ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝO ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Εκτύπωση
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝO ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ «ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ» ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

26/2/10

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ηρακλείου, υπό την προεδρία της Νομάρχη Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη - Hλιάκη, η 9η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Χανίων κ. Γιώργος Μαραθάκης, εκπροσωπώντας το Νομάρχη Χανίων, ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιάννης Νικολούδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλείου κ. Δημήτρης Χρονάκης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Χανίων κ. Στέφανος Μαρκουλάκης και η Διευθύντρια της εταιρείας κα. Ζωή Νόβακ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για τις δράσεις της εταιρείας με έμφαση στην πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των πιστοποιήσεων και την απόδοση του «Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» σε εστιατόρια που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα.

Μετά από εισήγηση της Νομάρχη Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη -Ηλιάκη, αποφασίστηκε ότι η εταιρεία θα συμμετάσχει στο «Πρόγραμμα Καταγραφής Άριστων Πρακτικών Προορισμών» (System of Measures for Excellence in Destinations), το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου Προορισμών (Destinations Council) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο φορέας που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το «Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Πρακτικών σε Προορισμούς» (C.E.D. ? World Centre of Excellence for Destinations) και στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων στρατηγικών και προγραμμάτων διαχείρισης προορισμών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία με στόχο την ένταξη της Κρήτης ως ενιαίου τουριστικού προορισμού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την κατάρτιση ενός λεπτομερούς «Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού» που θα στοχεύει στην προσαρμογή της Κρήτης στα νέα παγκόσμια τουριστικά δεδομένα, από τον πλέον αρμόδιο και αναγνωρισμένο διεθνή θεσμικό φορέα, που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Παράλληλα, η Κρήτη θα εξασφαλίσει τη στήριξη και καθοδήγηση του C.E.D. κατά την υλοποίησή του Σχεδίου για το διάστημα των 3 με 5 ετών.

Η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει 5 με 7 μήνες και τα αποτελέσματά της θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στο σχεδιασμό της - ενιαίας πλέον - τουριστικής προβολής της Κρήτης που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζοντας ότι στις λειτουργίες της θα ενσωματωθούν όλες οι σύγχρονες πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και η παρουσίαση της ιστοσελίδας της εταιρείας www.cretan-nutrition.gr, στην οποία γίνεται εκτενής παρουσίαση της Κρητικής Διατροφής και της σχέσης της με την υγεία, των Κρητικών Προϊόντων, του «Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας», ενώ ειδική κατηγορία υπάρχει για την παρουσίαση των ωφελειών από την υιοθέτηση του κρητικού διατροφικού προτύπου για τα παιδιά, το οποίο συνοδεύεται με πρακτικές συμβουλές.

Τη σύνταξη των εξειδικευμένων κειμένων για την Κρητική Διατροφή έκανε επιστήμονας, Διδάκτωρ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, με λεπτομερή βιβλιογραφική αναφορά σε μελέτες, καθώς και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας οι οποίες συσχετίζονται με την Κρητική Διατροφή.

Η ιστοσελίδα διαθέτει επίσης μεγάλη βάση δεδομένων με παραδοσιακές Κρητικές συνταγές ενώ δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε θελήσει να καταχωρήσει μια νέα παραδοσιακή κρητική συνταγή. Η μετάφραση του περιεχομένου της ιστοσελίδας έχει ήδη ξεκινήσει και θα γίνει σε αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρώσικα, κινέζικα, ολλανδικά και σουηδικά. 

Τέλος, αποφασίστηκε η δημιουργία εξειδικευμένου διαφημιστικού εντύπου για την προβολή της Κρητικής Διατροφής με επικαιροποιημένο περιεχόμενο το οποίο θα στοχεύει σε μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής (αναλογίες τροφών, αντίκτυπος στην υγεία κ.α), καθώς και στην παρουσίαση τοπικών προϊόντων - με ειδική αναφορά στα αναγνωρισμένα ως Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. καθώς και συνταγών από όλη την Κρήτη. Στόχος του εντύπου θα είναι η ενημέρωση, αλλά και η ανάδειξη της Κρήτης ως γαστρονομικού προορισμού.
« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία