Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τους γιατρούς

Εκτύπωση

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τους γιατρούς

17/3/10

«Ανοιχτό» παραμένει το μέτωπο στον χώρο της Υγείας για την κυβέρνηση, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας αύξηση του κονδυλίου των εφημεριών του 2010 και υλοποίηση της
Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για καμία από τις δύο πλευρές.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύθηκε ότι έως το Πάσχα θα έχουν αποπληρωθεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου 2009, σημειώνοντας ότι χθες υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών η εντολή απελευθέρωσης των σχετικών κονδυλίων.
Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να ισχύσει μείωση της τάξης του 10% -που ισχύει για μία σειρά άλλων πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού- στο εγγεγραμμένο κονδύλι των εφημεριών. Παράλληλα, η υπουργός έκανε λόγο για εξορθολογισμό των προγραμμάτων των εφημεριών των νοσοκομείων με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Όπως είπε, πρέπει να γίνει
προσπάθεια για προγράμματα εφημεριών που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά θα εξαντλούν και τα περιθώρια μιας σωστής οργάνωσης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την υπουργό Υγείας ως προς την υλοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (αποδοχές, επιδόματα, αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και προσλήψεις) και την αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες. Στον προϋπολογισμό του 2010 έχουν εγγραφεί 395.000.000 ευρώ για τις εφημερίες όταν πέρυσι δαπανήθηκαν για τον ίδιο λόγο 470.000.000 ευρώ.

Μετά από όλα αυτά, η μόνη εισήγηση στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα είναι η γενίκευση των επισχέσεων των γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ηδη στο περίπου 60% των νοσοκομείων της χώρας -μεταξύ των οποίων και μεγάλες μονάδες, όπως π. χ. Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό κ. ά. - αναβάλλονται προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία. Επιπλέον, σε περίπου 15 νοσοκομεία της χώρας καταγράφονται προβλήματα στις εφημερίες λόγω της «εξάντλησης» των σχετικών προγραμμάτων. Στα συγκεκριμένα νοσοκομεία οι γιατροί έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιούν έως τέσσερις εφημερίες τον μήνα.

Τέλος στο 60% των νοσοκομείων της χώρας οι γιατροί έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να γενικευθούν στο σύνολο των νοσοκομείων.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία