ΚΟΙΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εκτύπωση

ΚΟΙΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


16/3/10

Είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό Ρεθύμνου. Πέρα από τη γενική τάση απαξίωσης του ΕΣΥ για να ευνοηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, η ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στο Ρέθυμνο είναι αποτέλεσμα χρόνιας εγκατάλειψης των υπηρεσιών Υγείας του Νομού και
έλλειψης πολιτικής  βούλησης για την αναβάθμιση τους.

Οι πολίτες του Ρεθύμνου ξέρουν από «πρώτο χέρι» τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αλλά και το προσωπικό του Νοσοκομείου , λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές , σε εξοπλισμό και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων.

Την αδιαμφισβήτητη υστέρηση του Νομού  μας στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης, συμπληρώνει το σοβαρότατο έλλειμμα και σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης .

Τα 4 Κέντρα Υγείας προσφέρουν σημαντικό αλλά ανεπαρκές έργο για τις μεγάλες ανάγκες της γερασμένης και ξεχασμένης υπαίθρου  του Νομού .  Παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα στελέχωσης και υποδομών με το Νοσοκομείο , γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες τους  και τα εμποδίζει  να ανταποκριθούν στο σύγχρονο ρόλο τους,  της παροχής δηλαδή ολοκληρωμένων  υπηρεσιών  πρωτοβάθμιας φροντίδας , πρόληψης και αγωγής υγείας. 

Η υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ υπολειτουργεί χρόνια τώρα , χωρίς τους αναγκαίους  χώρους ,  χωρίς γιατρούς ακόμα και βασικών ειδικοτήτων , χωρίς την απαραίτητη  εργαστηριακή υποστήριξη , χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες περίθαλψης των χιλιάδων ασφαλισμένων του. Η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση του ΙΚΑ θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο , όση προσπάθεια κι αν καταβάλλει το προσωπικό που υπηρετεί, από την αναμενόμενη υπαγωγή και των ασφαλισμένων του ΤΑΞΥ στη δική του ευθύνη. 

Το «παζλ» των προβλημάτων στις υπηρεσίες Υγείας του Νομού , συμπληρώνει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ( πρώην ΤΕΒΕ) λόγω της σωστής και τεκμηριωμένης απαίτησης του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου  για υπογραφή συλλογικής σύμβασης του Ταμείου με όλους τους  γιατρούς, με όρους διαφάνειας και αξιοπρεπούς αμοιβής.   Η εύλογη άρνηση του ΙΣΡ να συναινέσει στη διαιώνιση της σημερινής αναχρονιστικής μορφής ατομικών συμβάσεων που δεν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα κανένα,  είχε αναγκαστικά ως παρενέργεια να μείνουν  τελείως ακάλυπτοι υγειονομικά χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και το Ταμείο να ζητήσει  , ως συνήθως ,  τη συνδρομή του Νοσοκομείου . 

Εξ?  αιτίας λοιπόν όλων αυτών των ανεπαρκειών της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο Νομό   , το Νοσοκομείο Ρεθύμνου καλείται εκ των πραγμάτων να καλύψει διαρκώς αυξανόμενες  ανάγκες με το ίδιο όμως προσωπικό και με τις γνωστές ελλείψεις σε υποδομές . Το τελικό  αποτέλεσμα  είναι να επιβαρύνονται καθημερινά  τόσο το Τμήμα Επειγόντων με τις γνωστές τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας , όσο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ,  με περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκτός νοσοκομείου πολύ πιο άνετα , χωρίς συνωστισμό, χωρίς αναμονές και ταλαιπωρία  των ασθενών αλλά και του προσωπικού .  

Η λύση , ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που ζούμε, δεν είναι να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν , δεν είναι να υπερασπιστούμε τη μιζέρια, τις στρεβλώσεις  και  την απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης  αλλά να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ( γιατροί , ασφαλισμένοι , σωματεία , τοπική κοινωνία) την αναβάθμιση συνολικά των υπηρεσιών Υγείας του Νομού μας. Να απαιτήσουμε την  έμπρακτη  στήριξη του Νοσοκομείου  με την  άμεση ολοκλήρωση της επέκτασης και τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, την ενίσχυση του ΙΚΑ και την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των πολιτών του Ρεθύμνου στη βάση της επάρκειας και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι   η δημιουργία ενός οργανωμένου  Δημόσιου  Συστήματος  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό και τις σημερινές ανισότητες των διαφορετικών κλάδων Υγείας των Ταμείων, που θα περιλαμβάνει  οικογενειακούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου 24ωρης λειτουργίας και  που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη για  όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους , ανασφάλιστους ,  άνεργους και μετανάστες . 


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία