Περί πεδίου βολής ... ο λόγος!

Εκτύπωση

Περί πεδίου βολής ...
ο λόγος!

  • Κουμπές ώρα μηδέν!

     10/3//10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Σήμερα φίλοι αναγνώστες θα σας προβάλω ένα φανταστικό σενάριο με ρεαλιστικά όμως παράγωγα για το δικό μας εδώ, το Ρέθυμνο.

Φανταστείτε λοιπόν ότι αποφασίσατε να πάτε για διακοπές στο Ισραήλ. Επιλογή σας το Τελ α Βιβ.
Όμως οι φίλοι σας προσπαθούν να σας αποτρέψουν δεδομένου του υψηλού δείκτη κινδύνου που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω των εσωτερικών τους προβλημάτων με την γείτονα Παλαιστίνη. Εκρήξεις βομβών, δολιοφθορές και πυροβολισμοί (κρατήστε το πυροβολισμοί!!) είναι τα στοιχεία που επικαλούνται οπι φίλοι σας στην προσπάθεια να να αποτρέψουν από αυτό το ταξίδι.

Εσείς όμως ... πάτε! Φθάνετε στη πόλη και πηγαίνετε στο ξενοδοχείο που σας έχει κλείσει ο ταξιδιωτικός σας πράκτορας.
Ξαφνικά το επόμενο πρωί και ενώ κοιμάστε γαλήνια, πετάγεστε έντρομος από το κρεβάτι αφού μπαράζ πυροβολισμών ακούγονται στη περιοχή.
«Παναγία μου ... » αναφωνείτε και μια αστραπιαία & ενστικτώδη κίνηση φοράτε τα ρούχα σας, βάζετε τα ρούχα σας όπως-όπως στην βαλίτζα σας και κουτρουβάλα τα σκαλιά φθάνετε στη ρεσεψιόν όπου ζητάτε το λογαριασμό και ένα ταξί για το αεροδρόμιο. Σας ρωτά ο υπάλληλος. «Μα τι συμβαίνει;» του απαντάτε έντρομος εσείς. «Μα δεν ακούς Χριστιανέ μου τους πυροβολισμούς ή έχεις εθιστεί σε αυτά

Και ο υπάλληλος της ρεσεψιόν βέβαια σας απαντά, «... μα κύριε είναι από το γειτονικό στρατόπεδο. Κάνουν εκπαιδευτικές βολές στο πεδίο βολής. Δεν είναι τίποτα, μην ανησυχείτεΒέβαια εσάς η καρδιάς σας και δεδομένου του ιστορικού της περιοχής, εύλογα έχει πάει στη «κούλουρη» και η αναστάτωση παίρνει τη σειρά της.
Αυτό φίλοι αναγνώστες είναι λοιπόν το φανταστικό μας σενάριο.

Στο δια ταύτα

Πάμε όμως στα δικά μας εδώ στο Ρέθυμνο;
Ανοιξιάτικο Σάββατο πρωί και πολλά τα ξενοδοχεία στη περιοχή του Κουμπέ, δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου. Και ξαφνικά το 547 Τάγμα Πεζικού ρίχνει βολές στο πεδίο βολής που ακουστικά, βρίσκεται στη καρδιά της ευρύτερης περιοχής.
Και οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι:

  • Σας αρέσει αυτό;
  • Μας τιμά το γεγονός ότι μια τουριστική αλλά και άκρως αστική περιοχή όπως ο Κουμπές, ενοχλείτε σχεδόν κάθε βδομάδα, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες από τέτοιες ομοβροντίες βολών;
  • Πως φαντάζεστε ότι ξυπνούν οι δικοί μας τουρίστες όταν ξαφνικά τους πιάνει καρδιακό επεισόδιο, ακούγοντας έντρομοι τους πάμπολλους πυροβολισμούς να πέφτουν στη περιοχή που επέλεξαν να διαμείνουν και θυμούνται τους δικούς τους φίλους που τους είχαν κάνει λόγο για την «αγάπη» των Κρητικών, ... στα όπλα;

Ίσως κάποτε όταν στήθηκε το πεδίο βολής στο Κουμπέ (χώρος στρατοπέδου), η περιοχή να ήταν επαρχία ή εξοχή, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τα «άγρια να διώξουν τα ήμερα»!

Ο Κουμπές είναι μια περιοχή εντελώς αστική, με χιλιάδες κατοίκους και αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, με δεκάδες τουριστικά καταλύματα και ισόποσες επιχειρήσεις εστίασης & αναψυχής.
Οι εν λόγω βολές ακούγονται από το κέντρο της πόλης και την Φορτέτσα μέχρι το
... πουτ δε κοτ, ντάουν!!
Βιολί Χαράκι και το Ατσιπόπουλο.
Όταν ξεκινούν οι βολές όλοι ανεξαιρέτως, αρχικά αναρωτιόμαστε για το αν οι πυροβολισμοί προέρχονται από μάχη αστυνομικών με παρανόμους ή ακόμα και από μπαλωθιές, μέχρι να εξακριβώσουμε ότι όντως προέρχονται από το πεδίο βολής και πρόκειται για εκπαιδευτική άσκηση.

Και αναρωτιέμαι! Όταν ήμουν πριν από πολλά χρόνια φαντάρος στη Τρίπολη, διανύαμε 12 χιλιόμετρα πεζοπορίας για να πάμε στο πεδίο βολής που συνήθως όλα αυτά τα «πεδία» βρίσκονται σε ορεινούς όγκους και κυρίως απομονωμένους!
Η πεζοπορία άλλωστε ήταν και μέρος της άσκησης των φαντάρων μας.

Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο, οι σημερινοί φαντάροι στο Ρέθυμνο να ξυπνούν από τα κρεβάτια τους και να διανύουν ελάχιστα μόνο μέτρα για να ασκήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των βολών τους.
Το πεδίο βολής στους Αρμένους λόγω της αστικής ανάπτυξης που παίρνει σταδιακά η μείζονα περιοχή, έπαυσε να λειτουργεί έπειτα από αγώνες των κατοίκων σε συνεργασία με τους πολιτικούς μας.
Και είναι θυμόμαστε όλοι, στους Αρμένους σε μια περιοχή η οποία ΘΑ αναπτυχθεί αστικά, στο εγγύς μέλον.
Ο Κουμπές που είναι ήδη ανεπτυγμένος και σε εντονότατο βαθμό, ... "Τι όμως  εκεί;"

Αναρωτηθείτε λοιπόν αν πρέπει να κωφεύουμε σε ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα ή αν θα πρέπει να επιβάλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την «πεπατημένη», αυτό δηλαδή που συμβαίνει σε άλλες κοινωνίες, είτε της υπόλοιπης Ελλάδας είτε των προηγμένων κοινωνιών και αναφέρομαι στις Ευρωπαϊκές χώρες που ο στρατιώτης μπαίνει στα Ρέο (οχήματα) και μεταβαίνει στα απομακρυσμένα από τον κόσμο και τα παιδιά, πεδία βολών για την στρατιωτική τους εκπαίδευση.

Ας βάλουμε λοιπόν ένα τέλος σε αυτό τον τραγέλαφο και ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ας αναλάβει και η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την πολιτική μας ηγεσία το θέμα και ας κάνουν πράξη την λαϊκή εντολή που αποδεδειγμένα ζητά δια βοής, την απομάκρυνση του πεδίου βολής από τα δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου.

Έλεος πια ... λέω εγώ!!

Με τσι γειές μας ...

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία