Συνέδριο του τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εκτύπωση

Συνέδριο του τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης 

26/3/10


Ο Τομέας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τo Crete Center for Theoretical Physics οργανώνουν το συνέδριο «Crete Workshop on the Frontiers of Cosmology». Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο κτίριο του Τμήματος Φυσικής (Πανεπιστημιούπολη Βουτών) από τις 29/03/2010 έως τις 03/04/2010.

 

Η επιστήμη της κοσμολογίας βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθηση λόγω της ανάπτυξης καινούργιων μεθόδων παρατηρήσεων που έχουν δώσει μετρήσεις κοσμολογικών μελετών με απαράμιλλη ακρίβεια. Έχει επίσης αναδείξει δύο καινούργια μυστήρια για τους φυσικούς: την ύπαρξη σκοτεινής ύλης (περίπου 25% της συνολικής ενέργειας του σύμπαντος) και σκοτεινής ενέργειας (περίπου 70 % της συνολικής ενέργειας του σύμπαντος).  Ενώ για την σκοτεινή ύλη υπάρχουν αρκετές θεωρίες που μπορούν να την εξηγήσουν, η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο για τους φυσικούς.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διακεκριμένοι επιστήμονες της Κοσμολογίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Ασία, Ευρώπη),  θα συναντηθούν στο Φυσικό Τμήμα και για μία εβδομάδα για να παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις και να συζητήσουν σημαντικά ανοικτά ερωτήματα.  Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν εκτενώς κατά την διάρκεια του συνεδρίου συμπεριλαμβάνουν: μοντέλα εξέλιξης του σύμπαντος από την μεγάλη έκρηξη (big bang) μέχρι το παρόν και περιορισμούς σε αυτά λόγω των τελευταίων πειραματικών δεδομένων, το μυστήριο της σκοτεινής ύλης (dark matter) για την οποία υπάρχουν πρόσφατα και πολύ ενδιαφέροντα παρατηρησιακά δεδομένα, το μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας (dark energy), και τις επιπτώσεις της θεωρίας των υπερχορδών (superstrings) στην Κοσμολογία.

 

Θα συζητηθεί επίσης η καινούργια θεωρία βαρύτητας Horava-Lifshitz, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλήρως κβαντική θεωρία βαρύτητας με πολύ ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στην κοσμολογία του νεαρού σύμπαντος.   

 

Η συνάντηση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό πρόγραμμα  228644 - CRETE-HEP-COSMO και το Υπουργείο Παιδείας.

 

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

http://hep.physics.uoc.gr/cosmo09/index.html

 

Πληροφορίες επίσης δίνονται από τη γραμματεία του Crete Center for Theoretical Physics:

Κα Εύα Μακάκη,  τηλ:  2810-394262 , email:  evamak@physics.uoc.gr

καθώς και τους οργανωτές:

 

Καθηγητής Ηλίας Κυρίτσης (6976 464 886)

Καθηγητής  Θεόδωρος Τομαράς (2810 394 206)

Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Τσάμης (2810 394 204)

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία