Βασικές μεταβολές στο συνταξιοδοτικό

Εκτύπωση

Βασικές μεταβολές στο συνταξιοδοτικό

19/3/10

Προσπάθεια καθησυχασμού προς τους ασφαλισμένους, έκαναν εχθές ένα 24ωρο πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το πόρισμα της επιτροπής ειδικών για το ασφαλιστικό, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

 

Με κοινή τους δήλωση, οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος διαβεβαίωσαν πως δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2013. Με αυτήν τη δήλωση οι υπουργοί προσπαθούν να ανακόψουν το κύμα ανασφάλειας που επικρατεί μεταξύ των ασφαλισμένων που τρέπονται σε φυγή ή ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο φοβούμενοι τις χειρότερες ρυθμίσεις του νόμου.

 

Όσο αφορά το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να εγκρίνει τις γενικές αρχές και τις δομικές αλλαγές που έχουν εισηγηθεί οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης και σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν με το πόρισμα της επιτροπής των ειδικών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία διαλόγου στο πλαίσιο του κοινοβουλίου. Εάν τηρηθούν ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος Απριλίου.

 

Οι βασικές μεταβολές που θα τεθούν στην κρίση των υπουργών αφορούν τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης (χωρίς να διευκρινίζεται ακόμη το ύψος της), ο διαχωρισμός του προνοιακού τμήματος από τη σύνταξη που θα αποκτήσει ανταποδοτική σχέση με τις εισφορές, ο περιορισμός των υψηλών συντάξεων, το ελαστικό όριο στην ηλικία εξόδου από την εργασία με τη θέσπιση κινήτρων παραμονής, τα πάγια μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής και η δημιουργία ανεξάρτητου φορέα για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων.


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 17 Μάρ 2018

Αρθρογραφία