ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ κ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Εκτύπωση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ κ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

8/3/10
της Γιώτας Μαστάθη


Επίσκεψη στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτων από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα έκανε ο βουλευτής κ. Σταυρός Αρναουτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο κτίριο που στεγάζει τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

Εισηγητής ήταν ο κ. Βαονάκης, γραμματέας του γραφείου του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο ο οποίος άνοιξε τη συνέντευξη ως εξής:
«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Υπουργό που έχει έρθει αυτή τη στιγμή μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης για τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν. Θα γίνει μια ενημέρωση στα ΜΜΕ εδώ στην Κρήτη, με αυτή την συνέντευξη τύπου.

Πρέπει να τονίσω 2 πράγματα και θα παραδώσω το λόγο. Ξέρουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, ζούμε μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Δυστυχώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε μεσοπέλαγα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και πλήρωμα καλό και καπετάνιος καλός για να το προσαράξει ήρεμα στον όρμο. Σίγουρα τα μέτρα είναι επώδυνα, σκληρά και άδικα, ο πολίτης όμως έχει κατανόηση, αλλά θα πρέπει παράλληλα και με τα μέτρα που λήφθηκαν, σύντομα να φτάσουμε και στο δεύτερο πυλώνα που λέγετε αναπτυξιακή πορεία. Τότε θα ανασάνει ο πολίτης.

Δυστυχώς η Ελλάδα αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο για αυτό και τα χτυπήματα αυτά τα λυσσαλέα. Θα ήθελα να τονίσω δυο πράγματα όσο αφορά τα άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πορεία αυτή, σίγουρα τα μέτρα δεν αντιπροσωπεύουν και δεν αντικατοπτρίζουν το ιδεολογικό του στίγμα, είναι αναγκαίο όμως.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι αυτή τη στιγμή οι φταίχτες και οι εγκαταλείψαντες προσπαθούν με αστείες δικαιολογίες και επιχειρήματα να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια τους. Το μεγάλο παράπονο όμως είναι από τα κόμματα της αριστεράς τα οποία δεν εκσυγχρονίζονται.

Καλώς ορίζω πάλι τον Υπουργό και του παραχωρώ το λόγο»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος ανέπτυξε την πλευρά του κόμματος του για τα μέτρα αλλά και όσα έχουν κάνει σαν κυβέρνηση το τελευταίο 5μηνο.
«Να ευχαριστήσω το γραμματέα και όλους εσάς με  την παρουσία σαν και να σας ενημερώσω ότι βρισκόμαστε σήμερα στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της εξόρμησης όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα για να ενημερώσουμε για τα μέτρα που έχουν παρθεί και να αναφερθούμε και στο 5μηνο που είμαστε κυβέρνηση, τι έχουμε κάνει.

Έχουμε πάρει μέτρα δίκαια, δύσκολα μέτρα που πλήττουν διάφορες ομάδες πληθυσμού αλλά είναι αναγκαία. Σε 5 μήνες κυβέρνησης δίνουμε καθημερινά μάχη μεγάλη όχι για το μέλλον της χώρας αλλά για το παρόν. Μια μάχη για να αποκτήσουμε ξανά αξιοπιστία στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μάχες που ο πρωθυπουργός μέσα από τη διεθνή παρουσία του έχει αποδείξει ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει πάλι αξιοπιστία.

Αυτά που παραλάβαμε ήταν ένα χρέος 300δις ευρώ, ένα έλλειμμα 12.7% του ΑΕΠΠ, όταν το 10/2009 η ΝΔ έστελνε παραποιημένα στοιχεία στην ΕΕ για το ύψους του ελλείμματος.

Ζητούσαμε από το 2/2009 εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας, για να σταματήσει η αναξιοπιστία της χώρας και να βρούμε ένα αποτέλεσμα διαφορετικό από αυτό που βρήκαμε τον 10/2009.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και φτάσαμε να παραλάβουμε χρέη και καθημερινά όλοι όσοι είμαστε στα υπουργεία, βλέπουμε τη μεγάλη διαφορά.Για αυτό προχωρούμε στις αλλαγές, προσπαθούμε να βάλλουμε τις μεγάλες βάσεις για να ξεφύγουμε από την κρίση.

Καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που άφησε ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ αλλά η Ελλάδα που μπήκε με το σπαθί της στην ΕΕ.Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και όχι απέναντι.

Αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε πράξη, το επίδομα αλληλεγγύης, η επιστροφή ΦΠΑ. Γίνετε μια αναδιανομή του πλούτου από της μεγάλες επιχειρήσεις, για μια μικρή ανακούφιση.

Η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Πήραμε απόφαση να κλείσει ο αναπτυξιακός νόμος και το επόμενο 3μηνο θα αξιολογηθούν οι καταστάσεις.Η ανάπτυξη της χώρας θα γίνει μέσα από τους πόρους, εξασφαλίζοντας το ποσοστό της Ελλάδας για το ΕΣΠΑ.

Η προσπάθεια μας είναι να μπορέσουμε να καταφέρουμε από την ΕΕ εξασφαλίση δανείων με τους ιδίους όρους και επιτόκια ώστε να καλυφθούν όλες οι δαπάνες για το κράτος.

Όσο αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο θα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντας, οι offshore εταιρίες και όχι οι συνήθεις ύποπτοι(συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι) αφού το νομοσχέδιο προσπαθεί να στηρίξει το χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, παρόλα ταύτα αναγκαία, που αν δεν τα πάρουμε, η χώρα θα οδηγηθεί σε καταστάσεις που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί.

Μπορούμε να δώσουμε μάχη και θα το κάνουμε. Με τον Γ. Παπανδρέου, όλους εμάς αλλά και όλους εσάς, για να φτάσουμε στη Ελλάδα των αξιών, την χώρα που έχουμε ονειρευτεί.Ο πρωθυπουργός μπορεί και θα δώσει λύσεις

Μια σύντομη ομιλία είχε και ο κ. Μανώλης Όθωνας, βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ:
"Θέλω να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια που κάνουμε το Σ/Κ να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες, με μια πολιτική μη συμβατή με το πολιτικό πλαίσιο της παράταξης μας, σε πολλά από τα επιμέρους σημεία των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

Ο λόγος που μιλάω είναι για να σταθώ στο σημείο ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αναλογικά και δίκαια όσο θα θέλαμε και όσο οι ιδεολογικές μας παρακαταθήκες επιβάλλουν. Όμως υπάρχουν μια σειρά μέτρων που εξαντλούν κάθε περιθώριο αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναλογικότητας και επιμερισμού του βάρους, τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε και νομίζω ότι κωδικοποιημένα και ευσύνοπτα το έκανε ο κ. Αρναουτάκης.

Στην προσπάθεια επιμερισμού του βάρους έχουν γίνει οι αλλαγές:

  • έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Επιβολή έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία
  • Επιβολή 1% εισφορά για εισοδήματα πάνω 100 χιλ ευρώ
  • Μόνο για το 2010 ο συντελεστής αυξάνεται από το 40% στο 45% για εισοδήματα πάνω από 100χιλ. ευρώ
  • Εισφορά 2% για τα μεγάλα ακίνητα πάνω από 5εκ. ευρώ
  • Καθιερώνετε ο φόρος ακίνητης περιουσίας ως πάγιο μέτρο
  • Καταργείτε το ΕΤΑΚ
  • Φορολογία των offshore εταιριών και τα ακίνητα τους
  • Φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας και το εισόδημα από του εμπορικού τύπου δραστηριότητες ακόμα και μη κερδοσκοπικές. Γίνετε προσπάθεια διασταύρωσης στοιχειών, θέσπισης τεκμηρίων για να ανακαλύψει τον κρυμμένο πλούτο που αποτελεί την μεγάλη πηγή πόρων
  • Τέλος υπεβλήθη τέλος ραδιοσυχνοτήτων 2% το οποίο τόσο ήταν μέχρι το 2004 και η ΝΔ το κατέβασε στο 0,1% και εμείς το γυρίσαμε.

 

Γνωστό είναι ότι με τον πολιτικό συμβολισμό που εμπεριέχει μπαίνει ένα συνολικό πλαίσιο περιστολών και αναπροσαρμογής των αμοιβών από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, τον προέδρων, βουλευτών και όλων το προσώπων που χορηγούνται από το κράτος.

Όλες οι επιτροπές του δημοσίου γίνονται μη αμειβόμενες και θα γίνουν στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας.

Καταργούνται τα bonus σε όλους τους τομείς και ουσιαστικά απαγορεύονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή είναι μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση της οικονομίας. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο που δυστυχώς δεν μας δόθηκε για αυτό τα μέτρα τώρα είναι άμεσα και σκληρά.

Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν ντρεπόμαστε για τίποτα και για αυτό βγήκαμε σε όλη την Ελλάδα, να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια, να ακούσουμε την κριτική του, να αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας και να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση μας σε αυτό το δύσκολο ανηφορικό δρόμο που θα βγάλει στο ξέφωτο ξανά την πατρίδα μας γιατί εμείς είμαστε η παράταξη της αξιοπρέπειας, της ευθύνης.Για να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια χώρα που δεν ντρεπόμαστε που είμαστε πολίτες της."

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις στον κ. Αρναουτάκη από την πλευρά των ΜΜΕ

Όσο αφορά τον τουρισμό και το Ρέθυμνο ο κ. Αρναουτάκης είπε:
"Μέσα από το σχεδιασμό του περιφερειακού προγράμματος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προτάσεις για τα έργα προσπελασιμότητας για τα σχολεία από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης από πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων.  

Για το Ρέθυμνο ειδικά υπογράψαμε με τον κ. Όθωνα τη μελέτη του αρχαιολογικού μουσείου ύψους 1εκ. ευρώ., επίσης ξεμπλοκάραμε τη διαδικασία για το βιολογικό του δήμου Ρεθύμνου και μέσα από τα μεγάλα έργα από τα τομεακά προγράμματα, είχαμε προγραμματίσει μια επίσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου υποδομών με τους κ.κ. Ρέππα, Μακριώτη, Σιφουνάκη λόγω όμως του νομοσχεδίου δεν ήρθαν στο Ρέθυμνο αλλά θα έρθουν 18 ? 19 /3.

Επίσης μέσα στο Μάρτη ανακοινώνουμε πάλι τη συνεργασία με βουλευτές όλης της Κρήτης, με νομάρχες, δημάρχους ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για όλη την Κρήτη από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κι το οποίο θα ανακοινωθεί έως το τέλος Μάρτη, ύψους 120εκ. ευρώ.

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση είμαστε σε συζητήσεις μη ακόμα ανακοινώσιμες, με την επιτροπή, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να βρούμε μια πηγή χρηματοδότησης για την αγορά του πλοίου."

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης μετά από ερώτηση για τον ιδιωτικό τομέα και τα μέτρα οικονομικής φύσης αν ληφθούν απάντησε: ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν υπάρχει λόγος να κάνει περικοπές σε οτιδήποτε. Τα μέτρα αφορούν το δημόσιο και αν γίνουν εκεί περικοπές δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η αγορά.

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία