Νέα πειρατική επίθεση στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Κρήτη Επισκοπή» στον κόλπο του Aντεν.

Εκτύπωση

Νέα πειρατική επίθεση τη παρασκευή 2/01/2008 το πρωί στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Κρήτη Επισκοπή»  στον κόλπο του Aντεν.

 

Απετράπη απόπειρα κατάληψης ελληνικού δεξαμενόπλοιου  από πειρατές στον Κόλπο του Αντεν. Η απόπειρα έγινε στο δεξαμενόπλοιο "Κρήτη Επισκοπή", με σημαία Ελλάδας και πλοιοκτησία του Ομίλου AVIN / ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ.
Δυο φορές οι πειρατές προσπάθησαν να καταλάβουν το πλοίο αλλά απέτυχαν. Στο πλοίο επιβαίνουν 29 ναυτικοί, εκ των οποίων οι 6 Έλληνες και είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων στην οποία συμμετέχουν παράγοντες του ΥΕΝ, του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών καθώς και οι διεθνείς Φορείς καταπολέμησης της πειρατείας.

Πρώτο θύμα πειρατικής επίθεσης για το 2009 ήταν το φορτηγό πλοίο Blue Star, με πλήρωμα 28 άτομα. Το πλοίο μετέφερε 6.000 τόνους λιπάσματος και δέχθηκε επίθεση από 15 Σομαλούς πειρατές οι οποίοι κατέλαβαν το πλοίο και το μεταφέρουν προς τις ακτές της Σομαλίας.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την πρώτη κιόλας στιγμή ενεργοποίησε τους μηχανισμούς εκείνους που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας σε ελληνικά εμπορικά πλοία που αντιμετωπίζουν προβλήματα με πειρατικές επιθέσεις.
Αναλυτικά, σε ανακοίνωση του ΥΕΝ, αναφέρονται τα εξής για το περιστατικό

"Κανένας ναυτικός του «Κρήτη Επισκοπή» δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
  Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του από τον Κόλπο του Άντεν με προορισμό τον Πειραιά?" Αυτό επισημαίνει η διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου AVIN, σε ανακοίνωση της, στην οποία τονίζει τόσο την άμεση αντίδραση του πληρώματος στις δύο επιθέσεις που δέχθηκε, όσο και την άμεση αντίδραση του ΥΕΝ, αλλά και της ναυτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται και επιχειρεί στον Κόλπο του Άντεν.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της AVIN αναφέρονται τα ακόλουθα : Σήμερα την 2 Ιανουαρίου 2009  και περί ώρα 07:50 GMT (09:50 Greek time) το υπό ελληνική σημαία πλοίο μας KRITI EPISKOPI  ενώ έπλεε σε έμφορτη κατάσταση από το Kharg Island του Ιράν πρός τους Αγίους Θεοδώρους στην Ελλάδα, ευρισκόμενο σε θέση Πλάτος 13 42 B και Μήκος 050 38 A στον κόλπο του Άντεν, δέχτηκε εππιθεση απο οπλισμένους Σομαλούς πειρατές.

Η επίθεση συνίστατο από δύο προσπάθεις των πειρατών για επιβίβαση στο πλοίο, με 3 ταχύπλοα οπλισμένα με πυροβόλα όπλα και ρουκέτες.

Οι προσπάθειες των πειρατών απέτυχαν χάρη:

1)Στους ελιγμούς αποφυγής του πλοίου και στις προσπάθειες του πληρώματος με μάνικες πυρκα?άς κ.λ.π. σύμφωνα με το σχέδιο αποφυγής εκτάκτων καταστάσεων της εταιρίας.
2)Στην γρήγορη επέμβαση από ένα ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος και μίας δανέζικης φρεγάτας των δυνάμεων της Στρατιωτικής Επιχείρησης «ATALANTA» της Ε.Ε.
3)Στις συντονισμένες ενέργειες των κέντρων διαχείρισης κρίσεων της διαχειρίστριας εταιρίας (AVIN INTERNATIONAL S.A.), του θαλάμου επιχειρήσεων ΥΕΝ και του κέντρου επιχειρήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων της περιοχής.

Δ
εν υπάρχει κανένας τραυματισμός και όλο το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του, δεν υπάρχει ρύπανση ούτε και ζημιές στο πλοίο.
Ο κίνδυνος έχει αποσοβηθεί, οι ναυτικοί μας είναι ασφαλείς και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του για τον λιμένα προορισμού του στην Ελλάδα.
Πηγή: TheSeaNation.gr


« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία