Προσπάθεια μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών απο την κυβέρνηση

Εκτύπωση

Προσπάθεια μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών απο την κυβέρνηση


19/3/10

Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έφτασε στο ύψος των 5,1 δισ. ευρώ το 2009, ποσό που εκτοξεύεται στα 9,2 δισ. αν υπολογιστεί το σύνολο της δαπάνης.

 

Σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των φαρμακευτικών δαπανών διαδραμάτισαν εταιρείες, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την άστοχη, όπως αποδεικνύεται, μέθοδο τιμολόγησης που είχε επιλεγεί.

Ο νόμος προέβλεπε ότι οι τιμές ορίζονται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών σε χώρες της Ε.Ε. Όμως, οι εταιρείες φρόντιζαν τα νέα φάρμακά τους να κυκλοφορήσουν πρώτα μόνο στις τρεις ακριβές χώρες, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, και ακολούθως να διαμορφωθεί η τιμή στην Ελλάδα, ουσιαστικά με τον μέσο όρο των τριών ακριβότερων χωρών. Κατόπιν κυκλοφορούσαν τα νέα φάρμακά τους στις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε., αφού όμως είχαν οριστεί οι ακριβές τιμές στην Ελλάδα.

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών κατά 30% και προς αυτήν την κατεύθυνση η επικείμενη επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα συνοδεύεται με ειδικά μέτρα - «δικλίδες ασφαλείας».« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία