Οδοιπορικό στην Μονή-Σχολή Ασωμάτων, της Μόνικας Ζουγανέλη

Εκτύπωση

Οδοιπορικό στην Μονή Ασωμάτων

 

9/3/2010


της Μόνικας
Ζουγανέλη
Μετά από μία βόλτα σε όλες σχεδόν τις πρώην επαρχίες του νομού Ρεθύμνης επιστρέφουμε και πάλι στην επαρχία Αμαρίου για ένα ακόμα οδοιπορικό.

Αυτή τη φορά,φτάνουμε στην Μονή Ασωμάτων ή Σχολή Ασωμάτων όπως συνηθίζεται να λέγεται.
Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό, την Σχολή Ασωμάτων, πλούσιο σε ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές,  όπου παλαιότερα ήταν γνωστή σαν αγροτικό εκπαιδευτικό κέντρο όπου λειτουργούσε και η Γεωργική Σχολή.

 

Η θέση της μοναδική. Στο κομβικό σημείο που τοποθετείται μπορείς να οδηγηθείς σε όλα τα χωριά της επαρχίας. 36 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου στη διαδρομή προς Αμάρι χάνεσαι στην ομορφιά. Η Σχολή Ασωμάτων βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας του Αμαρίου και κυριολεκτικά είναι αυτή που κρατά ζωντανούς τους παλμούς της κοιλάδας.

 

Στον Ασωμαθιανό κάμπο δεσπόζει το άλλοτε Μοναστήρι που ήταν αφιερωμένο στους Ταξιάρχες. Η βυζαντινή μονή Ασωμάτων άκμασε κατά την ύστερη ενετοκρατία και την τουρκοκρατία ενώ στα μέσα του εικοστού αιώνα μετατράπηκε σε Γεωργική Σχολή. Σήμερα επανιδρύεται και αποκαθίστανται κτιριακά για να επαναλειτουργήσει. Στις εγκαταστάσεις της Σχολής στεγάζεται το ερευνητικό κέντρο (ΕΘΙΑΓΕ), με δραστηριότητες στην βελτίωση της ντόπιας ράτσας προβάτων.

Δυτικά του οικισμού βρίσκεται ο εντυπωσιακός σταυροειδής βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να «μυρίσει» την φύση, να αναπνεύσει οξυγόνο, να γευτεί Κρητικές γεύσεις και φυσικά να φιλοξενηθεί «αμαριώτικα». Παραδοσιακό μαγαζί με καφέ και φαγητό στην διακλάδωση αλλά και μια καινούρια ιδέα η αγροτοτουριστική μονάδα γνωστή σε όλους ως «Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ» θα καλύψει σίγουρα και τα πιο «καλομαθημένα και απαιτητικά» γούστα.

 

Το Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ, συνολικής εκτάσεως 53 στρεμμάτων περιλαμβάνει 5 επιπλωμένες κατοικίες, ταβέρνα-καφενείο, πισίνα, καθώς και γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί χώροι του κτήματος μπορούν να διατεθούν για κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις. Αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για μονοήμερες αποδράσεις, όσο και για παραμονή όλες τις εποχές του χρόνου. Οι περιφραγμένοι κήποι δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για οικογένειες με παιδιά, ενώ στην ταβέρνα σερβίρονται Κρητικές και αμαριώτικες συνταγές μοναδικής νοστιμιάς, χάρη στα αγνά ντόπια προϊόντα και τα άνυνδρα φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποιούνται.

Το κτήμα «Πάνακρον» ως υφιστάμενη διαδημοτική επιχείρηση αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα ενός ευρύτερου δημοτικού σχεδίου όπου σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αγροτουριστικά καταλύματα της περιοχής και βέβαια την νέα πρωτοποριακή κατασκηνωτική μονάδα του Μέρωνα υψηλής ποιότητας δύναται αναβαθμίσουν τη περιοχή σε ένα νέο οικοτουριστικό πόλο.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τι ήταν πριν μερικά χρόνια το Καρπενήσι, η ορεινή Ναυπακτία, τα Τρίκαλα Ορεινής Κορινθίας, το Μέτσοβο και τόσα άλλα μέρη που σήμερα σφύζουν από εναλλακτικό τουρισμό. Πριν από κάποια χρόνια όμως ήταν περιοχές με όμορφα χωριά όπως το Αμάρι, παραδοσιακά καπηλειά όπως και στ΄Αμάρι, απείρου κάλους ομορφιές, όπως και - στο Αμάρι!
Έτσι λοιπόν ο νομός Ρεθύμνου έχει και το δικό του - Καρπενήσι, στο Αμάρι.
Σε συνδυασμό με την νέα λίμνη Αμαρίου (Φράγμα Ποταμών) που προσφέρει απίστευτες δυνατότητες και με λίγη προσπάθεια από γόνιμα μυαλά που θα δώσουν την ευκαιρία και τα κατάλληλα «εργαλεία» στους ντόπιους, η επαρχία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πυρήνα αγροτουρισμού, προσφέροντας πάμπολες, εναλλακτικής μορφής τουριστικές δραστηριότητες, σχέδιο που θα δώσει μια νέα πνοή στην πρώην επαρχία Αμαρίου αλλά και στο Νομό γενικότερα, προσελκύοντας χιλιάδες ημεδαπούς και ξένους επισκέπτες.

Ένας τόπος ευλογημένος, ένας τόπος που τον αγάπησε ... ο Θεός!!
Δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε προς το Αμάρι και σίγουρα θα ανταμειφθείτε.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία