Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη

Εκτύπωση

Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη   • Διαδρομές στο Ρέθυμνο Χρωμοναστήρι- Μαρουλάς- Χαμαλεύρι-Καψαλιανά

 

15/3/10

Οι Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών  «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη -»  μετά τα Χανιά συνεχίζονται με «Διαδρομές στο Ρέθυμνο»  το Σάββατο 20 Μαρτίου που θα περιλαμβάνουν Επισκέψεις σε Αρχαιολογικά Μνημεία, Μουσεία Ελιάς και Μνημειακά Ελαιόδεντρα στο Χρωμοναστήρι, τον Μαρουλά, το Χαμαλεύρι και τα Καψαλιανά και Ημερίδα στα Χρωμοναστήρι.

Οι Εκδηλώσεις αυτές, ανάλογες των οποίων θα πραγματοποιηθούν και στο Ηράκλειο και Λασίθι μετά το Πάσχα, οργανώνονται    από τον ΣΕΔΗΚ σε  συνεργασία με τους Υπεύθυνους  Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και  Αγωγής Υγείας  και των δυο βαθμίδων  Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου  καθώς και των Δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου και τελούν  υπό την  αιγίδα και συνδρομή της Νομαρχίας  και ΤΕΔΚ Ρεθύμνου. 

Οι Εκδηλώσεις  Εκπαιδευτικών «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη» αποτελούν μέρος  γενικότερου σχεδίου δράσης που αποφασίστηκε σε συναντήσεις του ΣΕΔΗΚ με τους  Υπεύθυνους  της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης όλης της Κρήτης, που έγιναν  πρόσφατα στα Χανιά και Ηράκλειο και αποσκοπεί στην  ευαισθητοποίηση του κοινού και  ιδιαίτερα της νεολαίας για την   Πολιτιστική και Περιβαλλοντική  σημασία  της Ελιάς και την Υγιεινή αξία του Ελαιολάδου.

Στο πρόγραμμα των Εκδηλώσεων   του Ρεθύμνου που θα γίνουν με Πούλμαν που θα διατεθούν δωρεάν περιλαμβάνονται επισκέψεις σε μερικά μόνο σημεία  ? στάσεις των « Δρόμων της Ελιάς» στο Ρέθυμνο  που επιλεχθήκαν ώστε η επίσκεψη τους να είναι  πρακτικά  εφικτή  μέσα  σε μια μέρα.
 

Όμως, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στους άλλους Νομούς της Κρήτης υπάρχουν αρκετά αλλά Ελαιοκομικά αξιοθέατα που σιγά ?σιγά  αναδεικνύονται με  προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ, των Δήμων αλλά  και απλών  ατόμων.

Και τα αξιοθέατα  αυτά ασφαλώς θα   εμπλουτίσουν και θα καταστήσουν ελκυστικές για Έλληνες και Ξένους τις διαδρομές   «Δρόμοι  της Ελιάς στην Κρήτη»  που σιγά  μορφοποιούνται στην πράξη  ώστε να   αποτελέσουν  ένα  Ανοιχτό Μουσείο   που θα λειτουργεί  για την  διαρκή και συνεχή προβολή της Ελιάς και του Ελαιόλαδου της Κρήτης

 

Στόχοι των Εκδηλώσεων

Βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων  αυτών, που  οργανώνονται στα πλαίσια  Εκστρατείας   που συμφωνήθηκε σε συναντήσεις του ΣΕΔΗΚ με τους  Υπεύθυνους  Εκπαίδευσης που έγιναν την 16 Δεκεμβρίου.
 

Και οι στόχοι αυτοί,  όπως τονίζεται από τους Οργανωτές,  αποκτούν σήμερα σημαντική σπουδαιότητα  για την Κρήτη, γιατί όπως διαπιστώνεται τελευταία,   παρατηρείται  μια σοβαρή χαλάρωση των  παραδοσιακών δεσμών  των κατοίκων του νησιού  και  ιδιαίτερα της νεολαίας με τα τοπικά προϊόντα  του νησιού και ιδιαιτέρα  το ελαιόλαδο.

Τα σπορέλαια   έχουν εισβάλει στο νησί, όπως διαπιστώνει κανείς από την παρουσία τους στα Σούπερ  Μάρκετ και στις Ταβέρνες, αλλά και σε νοικοκυριά του νησιού, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος αρχίζει να αδιαφορεί   και να ανοίγει την κερκόπορτα για την άλωση του νησιού και κατά επέκταση της Χωράς, από  τα ξένα προϊόντα και  πρότυπα..

Γιαυτό μια προσπάθεια προσέγγισης  όλου του πληθυσμού και ιδιαιτέρα της νεολαίας, που μπορεί και πρέπει να αρχίσει στα Σχολεία σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς, κρίνεται σήμερα επιβεβλημένη και απαραίτητη.   

Και οι Εκδηλώσεις αυτές πρέπει να αποτελέσουν το  εγερτήριο σάλπισμα  για μια γενικότερη  αντίδραση και αντίσταση  κάτω από τις εξελίξεις της σύγχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει όλους του τομείς και βέβαια τον τομές της Ελαιοκομίας που αποτελει βασικό πυλώνα η οικονομίας της Κρήτης.
 

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

08.30 Αναχώρηση Πούλμαν από  Parking  στη Μαρίνα Ρεθύμνου

09.30:Χρωμοναστήρι.Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς « Μύλος του Πρινάρη»

        και την  Μνημειακή Ελιά Χρωμοναστηρίου.

        Ενημέρωση από τον Ιδρυτή του Μουσείου κ. Μιχάλη Πριναράκη

10.00 -11.30: Ημερίδα στην Αίθουσα  της Βίλλας CLODIO -Χρωμοναστήρι

12.00:Μαρουλάς: Επίσκεψη στα Ελαιοτριβεία 16ου-19ου αιώνα  στον Μαρουλά.

        Ξενάγηση από τον Αρχαιολόγο   κ. Κώστα Γιαπιζόγλου

13.00: Χαμαλεύρι : Επίσκεψη σε Εγκαταστάσεις Ελαιοτριβείου  Ρωμαϊκών Χρόνων.

       Ξενάγηση από τους Αρχαιολόγους Νίκη Τσατσάκη & Επαμεινώντα Καπράνο

14.00:Καψαλιανά. Επίσκεψη στο  Μουσείο Ελιάς στα Καψαλινά.

Ενημέρωση από τον Ιδρυτή του Μουσείου κ. Μύρωνα  Τουπογιάννη.

14.30: Φιλοξενία Συνέδρων

ΗΜΕΡΙΔΑ:

Αίθουσα  Βίλλας CLODIO - Χρωμοναστήρι

Προεδρείο: Παπαδάκης, Μαρινάκης, Μανωλακάκης, Γεωργουλάκης, Κουτάντος

Συντονιστής: Γ.Μαρινάκης, Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ

10.00: Χαιρετισμοί.

10.15: Η Ελαιοκομία  στο Κοινωνικό και Φυσικό Περιβάλλον της Κρήτης.

          Μνημειακά ελαιόδεντρα.

          Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.

10.30:Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Ομοιότητες και Διαφορές.

         Χάρης Χαρωνίτης , Διατροφολόγος, Διαιτολόγος

10.45. Προτάσεις  για  ανάδειξη της  Ελιάς και  του Ελαιολάδου στα Σχολεία.

          - Αριστέα Βαμβακά,   Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Δ/θμιας Εκπ/σης

          - Κλεόνικος Σταυριδάκης, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής  Π/θμιας Εκπ/σης

      11.00.Συζήτηση ?Συμπεράσματα -Προτάσεις

 

Μετακίνηση με Πούλμαν

Η μετακίνηση των μετεχόντων στα σημεία της περιήγησης  (Χρωμοναστήρι, Μαρουλά, Χαμαλεύρι και Καψαλιανά)  θα γίνει  δωρεάν με   Πούλμαν του Δήμου Αρκαδίου που θα αναχωρήσει στις 08.30 ακριβώς  από το Parking στην Μαρίνα Ρεθύμνου όπου και θα επιστρέψει στις 17.00 περίπου το απόγευμα.

Στις εκδηλώσεις  μπορούν να συμμετάσχουν Εκπαιδευτικοί και των δυο βαθμίδων που επιθυμούν,  που πρεπει όμως να δηλωσουν την συμμετοχή τους στους Υπεύθυνους  Δ/θμιας Εκπ/σης τηλ. 28310 57 590  η Π/θμιας 28310 58277 το συντομότερο γιατί οι θέσεις στο πούλμαν είναι συγκεκριμένες και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. 
 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία