Ένα διαφορετικό βιβλίο από τον Ε. Σπανδάγο

Εκτύπωση

Ένα διαφορετικό βιβλίο από τον Ε. Σπανδάγο

22/3/10

Ένα διαφορετικό βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΙΘΡΑ» το 139ο βιβλίο του πολυβραβευμένου μαθηματικού- συγγραφέα Ευάγγελου Σπανδάγου, με τίτλο:

 

«ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ»

 

που περιέχει Αρχαιολογικά κείμενα μαθηματικών από την απόδοση τους στη νεοελληνική. Τα κείμενα έχουν επιλεγεί από 18 έργα διαφόρων Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών (Ευκλείδου, Σερήνου, Υψικλέους, Εύδημου, Απολλωνίου, Ζηνοδώρου, Ευδήμου κ.α.) και ο σκοπός του είναι διττός.

 

Επιχειρείτε κατά πρώτο λόγο μια προσέγγιση των Αρχαίων Ελληνικών δια μέσου των Μαθηματικών. Προσέγγιση απλή και ευχάριστη, δεδομένου ότι υπάρχει μια ταύτιση της ορολογίας των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών με τα σύγχρονα.

 

Κατά δεύτερο λόγο επιδιώκεται μια εύκολη γνωριμία των μη ειδικών με απλά αλλά άγνωστα στο ευρύ κοινό κείμενα από έργα των προαναφερθέντων Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών.

 

Τα κείμενα χωρίζονται σε 15 ομάδες ανάλογα με τα έργα από τα οποία έχουν επιλεγεί.

Περιέχεται ακόμα ένα παράρτημα με 11 Αρχαιολογικά ανέκδοτα που αναφέρονται σε «σχολαστικούς» δηλαδή σε δασκάλους των Μαθηματικών και σε μαθητές τους.

 

Το βιβλίο, προλογίζει ο Μαθηματικός - Συγγραφέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μέμφις των Η.Π.Α. Γεώργιος Αναστασίου και είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Δέσποινας Ροδοπούλου - Κραθεοδωρή (1910-2009) θυγατέρας του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

 

Το βιβλίο αποτελείται από 160 σελίδες, κοστίζει 13,59 ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία.
« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία