Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Εκτύπωση
Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

26/2/10

Συνεδρίασε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου με θέματα ημερήσιας διάταξης την γνωμοδότηση επί μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη συζήτηση για τη λειτουργία της τοπικής αγοράς και τα προβλήματά της.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την έγκριση της πρώτης τροποποίησης του προϋπολογισμού οικ. έτους 2010 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου λόγω καταβολής πιστώσεων από το κεντρικό κράτος. Οι πιστώσεις αυτές αφορούν το ποσό του 1.200.000 Ευρώ για τις οφειλές της Νομαρχίας προς το ΚΤΕΛ αναφορικά στη μεταφορά μαθητών το 2008 ? 2009 και το ποσό των 459.000 Ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες του περασμένου Οκτώβρη.

Στη συνέχεια το Σώμα γνωμοδότησε θετικά για τις ακόλουθες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

  • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο "Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 3,6 MW στη θέση "Κουρούπα" του Δήμου Φοίνικα, της εταιρίας "ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε."
  • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο "Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης στη θέση "Γιάννακας" του ΔΔ Σκουλούφια του Δήμου Αρκαδίου, ιδιοκτησίας Νικολάου Χριστοδουλάκη.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση για τη λειτουργία της τοπικής αγοράς και τα προβλήματά της, μετά από αίτηση του Νομαρχιακού Συμβούλου, κ. Αντώνη Μπαγιαρτάκη.

Ο κ. Μπαγιαρτάκης στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλ
λων
" Βιώνουμε όλοι καθημερινά τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αλλά και τα προβλήματα δυσλειτουργίας της αγοράς, της ποιότητας, και της ακρίβειας βασικών προϊόντων (καύσιμα, τρόφιμα κ.α) και στον τόπο μας, που προβληματίζει  τόσο τους πολίτες, όσο και επαγγελματίες, αλλά και μας δυσφημεί τουριστικά φιγουράροντας ο νομός μας στις πρώτες θέσεις ακρίβειας πανελλήνια στις τηλεοπτικές οθόνες?.. Επειδή τέλος, εφόσον υπάρχουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, οφείλουμε αφού ακούσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους φορείς και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των πολιτών να πάρουμε αποφάσεις και μέτρα, που θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα δώσουν ανάσα στην αγορά και στον πολίτη στη δύσκολη αυτή συγκυρία".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, ο οποίος παρουσίασε λεπτομερή εισήγηση σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς (αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων ανά δήμο, λειτουργία πολυκαταστημάτων, λαϊκής αγοράς, πλανόδιο, υπαίθριο εμπόριο κ.α) καθώς και ένα τοπικό σχέδιο με έξι μέτρα ανάπτυξης του εμπορίου και μια πρόταση. Ακολούθως έλαβαν το λόγο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περάματος, κ. Μανώλης Σκλαβουνάκης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών Ρεθύμνου, κ. Στέλιος Γαβαλάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών, κ. Κυριακόπουλος.

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, κ. Τάσος Τριποδιανάκης, δήλωσε ότι μέσα στο 2009 το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου Τροφίμων της Νομαρχίας πραγματοποίησε 140 ποιοτικούς ελέγχους και 50 αγορανομικούς, επιβάλλοντας συνολικά 14 διοικητικά πρόστιμα, ύψους 17.000 Ευρώ και υποβάλλοντας 20 μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα ο κ. Τριποδιανάκης επεσήμανε ότι γίνονται συχνά τιμοληψίες και δύο φορές έχουν αποσταλεί αποτελέσματα των ελέγχων στη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στη συνέχεια τοπ λόγο πήραν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, κα Έφη Βιδάκη, η Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κα Περπυράκη, ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας, κ. Νίκος Βουμβουράκης, και ο Διευθυντής του Τελωνείου, κ. Γεώργιος Αρχοντάκης, που με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις Υπηρεσίες τους.

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, δήλωσε σχετικά: "Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η αγορά του Ρεθύμνου είναι "νοικοκυρεμένη" σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων. Ασφαλώς χρειάζεται βελτίωση και εντατικοποίηση των ελέγχων, όπως και έγκυρη ενημέρωση των καταναλωτών για να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διαρκής και ειλικρινής συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, των αρμοδίων υπηρεσιών  και των καταναλωτών είναι μονόδρομος για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία της αγοράς. Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους για να μεγαλώσει η πίτα της τοπικής αγοράς με στοχευμένες ενέργειες, όπως η προσέλκυση μαθητικών εκδρομών, των τουριστών που διαμένουν στα ξενοδοχεία, αλλά και καταναλωτικού κοινού από τους γειτονικούς νομούς. Μάλιστα η Νομαρχία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με το Επιμελητήριο για την υλοποίηση μιας μελέτης που αντικείμενό της θα έχει την επιστημονική αποτύπωση της αγοράς και τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων".

« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία