Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Εκτύπωση

Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

19/3/10

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής έκανε η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο, μετά βέβαια τις προστριβές που υπήρχαν εντός της κυβέρνησης αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι αλλαγές αφορούν την αύξηση των αφορολόγητων ορίων πρώτης κατοικίας, την αύξηση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για όσους έχουν παιδιά, διορθώνει τα τεκμήρια για ακίνητα και Ι.Χ. και επιβάλλει λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από την 1η Ιουλίου 2010.


ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΑΛΛΑΓΕΣ - ΤΕΚΜΗΡΙΑ - ΚΛΙΜΑΚΑ - ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Είναι λέξεις που έχουν χαραχτεί μέχρι και στο υποσυνείδητο όλων μας, μετά την τόση αναφορά τους καθημερινά.

 
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Αποζημιώσεις
με τις νέες ρυθμίσεις: το αφορολόγητο ποσό για αποζημίωση λόγω απόλυσης αυξάνεται από 20.000 σε 30.000 ευρώ. Σε σχέση με το σημερινό σύστημα όπου για αποζημίωση άνω των 20.000 ευρώ επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 20%, «κερδισμένοι» θα είναι όσοι λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης έως 80.000 ευρώ καθώς στη χειρότερη περίπτωση- πέραν του ότι θα έχουν χάσει τη δουλειά τους δεν θα έχουν την παραμικρή επιβάρυνση, στην καλύτερη θα πληρώνουν μειωμένο φόρο έως και 2.000 ευρώ.


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Βιβλία για όλους οριστικά: από την 1η Ιουλίου θα κληθούν να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων επαγγελματίες ταξί, φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πωλητές λαϊκών αγορών, ιδιοκτήτες κάμπινγκ και ενοικιαζόμενων δωματίων που αρχικά φάνηκε να τη... γλιτώνουν έως και το 2011. Θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να κόβουν αποδείξεις από τα μέσα του έτους (με εξαίρεση τους πρατηριούχους καυσίμων που θα εφαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές από την 1η Απριλίου) και θα φορολογηθούν με το άθροισμα των τεκμαρτών εισοδημάτων για το πρώτο εξάμηνο και των πραγματικών εισοδημάτων για το δεύτερο. Ειδικά για τα ταξί προβλέπεται προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου. Σήμερα άλλωστε ξεκαθαρίζει το τοπίο και για την εφαρμογή του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες στη Βουλή ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, πλην των γιατρών που προστατεύονται από κοινοτική οδηγία.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ Ι.Χ.
Στα αυτοκίνητα: εισάγεται και το κριτήριο της παλαιότητας για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου, καθώς είναι προφανές πως δεν έχουν ίσο κόστος συντήρησης και χρήσης ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών (ενιαίο τεκμήριο 4.600 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. ίδιων κυβικών εκατοστών) 20ετίας και ένα αυτοκίνητο ίδιων κυβικών ηλικίας ολίγων μηνών.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Διόρθωση: έγινε στα τεκμήρια ακινήτων, όπου το σύστημα προσδιορισμού του ετήσιου κόστους χρήσης με βάση αποκλειστικά και μόνο τα τετραγωνικά μέτρα εμπλουτίζεται και συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες για ακριβά ακίνητα, με αντικειμενική τιμή πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. Με αυτό τον τρόπο διορθώνεται το οξύμωρο, όπου κύρια κατοικία 100 τ.μ. στην Εκάλη με αντικειμενική αξία 455.000 ευρώ έχει το ίδιο τεκμήριο των 4.400 ευρώ (στα 100 τ.μ.) με ένα ακίνητο ίσης επιφάνειας στη Νέα Ιωνία, όπου η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται σε 175.000 ευρώ.

ΚΛΙΜΑΚΑ

Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής αφορούν τις προσαυξήσεις των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. «Κερδισμένοι» είναι όσοι έχουν πολλά παιδιά. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ σήμερα) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 11.500 ευρώ (από τα 10.000 ευρώ) για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Στο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας οι διορθώσεις ήρθαν μετά τη διαπίστωση ότι με βάση τις αρχικές προτάσεις θα προέκυπταν φορολογικές επιβαρύνσεις, κυρίως στους άγαμους, εξαιτίας της κατάργησης του ενιαίου αφορολογήτου των 200 τ.μ. και της αντικατάστασής του από σχετικά χαμηλά αφορολόγητα όρια 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

 

 

 « επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία