Ο Ιατρικός Σύλλογος τα ... βάζει σε τάξη

Εκτύπωση
Ο Ιατρικός Σύλλογος τα ... βάζει σε τάξη
  • Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξετάζονται από τον γιατρό που επιλέγουν όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί.
21/3/10

Νέα ανακοίνωση έστειλε στην εφημερίδα μας ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου με σκοπό την πλήρη και διαφανή ενημέρωση των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ύστερα και από την μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, με την απουσία των ιατρών από τους καταλόγους του ΟΑΕΕ λόγω συνεργασιακής καταστρράγησης των όρων με τους γιατρούς.

Θυμίζουμε ότι πολύ μεγάλλα προβλήματα έχουν προκύψει καθώς οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται πλέον να καταφεύγουν σε λύσεις που δεν συνάδουν με τις θεσμικές υποχρεώσεις του ΟΑΕΕ προς αυτούς, όπως επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς, ή μετάβαση σε άλλους νομούς προς εξυπηρέτηση των βιβλιαρίων, κλπ.

Ας δούμε όμως το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου που δύναται να λειτουργήσει και ως "Ευαγγέλιο" για τον ασφαλισμένο κι να θέτε και ενόψει ... Πάσχα!!
 

Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου

"Σχετικά με την κάλυψη των Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από ιδιώτες γιατρούς, μη συμβεβλημένους με τον Οργανισμό, θέλουμε να διευκρινίσουμε τι ακριβώς δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, βάσει των εγκυκλίων του ίδιου του Οργανισμού που ισχύουν σήμερα και είναι δεσμευτικές και για τον τοπικό ΟΑΕΕ.

α) Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξετάζονται από τον γιατρό που επιλέγουν όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί.

Οι υπάρχουσες συμβάσεις με 1-2 γιατρούς σε λίγες ειδικότητες, παρά την αντίθετη άποψη  του Ι.Σ. , στερούν από τους ασφ/νους την επιλογή γιατρού ,την δυνατότητα αναγραφής φαρμάκων και εργαστηριακών ενώ απαλλάσουν τον ΟΑΕΕ από την υποχρέωση του να καλύπτει τις δαπάνες αυτές .

β)Η ιατρική επίσκεψη και οι ιατρικές πράξεις παρέχονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών από τους γιατρούς και καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ με το κρατικό τιμολόγιο(εγκύκλιος 111/2.11.2009).

γ)Οι ιδιώτες γιατροί,δύνανται να συνταγογραφούν φάρμακα στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, όπως άλλωστε γίνεται και με τα άλλα Ταμεία που δεν έχουν συμβάσεις με τους γιατρούς.

δ)Η αναγραφή εργαστηριακών εξετάσεων θα μπορούσε να γίνεται απ΄ευθείας στα βιβλιάρια και να ελέγχονται από τον ελεγκτή του ΟΑΕΕ.

Η παραπομπή τους, όμως σε νοσοκομειακούς γιατρούς,για τα εργαστηριακά είναι θέμα της "κατά γράμμα" ερμηνείας της εγκυκλίου από τον τοπικό ΟΑΕΕ ΄, δεν διασφαλίζει τίποτα για το Ταμείο, ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους και επιβαρύνει το ήδη βεβαρυμένο Νοσοκομείο του Νομού μας.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον ΟΑΕΕ παραμένουν συμβεβλημένα όλα τα εργαστήρια.

Είναι αναγκαίο οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων να έρθουν σε συνεννόηση με την Διοίκηση και να επιλύσουν το προβημα αυτό.

Καζάνι που βράζει

   Συμπερασματικά , για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, αν διευθετηθεί και το θέμα των εργαστηριακών εξετάσεων, ισχυει ότι ακριβώς ισχυει και  για τους ασφαλισμένους Ταμείων όπως ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΤΣΜΕΔΕ,ΝΟΜΙΚΟΙ,ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , με τα οποία Ταμεία οι γιατροί δεν έχουν καμία απολύτως σύμβαση.

    Στο ζήτημα των συμβάσεων επισης ,θέλουμε να ενημερώσουμε τους ασφ/νους αλλα και οποιον ενδιαφερεται για το θεμα, για τις εξελίξεις που εχουμε μέχρι σήμερα.

Έτσι σε κεντρικό επίπεδο προωθείται πλέον η αλλαγή συμβάσεων από ομάδα εργασίας με την συμμετοχή του ΟΑΕΕ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,όπως ήδη γνωρίζει η επιτροπή των εκπροσώπων των ασφαλισμένων και σε τοπικό επίπεδο γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από την επιτροπή και τον Ιατρικό Σύλλογο να εφαρμοσθεί και στον Νομό μας η ισχύουσα από 25/11/2009 εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων που προβλέπει ακριβώς και ανάλογα με τον ασφαλιστικό πληθυσμό (11-12000 περιπου) ,τον αριθμό των γιατρών που πρέπει να προσλάβει ο ΟΑΕΕ για την κάλυψη του Νομου, αριθμό τον οποίο θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο.

   Ως Ιατρικός Σύλλογος θέσαμε από την αρχή ως στόχο να βελτιώσουμε και τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και  την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών τα οποία και θεωρούμε αλληλένδετα. Όλα αυτά, στα πλαίσια των σημερινών απαραδεκτων, κατά γενικη ομολογια, συνθηκών  που επικρατούν στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

    Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της κατακερματισμένης, ανεπαρκούς και σπάταλης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης παραμένει όπως κατ΄επαναληψη εχουμε επισημανει και ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αντικατασταθεί με άλλο σύστημα αποτελεσματικότερο.

 Τα πολλά  υπό κατάρρευση  Ταμεία, οι ασφαλισμένοι πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων και οι γιατροί που εγκλωβίζονται σε συμβάσεις, κατάλοιπα άλλων εποχών και αντιλήψεων, που προσβάλλουν  εντέλλει την επιστημονική και επαγγελματική τους αξιοπρεπεια, πρέπει να αποτελεσουν παρελθόν το συντομότερο δυνατόν. "

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία