ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Εκτύπωση
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

2/3/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου και Υπεύθυνη Τομέα Τουριστικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη συνεχίζει τις επαφές της με τους τουριστικούς παράγοντες της χώρας στο πλαίσιο καταγραφής και ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά στην Ελλάδα.

Στην Κρήτη η κ. Κεφαλογιάννη ξεκίνησε τις επαφές της από το Νομό Ηρακλείου, όπου την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωση Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου και του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Νικηφόρος Λαμπρινός, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Θεόδωρος Μυλωνάκης και οι ξενοδόχοι, μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου κ.κ. Γιάννης Οικονόμου, Αλέξανδρος Κοτσιφάκης, Θέμις Μουντράκης, Μαριάννα Πατρονικόλα και Μανώλης Μανούσος.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη του νομού Ηρακλείου με επίκεντρο την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και προβολής του τοπικού τουριστικού προϊόντος στην διεθνή αγορά.

Οι τουριστικοί παράγοντες του Ηρακλείου ζητούν επίσης την προώθηση σειράς ζητημάτων και τη λύση χρόνιων προβλημάτων, που τους απασχολούν έντονα και εκκρεμούν αδικαιολόγητα ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι σήμερα από την Ελληνική Πολιτεία.

Ειδικότερα ζήτησαν τη σοβαρή και ταχεία προώθηση των διαδικασιών δημοπράτησης και κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, θέμα για το οποίο ήδη η κ. Κεφαλογιάννη έχει ασκήσει πιέσεις μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή των Ελλήνων.

Επίσης, ζήτησαν να χρηματοδοτηθούν έργα λειτουργικών και αισθητικών παρεμβάσεων στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», το οποίο παρουσιάζει πολλά προβλήματα και ελλείψεις ως προς την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Κρήτης.

Παράλληλα οι τουριστικοί φορείς του Ηρακλείου κάνουν λόγο για υπέρμετρη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του μοναδικού στον κόσμο Μουσείου του Μινωικού Πολιτισμού, το οποίο δεχόταν περίπου 450.000 επισκέπτες ετησίως. Συγκεκριμένα, ενώ η επέκταση και η ανακαίνιση του Μουσείου ολοκληρώθηκε, δεν έχει προχωρήσει η αναγκαία μουσειολογική μελέτη, με αποτέλεσμα το έργο να μην προχωρά, γεγονός που δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στην προσέλκυση τουριστών στο Ηράκλειο και γενικότερα στην πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ζωή της πόλης και του νομού.

Ακόμα τέθηκε το ζήτημα της βελτίωσης των οδικών αξόνων του νομού και της ανάγκης εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ, το αίτημα ίδρυσης και λειτουργίας τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ζήτησαν την εκπόνηση πιλοτικού - επιχειρησιακού σχεδίου «αναγέννησης» του τουριστικού προορισμού της περιοχής των Μαλίων, την ολοκλήρωση της τουριστικής Μαρίνας Μαλίων και την κατασκευή cruise terminal στο λιμάνι Ηρακλείου.

Συζήτηση έγινε επίσης για ζητήματα όπως η αυξημένη φορολογία προς τις τουριστικές επιχειρήσεις με έμφαση στα υψηλά ποσά που αναγκάζονται να πληρώνουν στην ΑΕΠΙ για πνευματικά δικαιώματα χρήσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη εκπόνησης σχεδίου διαχείρισης κρίσεων Ελληνικού Τουρισμού, ώστε να υπάρχει κατάλληλη ετοιμότητα αντιμετώπισης οποιουδήποτε ζητήματος προκύψει στο μέλλον και απειλήσει τον τουριστικό προορισμό της Κρήτης και της Ελλάδας ευρύτερα.

Η κ. Κεφαλογιάννη κατέγραψε όλα τα αιτήματα και τα ζητήματα που ετέθησαν από τους τουριστικούς φορείς του νομού Ηρακλείου, τα οποία και θα προωθήσει αρμοδίως ζητώντας την επίλυση τους από την Ελληνική Πολιτεία. Παράλληλα ευχαρίστησε τους φορείς για τη συνεργασία, η οποία και θα συνεχιστεί με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στον τουριστικό τομέα.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Με την ευκαιρία έναρξης των επαφών της με τους τουριστικούς παράγοντες της Κρήτης, η κ. Κεφαλογιάννη προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, απαντώντας σε ερωτήσεις που της ετέθησαν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 στο Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι  «με την ανάληψη του πολύ σημαντικού τομέα ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, έχω ξεκινήσει επαφές με όλους τους φορείς  τουρισμού της χώρας σε κεντρικό και  περιφερειακό επίπεδο.

Στην Κρήτη είχα ήδη συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου και τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ηρακλείου ενώ σύντομα θα έχω συνάντηση και με τους τουριστικούς φορείς στο Ρέθυμνο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σοβαρή έλλειψη προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας, απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ κατά της Κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό. Δήλωσε ότι «σε λίγο καιρό ξεκινάει η τουριστική σαιζόν η οποία ουσιαστικά πάει στον αυτόματο πιλότο. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα και εννοώ ότι δεν έχει ξεκινήσει καν μια διαφημιστική καμπάνια! Το μόνο που είναι σε εξέλιξη είναι μια ανακοίνωση για κλείσιμο γραφείων του εξωτερικού, τα οποία λειτουργούν ως πρεσβευτές τη Ελλάδας στις χώρες, που μας ενδιαφέρει να προσεγγίσουμε και δεν έχουμε ακούσει τίποτα σχετικά με τα μέτρα στήριξης του τουρισμού. Εμείς ως κυβέρνηση  όταν ξέσπασε η κρίση ανακοινώσαμε μέτρα, τα οποία ήταν σε συνεννόηση με τους φορείς του τουρισμού και τα οποία ανακούφισαν τους επιχειρηματίες και μάλιστα μας έδωσαν τη δυνατότητα το 2009 να είναι μια τουριστική χρονιά που δεν πήγε τόσο άσχημα όσο ήταν οι αρχικές προβλέψεις.»

Η κ. Κεφαλογιάννη συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχουμε από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καμία ενημέρωση σε σχέση με τα μέτρα αυτά, αν πρόκειται να τα προωθήσουν , αν θα τα επεκτείνουν, όπως έχουν ζητήσει οι φορείς και είμαστε στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ άσχημη, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στις δαπάνες, όμως, όπως ξέρουμε όλοι ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα και προφανώς δεν μπορούμε να την έχουμε στο σκοτάδι, να την τρέχουμε χωρίς στρατηγική και δυστυχώς πέντε μήνες σχεδόν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ να μην έχουμε καμία πρόταση από τη δική τους πλευρά σε σχέση με τον τομέα τουριστικής ανάπτυξης.

Εμείς έχουμε καταθέσει ερωτήσεις στη Βουή για τις οποίες ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση, τόσο για τα γραφεία του εξωτερικού και την πρόθεση να τα κλείσουν, με ποια κριτήρια θα κλείσουν όσο και σε σχέση με τη διαφήμιση η οποία ουσιαστικά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, αν και η διαφημιστική δαπάνη βρίσκεται στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο, προβλέπεται δηλαδή και ήδη έχει ψηφιστεί.».

Επίσης η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην ερώτηση της για την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου σε όσους είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδοτήσεων αγοράς νέων τουριστικών λεωφορείων αλλά και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μείωση του ποσού επιδότησης του κοινωνικού τουρισμού επισημαίνοντας, ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο, το οποίο ανακούφισε αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα από μόνοι τους να κάνουν διακοπές και είναι αδικαιολόγητο να περικόπτουν φέτος κατά διακόσιες χιλιάδες τα δελτία κοινωνικού τουρισμού προς τους δικαιούχους.

Μίλησε δε για «πολιτική απαξίωσης του τουρισμού» από την Κυβέρνησης λέγοντας ότι «βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα μια απαξίωση του τουριστικού μας προϊόντος και μια ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής.

Εμείς θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει και θα συναινέσουμε στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Όμως οφείλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή στην κυβέρνηση, ειδικά σε τομείς τεράστιας σημασίας όπως ο τουρισμός, τον οποίο έχει απαξιώσει θεσμικά με την κατάργηση του υπουργείου τουρισμού και τον έχει υποβαθμίσει σε ένα υφυπουργείο και μια γενική γραμματεία. Περιμένουμε τις απαντήσεις από την κυβέρνηση, αν ανακοινωθεί βέβαια ένα πλάνο, μια στρατηγική για την προώθηση του τουρισμού και είμαστε εδώ να κρίνουμε και κυρίως να βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας τους τουριστικούς φορείς για να μπορέσουμε να βγούμε από τα αδιέξοδα και τα προβλήματα.»

Τέλος η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο ζήτημα που έθεσαν με επιστολή τους οι τέσσερις Νομάρχες της Κρήτης σχετικά με τη μη συμμετοχή του ΕΟΤ σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και δήλωσε ότι «οι τέσσερις νομάρχες της Κρήτης εξέφρασαν με κοινή επιστολή τους στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, τη δυσαρέσκειά τους για τη μη συμμετοχή του ΕΟΤ σε εκθέσεις του εξωτερικού που ενδιαφέρουν ειδικά το νησί μας.

Μέσα σε μια τέτοια δημοσιονομική συγκυρία, που η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει να βρει χρήματα και εισροές από το εξωτερικό, δεν μπορεί από την κυβέρνηση να ανακοινώνεται ότι δεν κάνει διαφήμιση, ότι κλείνει γραφεία του εξωτερικού χωρίς να υπάρχει κανένα πλάνο.

Εδώ στην Κρήτη περιμένουμε από συγκεκριμένες χώρες τουρίστες και όπως φαίνεται ο ΕΟΤ δεν θα συμμετάσχει στις εκθέσεις για τις αγορές που μας ενδιαφέρουν. Μάλιστα οι νομαρχίες βρέθηκαν εκτεθειμένες, διότι η ανακοίνωση αυτή έγινε τελευταία στιγμή και είναι πολύ μεγάλα τα έξοδα για να συμμετάσχουν μόνες τους, αν προλάβουν να συμμετάσχουν.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούμε την προσοχή της κυβέρνηση για τις τουριστικές περιοχές και για  όλη την αγορά που περιμένει από τον τουρισμό για να ζήσει.»
« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία