ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ 4 ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ 4 ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


10/3/10

Με το Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πουσσαίο, συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Θανάσης Καρούντζος, η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη- Ηλιάκη, ο Νομάρχης Χανίων, κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Παπαδάκης και ο Νομάρχης Λασιθίου, κ. Σήφης Αναστασάκης.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι στόχοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του νησιού για την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος αλλά και του τεράστιου πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει ολόκληρη η Κρήτη.  Οι Νομάρχες επεσήμαναν ότι με επιστολές τους προς την προηγούμενη Κυβέρνηση, είχαν τονίσει ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού και παρόλα αυτά ελάχιστα είναι αυτά που κατάφεραν να επιλυθούν.

 

Όλοι τους ανέφεραν στον κ. Πουσσαίο πως είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός αποτελούν αντικείμενα του ίδιου Υπουργείου. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκαν στο στόχο για τη μετάβαση από το μοντέλο της απόλυτης κυριαρχίας του μαζικού τουρισμού στην επέκταση του θεματικού τουρισμού, με νέες μορφές και σε μια εμπλουτισμένη, ποιοτική προσφορά υπηρεσιών, εμπειριών και πολιτιστικών γεγονότων που ικανοποιεί ποικίλα ενδιαφέροντα για 12 μήνες το χρόνο.

 

Μάλιστα η κ. Σχοιναράκη ανέφερε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πράσινη ανάπτυξη του Νομού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου έχει επεξεργαστεί πιλοτικό πρόγραμμα για βιώσιμο τουρισμό που περιλαμβάνει δράσεις αναβάθμισης της ποιότητας και του περιβάλλοντος, δράσεις ενθάρρυνσης υψηλής ποιότητας βιώσιμου τουρισμού, δράσεις για την ανάδειξη  της τοπικής ταυτότητας, δράσεις για την εφαρμογή  υποχρεωτικών κανόνων ενεργειακής  βιωσιμότητας και δράσεις παιδείας με στόχο την ανάπτυξη τουριστικής και περιβαλλοντικής  συνείδησης και ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων για την υλοποίησή του.

 

Τόνισε ότι χρειάζεται μια άλλη στρατηγική για τον τουρισμό, στην κατεύθυνση της σταδιακής αλλά ταχείας επέκτασης από το μαζικό, παραθεριστικό και επομένως εποχικό τουρισμό, προς το θεματικό τουρισμό, σε μια εμπλουτισμένη, ποιοτική προσφορά που ικανοποιεί ποικίλα ενδιαφέροντα για 12 μήνες το χρόνο και αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θεματικού τουρισμού τα οποία αποτελούν στόχο:

 • Άρτια γενική υποδομή για προσπέλαση στους τουριστικούς τόπους (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, συγκοινωνιακό δίκτυο, σήμανση κλπ.), καθώς και άφθονη παροχή ενέργειας και σύγχρονη επικοινωνιακή υποδομή.

 • Συμπληρωματική τουριστική υποδομή (γήπεδα γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις αθλητικού-προπονητικού τουρισμού, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, κέντρα θαλασσοθεραπείας, άλλα κέντρα ευεξίας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, θρησκευτικός τουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός κ.λπ.),

 • Υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μαζί με άλλες εγκαταστάσεις φιλοξενίας όπως ήπιας μορφής αγροτουριστικές μονάδες και εγκαταστάσεις οικοτουρισμού, που προάγουν τον τουρισμό της ενδοχώρας.
   
 • Τουριστική παιδεία και συνείδηση για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, και άρτια εκπαίδευση, κατάρτιση και μετεκπαίδευση για όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό.

 • Παράλληλα, απαιτείται η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής συμπεριλαμβανομένης και της γαστρονομικής παράδοσης και διατροφής  και η προσφορά τους ως τουριστικών πόρων.

 • Στήριξη ιδρυμάτων εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ενυδρείο, που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και συνδυάζουν με πρότυπο τρόπο εκπαίδευση, ψυχαγωγία και τουρισμό.

 

Τέλος η κ. Σχοιναράκη αναφέρθηκε στους ειδικούς στόχους της Νομαρχίας Ηρακλείου στον τομέα του πολιτισμού, οι οποίοι είναι:

 

 • Η συντήρηση, αποκατάσταση, ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νομού μας (Κνωσός, Φαιστός, Αρχάνες, Μάλια κλπ.) με τρόπο αντάξιο της σημασίας τους και η ένταξή τους σε αρχαιολογικά-περιβαλλοντικά ή θεματικά πάρκα.
 • Η ολοκλήρωση μικρών και μεγάλων έργων του τομέα και ιδίως της επέκτασης και επανέκθεσης του Μουσείου Ηρακλείου και της δημιουργίας του Μουσείου Μεσαράς.
 • Η στήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και άλλων χώρων πολιτισμού για  την ολοκλήρωση , τον εξοπλισμό και τη λειτουργία τους.
 • Η σύνδεση του πολιτισμού με την καθημερινότητα του πολίτη και η μέσω αυτής βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής.

 

Επιπλέον αναφέρθηκε σε θέματα που σχετίζονται με:

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 
 • Περιβαλλοντικό Αρχαιολογικό Πάρκο Κνωσού - Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων
 • Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού 
 • Βυζαντινό Μουσείο 
 • Ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων Μεσαράς
 • Αρχαίο Θέατρο Γόρτυνας
 • Μουσείο Μεσαράς 
 • Ένταξη Μνημείων στο ΕΣΠΑ (2007-2013)
 • Επιχορήγηση Συμφωνικής Ορχήστρας Ν.Α.Η.

 



« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία