"Δρόμοι της ελιάς"

Εκτύπωση

"Δρόμοι της ελιάς"

  • μια εμπειρία, μια διοργάνωση που έφερε τη συνεργασία εκπαιδευτικών - μαθητών


26/3/10

Μέσα στη δίνη των καιρών, των γεγονότων, της ανεξέλεγκτης κοσμικής εξέλιξης, των προβληματισμών και της αδιαφορίας, φράσεις όπως:
«Περιηγητικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικών» μπορεί να ακούγονται, κάπως, άκαιρες ή και λίγο αστείες. Και όμως...

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων  Κρήτης (Σ.Ε.Δ.Η.Κ), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.)  Ρεθύμνου, οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού) και οι Δήμοι Ρεθύμνου και Αρκαδίου με τους Πολιτιστικούς τους Συλλόγους, διοργάνωσαν και υλοποίησαν μία εκδήλωση-περιήγηση, με θέμα «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη», το Σάββατο 20 Μαρτίου. Απώτερος στόχος υπήρξε η ανάδειξη της σπουδαιότητας της Ελιάς και του Ελαιολάδου στα Σχολεία.

Η δραστηριότητα αυτή περιελάμβανε επισκέψεις σε Αρχαιολογικά Μνημεία, σε Μουσεία Ελιάς και Μνημειακά Ελαιόδεντρα, που βρίσκονται, στην κυριολεξία, σε απόσταση αναπνοής από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Χρωμοναστήρι, στο Μαρουλά, στο Χαμαλεύρι και στα Καψαλιανά. Η μικρή, σχετικά, ομάδα των εκπαιδευτικών ξεκίνησε, με σύμμαχο τον καιρό, στις 9:00 π.μ., με πούλμαν του Δήμου Αρκαδίου και στα διάφορα σημεία επισκέψεων την περίμεναν ιδιωτικά αυτοκίνητα εκπαιδευτικών και μη, οι οποίοι προσετέθηκαν στις περιηγητικές εκπαιδευτικές εξορμήσεις.

Και ήταν πράγματι μία απρόσμενη, υπέροχη, εκπαιδευτική εμπειρία η περιήγηση αυτή του Σαββάτου. Η επαφή με την ομορφιά της φύσης (το άγγιγμα ελιάς ηλικίας μίας ή δύο χιλιετιών),  με το γνωστό-άγνωστο ποικιλόμορφο πλούτο της Ρεθεμνιώτικης γης, η φιλοξενία και η ευγένεια των οικοδεσποτών, η αγάπη και το μεράκι τους γι?αυτό που κάνουν, η ανακάλυψη ιστορικών κτιρίων (Villa Clodio), η ξενάγηση από τους ειδικούς, η μη κουραστική ημερίδα, η πολύ καλή οργάνωση, η ανταλλαγή απόψεων, το μοίρασμα συναισθημάτων μεταξύ συναδέλφων και τέλος το γεύμα, δημιούργησαν μία αίσθηση πληρότητας και ευφορίας. Συγχρόνως, όμως, αναρωτιέται κανείς: μήπως, τελικά, ο δρόμος της παίδευσης- εκπαίδευσης είναι πολύ πιο όμορφος και απλός από όσο  τον  έχουμε κατασκευάσει;

Ευελπιστούμε για την υλοποίηση επόμενων περιηγητικών εκδηλώσεων για τους εκπαιδευτικούς και ευχαριστούμε ειλικρινά τους συνδιοργανωτές. 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία