Εορτασμός των Θεοφανείων

Εκτύπωση

Εορτασμός των Θεοφανείων

Με πανηγυρικές εκδηλώσεις γιορτάστηκε σήμερα σε όλη την Ελλάδα ο εορτασμός των Θεοφανείων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας μετέβη στο νησάκι Αγαθονήσι ως συμβολική ένδειξη προς τη «γείτονα χώρα» ότι τα ακριτικά σημεία της χώρας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση μιας και τελευταίως το εν λόγω νησάκι που βρίσκεται μόλις 8 ν.μ. από τις Μικρασιάτικες ακτές, αντιμετωπίζει αρκετές οχλήσεις κυρίως από τα Τουρκικά αεροσκάφη.
Ο πρωθυπουργός κ. Κωσταντίνος Καραμανλής δεν πήγε τελικά ως ήταν προγραμματισμένο στα Κύθηρα λόγω της κακοκαιρίας, ενώ ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρέστη στον Αγιασμό των υδάτων στη Πάτρα. 

Στα δικά μας τώρα, με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνεια στο Ρέθυμνο. Τη τιμητική του είχε το Φράγμα Αμαρίου στο Δήμο Συβρίτου, όπου για 1η φορά στη ιστορία της Επαρχίας Αμαρίου τελέστηκε Αγιασμός σε υδάτινο όγκο στη μείζονα περιοχή.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου μας και το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης μετέβησαν στο φράγμα όπου τελεύτηκε ο Αγιασμός της νέας τεχνητής λίμνης, το μέγιστο βάθος της οποίας ξεπέρασε σύμφωνα με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. τα 22 μέτρα!

Παρόντες ήταν : η Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νομάρχης κ. Γιώργης Παπαδάκης ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης ο Δήμαρχος Κουρητών κ. Στέφανος Σημαντήρας,  ο πολιτικός της Ν.Δ. κ. Κωστής Σχοινάς,  ο Διευθυντής του O.A.ΔΥ.Κ. κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Ταξίαρχος κ. Ντέλλης και πλήθος άλλων επισήμων.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρ όλη την κακοκαιρία που ίσως να αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στη προσέλευση του κόσμου, εντούτοις όμως εμείς αντικρίσαμε μια πραγματική κοσμοσυρροή που ανέτρεψε προς το καλύτερο και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Μήνυμα αισιοδοξίας έδωσε ο κόσμος με το βροντερό του παρών και σφράγισε τη θεσμοθέτηση του Ετήσιου Αγιασμού των Υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, στο Φράγμα Αμαρίου.Μετά την τελετή διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους ο καθιερωμένος αγιασμός και συγχρόνως ένα «κρύο πιάτο» και ρακί προσφορά του Ο.Α.ΔΥ.Κ.  Ακολούθως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και ο Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου παρέθεσαν γεύμα προς τους επισήμους στο χωριό Βολιώνες. 
Για την ιστορία, 3 ήταν οι θαρραλέοι "βουτηχτές" που βούτηξαν στα κρύα νερά της Λίμνης κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του Φράγματος στη καθιερωμένη ρίψη του Σταυρού.

Το Σταυρό τελικά κατάφερε να ανασύρει ο κ. Νίκος Περνιεντάκης από το χωρίο Βολιώνες, ο οποίος έλαβε τιμητικά μια ασημένια εικόνα της Αγίας Κυριακής ως δώρο εκ μέρους του Ο.Α.ΔΥ.Κ. δια χειρός Διεθυντού κου Μαμαγκάκη.

Ο Διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ. κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης παραχώρησε σύντομη συνέντευξη στη εφημερίδα μας όπου μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συμμετοχή του κόσμου παρότι ο καιρός δεν ήταν σήμερα σύμμαχός μας. Τούτη είναι η 1η φορά που έγινε Αγιασμός στα ύδατα της τεχνητής λίμνης και σαν επίσημος φορέας του φράγματος προσδοκούμε στην καθιέρωση αυτού του θεσμού.
Ίσως σήμερα να ήταν και κάπως πρόχειρη η οργάνωση της τελετής αλλά ο οργανισμός επιφυλάσσεται για τις επόμενες χρονιές να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και με αρκετές προγραμματισμένες εκπλήξεις.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρών στην εκδήλωση αυτή.
Επίσης ένα θερμό ευχαριστώ στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βολιώνων, Παντάνασσας και Πατσού, στο Σύλλογο Αμαριωτών Ρεθύμνου καθώς και στο Σώμα Εθελοντών "Σαμαρειτών" για την ευγενική συμμετοχή και συνεργασία τους.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να κάνω και 2 ανακοινώσεις.
Με τους ανωτέρω φορείς και Συλλόγους από τις επόμενες μέρες κιόλας ξεκινάει η Δενδροφύτευση γύρω από το Ταμιευτήρα, ενώ τη 1η Κυριακή του Μαΐου έχει προγραμματιστεί Αγώνας Δρόμου μήκους 9,5 χιλιομέτρων γύρω από τη λίμνη, την ονομασία του οποίου θα ανακοινώσουμε προσεχώς
Επιπροσθέτως να πω ότι συναποφασίσαμε με τους ανωτέρω πολιτιστικούς Συλλόγους ότι κάθε χρόνο το γεύμα στους επισήμους θα οργανώνεται και σε διαφορετικό χωρίο
».

Ακολούθως ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης παραχώρησε συνέντευξη αποκλειστικά στη ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, τονίζοντας τα εξής:

« Μας χαροποιεί το γεγονός ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα έμφραξης, να βλέπουμε την ταμίευση μεγάλων ποσοτήτων υδάτινων απορροών που έχουν δημιουργήσει την τεχνητή λίμνη η οποία απλώνεται μπροστά μας.
Η αξιοποίηση των νερών του Φράγματος για τη πλήρη κάλυψη των Υδροαρδευτικών αναγκών της Βόρειας Ζώνης του Νομού, η εκμετάλευση επίσης μέρους των νερών για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και η προοπτική για την Τουριστική ανάπτυξη, προσδίδουν στο Φράγμα Ποταμών ξεχωριστή αξία.
Σαν Δήμος Συβρίτου όπου στα διοικητικά μας όρια είναι κατασκευασμένο το έργο, αλλά και ανήκει και ολόκληρη η "λεκάνη" κατάκλισης, ζητούμε με έμφαση την επίσπευση των Μελετών για την εκτέλεση των συμφωνηθέντων παράλληλων έργων, που έχει αναλάβει ο Ο.Α.ΔΥ.Κ.
Ας μην διαφεύγει την προσοχή κανενός η τεράστια συμβολή της περιοχής, φορέων και κατοίκων στην προώθηση και ολοκλήρωση του έργου αυτού.
Με την ευκαιρία του Αγιασμού σήμερα των υδάτων, ανήμερα των Φώτων, εύχομαι Χρόνια Πολλά, ειρηνικό, δημιουργικό και ευτυχισμένο για όλους το Νέο Έτος».
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία