Κάλεσμα διαμαρτυρίας από το ΕΣΥ Ρεθύμνου

Εκτύπωση
Κάλεσμα διαμαρτυρίας από το ΕΣΥ Ρεθύμνου

23/3/10


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα μέλη της ένωσης γιατρών του ΕΣΥ Ρεθύμνου, ξεκινώντας παράλληλα και την προγραμματισμένη επίσχεση εργασίας που είχαν εξαγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθώντας την κοινή πλεύση όλων των γιατρών του ΕΣΥ της χώρας.

Στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου και ώρα 12 ακούσαμε τις δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθώντας από πλευράς τους να μας κάνουν να κατανοήσουμε την δική τους πλευρά.

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ κ. Ξανθός ο οποίος είπε τα εξής:

«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία λόγω των σκληρών κυβερνητικών μέτρων «δημοσιονομικής πειθαρχίας»  που πλήττουν όχι μόνο το εισόδημα των εργαζομένων , αλλά  όλο το πλέγμα των εργασιακών  και ασφαλιστικών  δικαιωμάτων  και των κοινωνικών εγγυήσεων στη χώρα μας.  

Η δημόσια περίθαλψη ,   αντί να ενισχυθεί ειδικά αυτή την περίοδο   που ο κόσμος την έχει ανάγκη περισσότερο  από ποτέ, ετοιμάζεται να δεχτεί από την κυβέρνηση τη «χαριστική βολή» . Παρά τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια για στήριξη του ΕΣΥ, κάνει ότι μπορεί για να κατεδαφίσει ότι έχει απομείνει όρθιο χάρις κυρίως  στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας . 

Η προτεραιότητα της δεν είναι η Υγεία των πολιτών αλλά το «καλόπιασμα» των αγορών, των τραπεζιτών και του πολιτικού κατεστημένου της Ευρώπης . Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας μειώνει δραματικά ( 60%) τις λειτουργικές δαπάνες στο ΕΣΥ , περικόπτει επικίνδυνα  ( 20%) τα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών , κωλυσιεργεί για τις προσλήψεις προσωπικού που έχουν άμεση ανάγκη τα νοσοκομεία , παραβιάζει  απροκάλυπτα την κλαδική συμφωνία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους αφήνει 3 μήνες απλήρωτους για την υπερωριακή εργασία που υποχρεωτικά έχουν προσφέρει.

Απέναντι σε αυτή την «ανθυγιεινή» πολιτική, η μόνη υγιής συμπεριφορά είναι η αντίδραση. Από σήμερα  και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί , οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας θα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αυτό θα έχει σαν επακόλουθο την αναστάτωση της πρωινής λειτουργίας των Νοσοκομείων και των ΚΥ και αναπόφευκτα την  ταλαιπωρία των πολιτών. 

Οι πολίτες λοιπόν πρέπει να γνωρίζουν ότι : 

1. δεν είναι οι γιατροί που τους ταλαιπωρούν αλλά η αδιαφορία και η αναλγησία του Κράτους, η απροθυμία των κυβερνήσεων να ασχοληθούν με τα φλέγοντα προβλήματα της Υγείας και η νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι η Δημόσια Υγεία είναι ακριβή άρα ας την περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. 

2. εκτός από τους ασθενείς που υφίστανται τις συνέπειες  ενός προβληματικού και αποδιοργανωμένου ΕΣΥ , είναι και οι ίδιοι οι γιατροί θύματα ενός απάνθρωπου και εκμεταλλευτικού εφημεριακού συστήματος που απαιτεί από αυτούς πλήρη κάλυψη των αναγκών 24ωρης λειτουργίας των νοσοκομείων και ΚΥ , χωρίς να λογαριάζει σωματικές και ψυχικές  αντοχές, εργασιακά δικαιώματα , συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας , προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες.  Σε πολλά τμήματα αυτού του Νοσοκομείου γίνονται κατά καιρούς «πειράματα ανθρώπινης αντοχής» λόγω των τεράστιων ελλείψεων και σε γιατρούς και της σκόπιμης χρονοτριβής των διαδικασιών κρίσης και διορισμού  . Σήμερα «πειραματόζωα» είναι οι γιατροί της Παθολογικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής , χθες ήταν της ΜΕΘ, προχθές της Παιδιατρικής και της Καρδιολογικής και ούτω καθ? εξής.

3. οι ανάγκες εφημερίας στα νοσοκομεία είναι πάγιες, διαρκείς και αυξανόμενες , λόγω διεύρυνσης των απαιτήσεων για σύγχρονη και ποιοτική επείγουσα περίθαλψη .

Επειδή η κα Υπουργός μιλά για «εξορθολογισμό»  των εφημεριών , πρέπει να είναι σαφές ότι εννοεί περικοπή εφημερευόντων γιατρών από το πρόγραμμα,  δηλαδή αποδυνάμωση ακόμα και της «πρώτης - και μοναδικής βεβαίως αφού ο ιδιωτικός τομέας δεν διαθέτει - γραμμής άμυνας» του ΕΣΥ που είναι η αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τα λογιστικά κόλπα και ας αντιληφθεί ότι δεν διακυβεύεται η μείωση των εισοδημάτων των γιατρών αλλά  η ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας .

Εμείς δεν θέλουμε τις εφημερίες . Θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς και τα νόμιμα όρια υπερωριακής εργασίας. Χάρη τους κάνουμε που συνεχίζουμε να εφημερεύουμε με αυτές τις συνθήκες. Για αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε απλήρωτη εργασία , όπως στην ουσία θέλει να μας εξαναγκάσει η Υπουργός με τα μειωμένα κονδύλια εφημεριών. Για μας η εφημερία δεν είναι επίδομα , δεν είναι παροχή κάτω από το τραπέζι , δεν είναι ελαστική δαπάνη που μπορεί να συμπιεστεί. 

Είναι σκληρή και υποχρεωτική υπερωριακή εργασία , είναι μάχη με την αρρώστεια και το θάνατο που γίνεται όλο το 24ωρο , καθημερινές και αργίες , όταν όλοι οι γραφειοκράτες της εξουσίας και οι «εξορθολογιστές»  κοιμούνται ήσυχοι. Για αυτό και δεν δεχόμαστε «εκπτώσεις» στην αποζημίωση της εφημερίας ούτε αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης της .

Να τελειώνουμε λοιπόν με την κοροϊδία.

Ή θέλει η κυβέρνηση να στηρίξει  το ΕΣΥ όπως διακηρύττει , οπότε οφείλει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό  κόβοντας εξοπλιστικές δαπάνες ( αν παγώσουμε την αγορά φρεγατών από τον κο Σαρκοζί και αεροπλάνων από την κα Μέρκελ φτάνει και περισσεύει για να χρηματοδοτηθεί απλόχερα η Δημόσια Υγεία )

Ή να σταματήσει την υποκρισία και να δηλώσει ευθαρσώς ότι θεωρεί τα δημόσια νοσοκομεία βάρος για την οικονομία  και σκοπεύει να το «ξεφορτωθεί» .

Ας αφήσει η κα Ξενογιαννακοπούλου καταμέρος τη γνωστή «καραμέλα» όλων των Υπουργών Υγείας περί πάταξης της διαφθοράς και της σπατάλης. Ξέρουν πολύ καλά που ακριβώς ενδημεί η παραοικονομία και η συναλλαγή . Ας κάνουν επιτέλους κάτι δραστικό και εμείς θα το στηρίξουμε. Όμως δεν θα δεχτούμε να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη γενικευμένη περικοπή πόρων ζωτικών για το Σύστημα Υγείας .

 

Σήμερα δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά.  Όσοι συνηγορούν στα κυβερνητικά μέτρα , επειδή δήθεν είναι αναγκαία και επιβεβλημένα , αναλαμβάνουν και την πολιτική ευθύνη της οριστικής διάλυσης και εκποίηση του ΕΣΥ. Όσοι θεωρούν ότι θα εξυγιάνουν την οικονομία πάνω στα ερείπια της Δημόσιας Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους , δεν είναι απλώς γελασμένοι .  Είναι επικίνδυνοι !  

Αυτή την ώρα που παίζεται η επιβίωση και η προοπτική της δημόσιας περίθαλψης , που αμφισβητείται ένα καθολικό κοινωνικό δικαίωμα , οι νοσοκομειακοί γιατροί χρειάζονται συμμάχους .  Η υπεράσπιση του ΕΣΥ, η αναβάθμιση  του Νοσοκομείου και η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων  . Είναι υπόθεση της κοινωνίας.»

 

Το λόγο ύστερα πήρε η Β επιμελήτρια της παθολογικής κλινικής η οποία μας παρέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παθολογική κλινική συγκεκριμένα, λέγοντας ότι έχουν φτάσει στα όρια τους, γεγονός που προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες εφημερίες λόγο έλλειψης προσωπικού, οι οποίες βέβαια μένουν και απλήρωτες.

Τα λόγια της επιμελήτριας τα επιβεβαίωσε και η πλευρά των ειδικευόμενων γιατρών οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή.

Τέλος η ένωση ΕΣΥ Ρεθύμνου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσους θεωρούν ότι αδικούνται από την αντιμετώπιση του συστήματος Υγείας να παρευρεθούν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα 23/3/2010 στις 07.00μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία