Νοσεί ο ΟΓΑ. Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων και στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Νοσεί ο ΟΓΑ. Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων και στο Ρέθυμνο

  • Φαρμακεία, διευθυντές και ιατροί κέντρων υγείας στο δόκανο των ελεγκτών του Οργανισμού
  • Νοσεί ο ΟΓΑ ως απόροια της κατ΄εξακολούθησην απάτης πολλών φαρμακείων που ζημιώνουν κάθε μήνα με εκατομμύρια ευρώ το ταμείο της αγροτιάς.

        26/2/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει Πανελλαδικά μείζον θέμα που αφορά την σχέση των φαρμακείων με τον Ο.Γ.Α.

Μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε όλη την Ελλάδα, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση και σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων οι ελεγκτές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε ελέγχους που πραγματοποίησαν κατά τα τέλη του έτους για το β΄εξάμηνο του 2009.

Και βέβαια το Ρέθυμνο δεν θα μπορούσε να λείπει από το τρελό αυτό χορό των εκατομμυρίων ευρώ, εις βάρος του οργανισμού (ΟΓΑ) και των ασφαλισμένων του εδώ στο Νομό μας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιατροί & διευθυντές των Κέντρων Υγείας και συγκεκριμένα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ φαρμακεία.
Ειδικότερα από τον εκτεταμένο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  • Συνταγογραφούνταν φάρμακα ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που οι ασφαλισμένοι δεν παρελάμβαναν, για παθήσεις από τις οποίες δεν έπασχαν και είχαν πλήρη άγνοια για την έκδοση των συγκεκριμένων συνταγών.
  • Σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εκδίδονταν, εν αγνοία τους, συνταγές για τρίτα πρόσωπα, που δεν έχουν σχέση με τον ΟΓΑ.
  • Χρεώσεις, εν αγνοία των ασφαλισμένων, για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονταν σ΄ αυτούς.

Από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προέκυψε ότι ο Οργανισμός έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε φύλλα συνταγολογίων, τα οποία αφαιρέθηκαν εν αγνοία των ασφαλισμένων.

Και στο Ρέθυμνο, από το δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  • Στις ανωτέρω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται το κέντρο υγείας Αγίας Φωτεινής και συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής.
  • Στις ανωτέρω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται το κέντρο υγείας Περάματος και συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής.
  • Οι ασφαλισμένοι ουδέποτε επισκέφθηκαν τα εν λόγω φαρμακεία για προμήθεια των φαρμάκων τους.
  • Συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για παθήσεις από τις οποίες οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν και τα οποία ουδέποτε παρέλαβαν.

Ο Διοικητής του ΟΓΑ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε
Ο διοικητής του ΟΓΑ
κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος
εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων ερευνών Πανελλαδικά, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών, εφόσον αυτές διαπιστωθούν, τα πορίσματα των ελεγκτών, όταν ολοκληρωθούν, θα αποσταλούν και αυτά στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την κ. Αγγελική Αλεβυζάκου, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας στην Αγία Φωτεινή αφού και σε 2η έρευνα που έγινε προ ημερών από τους τοπικούς ελεγκτές του ΟΓΑ στο Ρέθυμνο προέκυψε και πάλι όγκος οικονομικών ατασθαλιών όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εμπλέκονται άμεσα το εν λόγω Κέντρο Υγείας στην Αγία Φωτεινή του Δήμου Συβρίτου και τοπικό φαρμακείο.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τους ελέγχους βρέθηκε μεταξύ άλλων και η σφραγίδα του κέντρου υγείας Αγίας Φωτεινής μέσα στο φαρμακείο, στοιχείο που αποδεικνύει την ενοχή των εμπλεκομένων στην παράνομη συνταγογράφηση με τζίρο δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.

Το αποτέλεσμα με την επικοινωνία που προσπαθήσαμε να έχουμε με την κ. Αλεβυζάκου (διευθύντρια του Κ.Υ. Αγίας Φωτεινής) ήταν να μας κλείσει το τηλέφωνο κατάμουτρα παραπέμποντας μας στον ΟΓΑ ενώ το θέμα για την οποία την αναζητήσαμε βέβαια αφορούσε το φλέγον ζήτημα και το πως βρέθηκε η σφραγίδα της σε τοπικό φαρμακείο.
Αυτό βέβαια καταδεικνύει τον μεγάλο εκνευρισμό και την αμηχανία της εν λόγου διευθύντριας, την οποία ενημερώνουμε ότι θεσμικά η θέση της είναι να δίνει εξηγήσεις και να συνεργάζεται με τα διαπιστευμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το αντίθετο εγείρει πλήθος από υποψίες και σφραγίζει δυσμενείς καταστάσεις και εις βάρος της.

Ακολούθως επικοινωνήσαμε με τον κ. Καλοζάκη, Διευθυντή Επιθεώρησης του ΟΓΑ στην κεντρική διεύθυνση Αθηνών, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι την δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των ελεγκτών του ΟΓΑ στην πρώην επαρχία Αμαρίου (Δήμοι Συβρίτου & Κουρητών), οι οποίοι πόρτα πόρτα σαρώνουν κυριολεκτικά τη περιοχή και επισκέπτονται τους ασφαλισμένους προς διασταύρωση των στοιχείων που προκύπτουν εις βάρος των καταγγελθέντων.

Και άλλα δύο φαρμακεία στο Ρέθυμνο αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες. Το ένα βρίσκεται στη πόλη του Ρεθύμνου, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στο Πέραμα του Δήμου Γεροποτάμου.

Εν κατακλείδι και επειδή το ρεπορτάζ είναι σε πλήρη εξέλιξη, αξίζει να αναφερθεί ότι οι ποινές που προκύπτουν είναι στέρηση της άδειας λειτουργίας των φαρμακείων και ακολούθως δρομολογείται η πεπατημένη για την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Η «Ρεθεμνιώτικη Αγορά» παρακολουθεί από κοντά το θέμα, είναι σε άμεση επαφή με τους συναρμόδιους φορείς σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αθήνα (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Επιθεώρηση, Διεύθυνση ΟΓΑ Ηρακλείου, Περιφέρεια κλπ) και θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις.

Συμβουλή της ημέρας.
Ενημερωνεται τους συγγενείς σας, υπερήλικες ασφαλισμένους κυρίως στους ορεινούς όγκους, να μην αφήνουν τα βιβλιάρια και τα συνταγολόγια τους ποτέ στα φαρμακεία, αφού σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί παρατυπία, τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασφαλισμένους, ενώ έτσι δημιουργείται η βάση για το φοβερό "αιματοκύλισμα" εις βάρος του ταμείου και των ασφαλισμένων του.
Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω του ότι το ταμείο είναι μείον... και εδώ και 2 δεκαετίες περίπου τα διαφυγόντα του οργανισμού από παρεμφερείς εξαπατήσεις ανέρχονται σε τεράστια και ίσως και ανυπολόγιστα ποσά!


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 26 Μάι 2018

Αρθρογραφία