ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εκτύπωση

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


26/2/10

 

Εισήγηση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλη Γ. Ψαρουδάκη με θέμα τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ στο Νομαρχιακό συμβούλιο της Πέμπτης 25/2/10.

 

Ο Νομός Ρεθύμνου απασχολεί στην εμπορική δραστηριότητα (λιανικό-χονδρικό εμπόριο, εμπορία αυτοκινήτων κ.α.) 4678 άτομα.

Το 36,4% του ενεργού πληθυσμού έπονται ξενοδοχεία, τουρισμός, εστιατόρια που απασχολούν 4013 άτομα, ποσοστό 31,2% .

Αναλύοντας το εκπληκτικό ποσοστό, ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ σε δραστηριοποίηση το 56% είναι εργαζόμενοι, το 10,63% είναι έμποροι χωρίς προσωπικό, 25,66% επιχειρήσεις με προσωπικό και το υπόλοιπο 7,63% είναι βοηθοί από το οικογενειακό περιβάλλον. (στοιχεία 2008)

Αναλυτικά ως προς την τόπο εγκατάσταση τους οι εμπορικές επιχειρήσεις του νομού Ρεθύμνου:

 • Δήμος Ανωγείων 25
 • Δήμος Αρκαδίου 161
 • Δήμος Γεροποτάμου 169
 • Κοινότητα Ζωνιανών 7
 • Δήμος Κουλούκωνα 41
 • Δήμος Κουρητών 14
 • Δήμος Λάμπης 75
 • Δήμος Λαππαίων 34
 • Δήμος Ν. Φωκά 110
 • Δήμος Ρεθύμνου 953
 • Δήμος Συβρίτου 17
 • Δήμος Φοίνικα 66

Σύνολο   1672 (σημερινά στοιχεία)

Πρέπει να προσθέσουμε  235 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εμπορικά την τουριστική περίοδο.

Άρα σύνολο επιχειρήσεων 1907 καταστήματα.

Το 1907 είναι και το έτος ίδρυσης του Εμπορικού Συλλόγου (του αρχαιότερου στην Κρήτη) που έχουμε την τιμή να υπηρετούμε με τους συνεργάτες μου αυτήν την δύσκολη αλλά και προκλητική περίοδο.

Επιγραμματικά :

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Από το 1990 έχουν αρχίσει να έρχονται οι πολυεθνικές στην χώρα μας, την αρχή στην Αθήνα, στις πρωτεύουσες νομών, νησιά μεγάλα και μικρά, παραχωρώντας τους ειδικές συνδέσεις σε μεγάλους οδικούς άξονες και κόμβους και έτσι και στο Ρέθυμνο.

Δεκαπέντε και πλέον χρόνια φορείς (αυτοδιοίκησης, ενώσεις, εκκλησία, ιδιώτες) "παραχώρησαν" τα καλύτερα σημεία για να εγκατασταθούν πέντε- έξι μεγάλες αλυσίδες δημιουργώντας ένα εκπληκτικό προνομιακό καρτέλ παρόλο το νομοθετικό πλαίσιο του Ν2323 (για περιορισμό τετραγωνικών, ν. ΟΚΕ κ.α.).

Σε πανελλαδικό επίπεδο οι αλυσίδες αυτές ελέγχουν το 80% της κατανάλωσης super market εκπροσωπώντας κατά κύριο λόγο 71 μεγάλες πολυεθνικές φίρμες έχοντας δυστυχώς όμως πολύ υψηλότερες τιμές από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Στο Ρέθυμνο τα ποσοστά ως προς τον έλεγχο είναι μικρότερα αλλά ως προς τις τιμές τα ίδια δυστυχώς. Επίσης πολύ δύσκολα κατορθώνουν τοπικά προϊόντα να πάρουν θέσεις στα ράφια.

Εκκρεμεί με μεγάλο ενδιαφέρον για την εμπορική κοινότητα  η νομιμότητα των καταστημάτων στο Ρέθυμνο σχετικά με την Αυτοδιοίκηση (λειτουργία, ηλεκτροδότηση κ.α.)

 

ΚΙΝΕΖΙΚΑ: Μη εφαρμογή της νομιμότητας και του νομοθετικού πλαισίου (3386/2005 ΦΕΚ 212/Α23/8/05) για την εγκατάσταση αλλοδαπών μη Ευρωπαϊκούς εντός της χώρας μας. Πάνω από 7000 τετραγωνικά μέτρα , καταστημάτων λειτουργούν στην πόλη μόνο του Ρεθύμνου από "Ευρωπαίους" Σλοβάκους, Σουηδούς, Ελβετούς κ.α. κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ κρίνονται όμως οι υπηρεσίες για τον μη έλεγχο (ερωτήσεις σε Υπουργείο Εξωτερικών ή στις πρεσβείες των χωρών) για την γνησιότητα των διαβατηρίων και όποιων άλλων εγγράφων.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε την ποιότητα των προϊόντων σε ρούχα και τρόφιμα  ντόπες (γνωστά σε όλους τα προϊόντα μελαμίνης, επικίνδυνων χρωστικών ουσιών κ.α.).

Θέση: Επανεξέταση, εγκαταστάσεις, αυστηρός έλεγχος στοιχείων και λειτουργίας.

ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Σ ?όλο τον νομό καθημερινά δεκάδες αυτοκίνητα οργώνουν τους δρόμους και τα χωριά χωρίς άδεια με προϊόντα ένδυσης, υποδήματα, εργαλεία, μηχανήματα, είδη κηπουρικής, τρόφιμα κ.α.

"Κλασσική περίπτωση παρεμπορίου, φοροδιαφυγής, υποβάθμισης προϊόντων και εικόνας της αγοράς και του τόπου μας".

Υστέρηση τοπικών αντανακλαστικών από τις υπηρεσίες.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Στάσιμο σε διάφορα σημεία εντός και εκτός πόλης χωρίς άδειες, χαρακτηριστικό παράδειγμα και πανελλήνια πρωτοτυπία οι 22 πάγκοι - μαγαζιά στο ΒΟΑΚ.

Μορφή υπαίθριου εμπορίου αποτελούν και οι Λαϊκές Αγορές.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ:

 • Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους Ρεθεμνιώτες παραγωγούς, γεωργικών, κτηνοτροφικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τους δήθεν παραγωγούς, τους "εμπόρους" με εισαγωγικά, που αγοράζουν από τους χονδρέμπορους και πωλούν χωρίς Φ.Π.Α. στην λαϊκή.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τους εμπόρους Βιομηχανικών προϊόντων της λαϊκής ως αρχή.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τους μηχανισμούς αδειοδότησης όπως λειτουργούν μέχρι στιγμής.
 • Έχουμε και μας χωρίζουν αρκετά με τις υπηρεσίες ελέγχου όπως λειτουργούν μέχρι στιγμής, νομιμότητας, υγιεινής, ποιότητας, παραποίησης σημάτων (προϊόντα μαϊμού).κ.α.
 • Τιμές ίδιες με τα super market.

 

ΘΕΣΗ: Στο Ρέθυμνο είναι υπεραρκετές δύο λαϊκές : η υπάρχουσα κατάσταση με τρεις λαϊκές αγορές αποτελούν για τον πληθυσμό της πόλης, για την μορφή της πόλης, για τον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ

 

Εξυγίανση και εφαρμογή της Κείμενης Νομοθεσίας :ουσιαστική λειτουργία όλων των επιτροπών αδειοδότησης, λειτουργίας, αυστηροποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων.

 

Στις λαϊκές του Ρεθύμνου:

Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν άδεια; ΟΧΙ

Όλες  οι άδειες είναι νόμιμες; ΟΧΙ

Υπάρχουν άδειες που οι ίδιοι έχουν και καταστήματα; ΝΑΙ

Υπάρχουν άδειες που γονείς, αδέλφια ή παιδιά έχουν και καταστήματα; ΑΡΚΕΤΕΣ

Από το δημοπρατήριο Τυμπακίου πόσες ποσότητες έρχονται σε σχέση με τα προϊόντα  που προσφέρονται ως παραγωγικά προϊόντα του Ρεθύμνου; ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Τα αγορασμένα προϊόντα από τα χονδρεμπορικά καταστήματα της πόλης σε ποια αναλογία είναι;

 

Περιοδική λειτουργία τους ανά τρεις μήνες.

Διαφωνούμε με τις μόνιμες θέσεις γιατί αυτό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ημιστεγασμένης ουσιαστικά αγοράς.

 

ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ, και αυτό γίνεται μόνο στο Ρέθυμνο, ειδικές θέσεις για λαϊκές  ή ειδικές πλατείες και μάλιστα ?διαμορφωμένες με όρους υγιεινής... κ.τ.λ..;

 

Δεν έχουμε λαϊκή στην Ομόνοια, στην πλατεία Μητροπόλεως ή στο Σύνταγμα, ούτε στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας, στην αυλή του Αγ. Μηνά, στην αυλή του Αγ. Τίτου ή στο Μαρτινέγκο, ούτε στην Παναγία στα Χανιά ή στην πλατεία Νομαρχίας και στο λιμανάκι του Αγ. Νικολάου ή στο Κάστρο της Σητείας ή στην παραλία της Ιεράπετρας.

 

Αναζήτηση ανά τον Δήμο τουλάχιστον οκτώ (8) άλλων θέσεων, τεσσάρων για κάθε λαϊκή,  σε αντίστοιχες περιοχές της πόλης μας που να προταθούν για έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ? όψιν την ιδιαιτερότητα σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, την λειτουργία των σχολείων, των καιρικών συνθηκών, την αύξηση των επισκεπτών τους θερινούς μήνες, των θέσεων ή μη parking και του πληθυσμιακού.

 

Αν κρίνετε ως ικανές την πλατεία Ξυλούρη και την πλατεία Δικαστηρίων αναζητήστε τουλάχιστον άλλες έξι (6)θέσεις.

 

Αποφύγετε και τελειώστε τουλάχιστον με το κομφούζιο που δημιουργείτε τρεις μέρες την βδομάδα στην πόλη. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψετε το γεγονός ότι οι λαϊκές είναι μορφή υπαίθριου εμπορίου άρα απαγορεύεται η λειτουργία τους κοντά σε Ιστορικά Κέντρα, Αρχαιολογικούς Χώρους, Ιερούς Ναούς κ.α. Οι νέες έξι τουλάχιστον θέσεις δεν πρέπει να αποκλείουν "το προνόμιο" πρόσβασης στη  λαϊκή, στους κατοίκους του Κουμπέ, του Μασταμπά, της Νοτιοανατολικής Καλλιθέας, στα Καστελάκια και του Πλατανιά, των Μυσσιρίων και της Σαρακίνας. Σ? όλες τις προαναφερθείσες περιοχές υπάρχουν δρόμοι που μπορούν να φιλοξενήσουν μια νόμιμη λαϊκή αγορά.

 

ΓΙΑΤΙ, η λαϊκή ΑΝ είναι αναγκαία πρέπει να είναι προνόμιο, και το λέει και η λέξη, όλων των κατοίκων της πόλης, όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης, των οχημάτων τους ή της συνοικίας που κατοικούν.

Για την εμπορική κοινότητα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του τόπου που χειρίζεται το θέμα της Λαϊκής.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Ωράριο Σαββατοκύριακα. Σκανδαλώδες και αθέμιτα προς τους άλλους συναδέλφους τους, στα όρια του Δήμου Ρεθύμνου και στις παρυφές του ΝΔ. του  Δήμου Αρκαδίου λειτουργούν παράνομα περί τα 70 καταστήματα χωρίς να ενοχλούνται από τις αρχές. Την τουριστική δε περίοδο χωρίς αρχές και όρους όλη η λειτουργία των αγορών του νομού σε σχέση με την εφαρμογή του ωραρίου.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ: Παραπλανητικές διαφημίσεις, προωθητικές ενέργειες (έντυπες, ηλεκτρονικές και ήχου). Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελέγχου για να σταματήσουμε τους λίγους αλλά υπαρκτούς παρανομούντες.

 

ΚΑΥΣΙΜΑ: Έξι χρόνια τώρα δυστυχώς είμαστε στην πρωτοπορία των τιμών, μας αφορά όμως πολύ σοβαρά γιατί η όποια αύξηση αφαιρεί εισοδήματα από τους καταναλωτές του Ρεθύμνου, από τους επισκέπτες μας από εμάς τους ίδιους ως καταναλωτές αλλά και ως κόστος επιχειρηματικό.

 

ΝΟΘΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΤΙΜΩΝ - ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά αλλά με την υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να βάλουμε όλοι κόκκινη γραμμή, όλοι οι καταναλωτές, και καλούμε το πολιτικό προσωπικό να εφαρμόσει σκληρά την νομοθεσία, στα προϊόντα χύμα, μπόμπες, μαϊμού, νοθευμένα κ.α. αποτελεί ανάγκη και προϋπόθεση για την ζωή μας, την υγεία μας, την αξία των προϊόντων μας, την αξία του τόπου μας και την επιβίωση του κράτους μας.

Επίσης λέμε τα όποια αποτελέσματα οι κακοί επαγγελματίες να αναφέρονται με ονοματεπώνυμα οι εταιρείες τους γιατί αποτελούν εγκλήματα όχι μόνο οικονομικά αλλά και κατά της υγείας και ασφάλειας του καταναλωτή.

 

Αναμένουμε για τις ενέργειές σας και δηλώνουμε απευθυνόμενοι σε όλους εσάς "ότι εμείς αγωνιζόμαστε για ένα Νομό νομιμότητας στον οποίο οι άνθρωποι επιθυμούν με ευχαρίστηση να ζουν,να συζητούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να επενδύουν, να επιχειρούν, να διασκεδάζουν, να αγαπούν τον τουρισμό και να προτιμούν τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του."

 


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία