοκότητα η οποία σε συνδυασμό με τη τεράστια γραφειοκρατική εμπλοκή του και τη συγκεντρωτική εφαρμογή του, οδήγησε από την έναρξή του - το 2007 - μέχρι σήμερα, σε σοβαρές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση των φορέων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του Κράτους προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη εφαρμογή και  ταχύτερη προώθηση του ΕΣΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να κηρύξουμε συναγερμό όχι μόνο στο Κέντρο αλλά και στη Περιφέρεια. Να ενεργοποιήσουμε όλους τους φορείς: τα Περιφερειακά, Συμβούλια, τα Νομαρχιακά Συμβούλια, τα Δημοτικά Συμβούλια, τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, τους Δήμους, να τους πείσουμε ότι πρέπει να δουλέψουν, να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, να τρέξουν το ΕΣΠΑ».

 

Πέραν των παραπάνω ο κ. Σκουλάκης έθιξε το θέμα της ωριμότητας των μελετών και των απαλλοτριώσεων τονίζοντας ότι εφόσον δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες και δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε έργα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη περίπτωση του ΒΟΑΚ.

 

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης έκανε λόγο για «μάχη με το χρόνο που πρέπει να δοθεί απ? όλους τους φορείς, ούτως ώστε στα χρόνια που απομένουν έως τη λήξη του ΕΣΠΑ (2013), να ενταχθούν όσο περισσότερα έργα είναι δυνατόν, να υπάρξει χρηματοδότηση αυτών και να διοχετευτούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι στην περιφέρεια, η οποία στενάζει και υποφέρει».

« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία